null Mielipide: Miksi Jeesus-veistos käänsi selkänsä Temppeliaukion kirkossa

Puheenvuorot

Mielipide: Miksi Jeesus-veistos käänsi selkänsä Temppeliaukion kirkossa

Temppeliaukion kirkossa muutettiin alttaripöydän kattausta ja ehtoollisen jakotapaa vuoden alussa. Tarkoituksena oli yhtenäistää käytäntöjä Töölön alueen seurakunnissa.

Hyvä niin, mutta harmikseni Jeesus ristillä käänsi minulle ja muulle seurakunnalle selkänsä. Veistos, jossa on tyylitelty Jeesus, katsoo nyt kallioseinää ja alttaripöytää.

Krusifiksin takapuoli on seurakuntasaliin päin. Minun on vaikea kuvitella, että taitelija on tarkoittanut veistoksensa näin päin esitettäväksi.

Kirkkoon tullessani haluan muistutuksen Jeesuksen uhrityöstä. Aiempi ristin paikka alttaripöydän takana, jossa näkyy Jeesuksen hahmo ristillä, muistutti minua Jeesuksen lihasta ja verestä, jonka hän itse meille armossaan tarjoaa.

Vielä kauniimmaksi mielikuva muuttuu, kun nykyisessä järjestyksessä ehtoollisen tarjoajat ovat myös siirtyneet ehtoollispöydän taakse. Mikäli risti olisi heidän kanssaan aiemmalla paikallaan, ajatukseni olisi: ”Jeesus avustajineen tarjoaa minulle armoa esillä olevan ehtoollisen muodossa.”

Paula Peltonen

Helsinki

Messussa pyritään katseyhteyteen ja vuorovaikutukseen

Hyvä Paula Peltonen, kiitos palautteestanne liittyen jumalanpalveluksen käytäntöihin Temppeliaukion kirkossa.

Nykyisessä Töölön seurakunnassa on neljä kirkkoa ja kaksi muuta toimipistettä, joissa toimitetaan jumalanpalveluksia. Ensimmäisestä adventista alkaen myös Temppeliaukion kirkossa pappi toimittaa messun ehtoollisosan alttarin takaa kasvot seurakuntaan päin suunnattuina.

Tämä katseyhteys lisää läheisyyden ja vuorovaikutuksen tuntua seurakunnan ja messun toimittajien kesken. Käytäntö on yleinen niissä seurakunnissa, joissa alttarin sijainti sen mahdollistaa.

Aiemmin alttarin krusifiksi jäi peittoon papin ja muiden toimittajien taakse. Kun krusifiksi on nyt siirretty messun ajaksi alttaripöydän etuosaan, se näkyy ristinä kaikille koko toimituksen ajan, ja samalla alttaripöydällä on riittävän väljästi tilaa ehtoollisen toimittamista varten.

Krusifiksin selkäpuoli ilmentää osaltaan tyhjän ristin puhuttelevaa symboliikkaa, koska se viestii ylösnousseesta Kristuksesta. Krusifiksin kiinnityksen muuttamista suunnitellaan siten, että jatkossa se voidaan asettaa myös alttarin etuosaan krusifiksin etupuoli kohti seurakuntaa.

Hannu Ronimus

Töölön seurakunnan kirkkoherra

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.