null ”Kirkko tarvitsee lisää feminismiä”, sanoo Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi uudelleen valittu Eve Rämö 

Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö tahtoo  lisää avoimuutta ja yhdenvertaisuuden huomioimista kirkolliseen päätöksentekoon. 

Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö tahtoo  lisää avoimuutta ja yhdenvertaisuuden huomioimista kirkolliseen päätöksentekoon. 

Ajankohtaista

”Kirkko tarvitsee lisää feminismiä”, sanoo Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi uudelleen valittu Eve Rämö 

 Asioista ei tarvitse olla yhtä mieltä, mutta yhdessä sovituista toimintatavoista on pidettävä kiinni, ajattelee eri tavoin ajattelevien valtuustoa luotsaava Rämö.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto valitsi 24. tammikuuta puheenjohtajakseen Eve Rämön Tulkaa kaikki -ryhmästä. Rämö toimi kirkkovaltuuston puheenjohtajan myös viime valtuustokaudella, vuosina 2019–2022. Kohti toista kautta Rämö lähtee hyvin ja odottavin mielin.

– Ainahan sitä toivoo, että oman ryhmän tavoitteet ja asiat, joita on itse ajanut, nytkähtäisivät eteenpäin, Rämö sanoo.

Tulkaa kaikki -ryhmälle ja Rämölle tärkeitä asioita ovat esimerkiksi tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät teemat.

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että kirkko tarvitsee lisää feminismiä. Olen johtanut kirkkovaltuustoa neljä vuotta ja olen nuorehko liberaali nainen, joita tarvitaan nyt lisää.

– Tutkimusten mukaan nuoret naiset ovat kirkon kohtalonkysymys, jotta saadaan myös perheet pysymään kirkossa. Nyt vaaditaan rohkeutta ja patriarkaalisten asenteiden tuulettamista.

Aina kun yhdistää sanat kirkko ja feminismi, saa tietysti kohahduksen aikaiseksi.
– Eve Rämö

Kuinka hyvin feminismille sitten on tilaa Vantaan kirkkovaltuuston kokouksissa, joissa päätetään esimerkisi talous- ja kiinteistöasioista?

– Aina kun yhdistää sanat kirkko ja feminismi, saa tietysti kohahduksen aikaiseksi. Minulle feminismi on enemmän tekoja kuin puhetta, se on esimerkillä johtamista, Rämö sanoo.

Rämö toivoo, että patriarkaattisten rakenteitten ravistelu näkyisi päätöksentekokulttuurissa ylipäätään: että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuisivat ja että asiat etenisivät demokraattisesti, avoimesti, ei pienissä porukoissa sopien.

Valtuustotyö sujunut enimmäkseen hyvässä hengessä

Edellinen nelivuotiskausi oli kirkon luottamushenkilöille sikäli erikoinen, että siihen mahtui suurten päätösten lisäksi koronapandemia ja sen vaikutukset seurakuntien sekä luottamuselimien toimintaan.

– Enpä olisi neljä vuotta sitten tiennyt, että olen vielä johtamassa kirkkoa ja valtuustoa kohti digiloikkaa, Eve Rämö sanoo.

Rämö kertoo harkinneensa jonkin aikaa, onko hän käytettävissä kirkkovaltuuston puheenjohtajan tehtäviin uudestaan, jos sellainen vaihtoehto nousee esiin.

– Onhan puheenjohtaja paljon vartijana, ja kyllä tämä tehtävä työllistää. Sain kuitenkin seurakuntavaaleissa paljon ääniä, ja meillä on hyvä Tulkaa kaikki -porukka. Myös luottamuspaikkaneuvottelut menivät hyvässä hengessä, joten ajattelin, että ehkä voin lähteä tätä laivaa vielä luotsamaan. 

Toki siinä on vielä tekemistä, miten kokoussalissa puhutaan, jotta ne olisivat turvallisia tiloja kaikille, myös kuulijoille.
– Eve Rämö

Marraskuun 2022 seurakuntavaaleissa eniten ehdokkaita kirkkovaltuustoon Vantaalla sai konservatiivinen Sanasta Elämään ryhmä (16), kun liberaalilla Tulkaa kaikki -ryhmällä on valtuustossa 9 edustajaa. Kokoava seurakunta -ryhmällä on 10 edustajaa, Sosiaalidemokraattisella seurakuntaväellä 7, Avoin seurakunta -ryhmällä 4, Hämeenkylän huomisella 2 ja Kyrkan mitt i Byn -ryhmällä 3.

Voimasuhteet pysyivät suurin piirtein ennallaan, mutta yksi asia on selvä: Vantaan kirkkovaltuustossa on hyvin eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

Eve Rämön mielestä kirkkovaltuuston työ on silti sujunut enimmäkseen hyvin. Tähän on päästy esimerkiksi siten, että ryhmillä on omat johtajansa ja että puheenvuorojen pituus on rajattu kolmeen minuuttiin. Siinä ajassa ei rönsyillä.

– Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta jos olemme toimintatavoista samaa mieltä, pääsemme pitkälle. Toki siinä on vielä tekemistä, miten kokoussalissa puhutaan, jotta ne olisivat turvallisia tiloja kaikille, myös kuulijoille.

Eve Rämö on myös kaupunginvaltuutettu ja Korson seurakuntaneuvoston jäsen. Kokouksia on paljon, mutta hänen mukaansa aikaa löytyy, kun löytyy tahtoa.

Eve Rämö on myös kaupunginvaltuutettu ja Korson seurakuntaneuvoston jäsen. Kokouksia on paljon, mutta hänen mukaansa aikaa löytyy, kun löytyy tahtoa.

Elämän pitää olla rytmikästä

Tulevana nelivuotiskautena Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston käsittelyyn on tulossa ainakin Myyrmäen kirkon remonttiin ja sen taloudellisiin vaikutuksiin liittyviä asioita, kirkkotilojen avoimuutta samaa sukupuolta oleville vihkipareille ja mahdollisesti metsäkysymyksiä, Eve Rämö arvioi.

Tontunniemen metsät ovat ryhmällemme tärkeä asia. Siihen pitäisi löytää ratkaisu, jotta ne saataisiin suojeltua.

Koulutukseltaan Eve Rämö on sosionomi–kirkon nuorisotyönohjaaja, joka on työskennellyt kirkon nuorisotyössä sekä sosiaalialalla, erityisesti lastensuojelussa. Kirkollisen vaikuttamisen lisäksi Vihreisiin kuuluva Rämö on mukana kuntapolitiikassa. Hän aikoo lähteä myös ehdolle eduskuntavaaleissa.

– Olen sen tyylinen, että tykkään, että elämä on rytmikästä. Se on myös asennekysymys. Nyt olen pienen tytön äiti, mutta hän on tottunut kulkemaan kokouksissa. Sekin on osa feminismiä, että ihmiset tottuvat, että vauvat ovat osa elämää. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.