null Temppeliaukion kirkon pianonsoittaja Sid Hille on esiintynyt kirkkonähtävyydessä jo 18 vuotta – kuule virsiä uusilla harmonioilla ja rytmeillä

Pianisti Sid Hillen repertuaariin voi kuulua myös se, että hän soittaa pianon sisällä.

Pianisti Sid Hillen repertuaariin voi kuulua myös se, että hän soittaa pianon sisällä.

Temppeliaukion kirkon pianonsoittaja Sid Hille on esiintynyt kirkkonähtävyydessä jo 18 vuotta – kuule virsiä uusilla harmonioilla ja rytmeillä

“Kuka tahansa voi improvisoida, mutta kuka tahansa ei uskalla”, sanoo Hille.

Saksassa syntynyt pianisti-säveltäjä Sid Hille opiskeli pianonsoittoa, jazzimprovisaatiota ja säveltämistä Utrecht School of the Arts -oppilaitoksessa Hollannissa. Siellä hän myös tapasi suomalaisen naisen, josta tuli hänen puolisonsa.

Suomessa Hille on asunut 26 vuotta. Muutettuaan tänne hän toimi lehtorina Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Kokkolassa kahdeksan vuoden ajan.

– Sain sitten apurahan tehdäkseni sävellyksen konservatorion big bandille. Pidin opettamisesta, mutta siihen keskittyessä ei jäänyt tarpeeksi aikaa siihen, mitä eniten haluan tehdä, eli säveltää ja soittaa.

Helsinkiin muutettuaan Hille päätti jäädä koti-isäksi ja säveltää enemmän. Tilauksia tuli, ja Hille huomasi pärjäävänsä säveltäjänä ja pystyvänsä elättämään perheensä.

“Ihastuin kirkon hiljaisuuteen”

Vuosien mittaan Sid Hille vieraili Temppeliaukion kirkon vieressä asuvan anoppinsa luona. Silloin tällöin Hille kävi myös kirkossa.

– Temppeliaukion kirkko on ihan mahtava paikka. Ihastuin sen hiljaisuuteen, Hille kertoo.

Muusikko huomasi kirkossa käydessään, että siellä soi aina levyltä trumpettimusiikkia. Hän mietti, että olisi mahtavaa kuulla kirkossa elävää soittoa.

– Kysyin pääoppaalta, voisiko ’joku pianisti’ tulla sinne joskus soittamaan. Hän vastasi, että sitä pitää kysyä kirkkoherralta.

Lupa tuli, ja Hille sai soittaa pianolla kirkkosalissa kokeilumielessä muutaman kerran. Palaute oli positiivista – Hillen keskiviikkoaamujen pianokonsertit ovat jatkuneet tähän päivään asti.

– Aloitin Temppeliaukion kirkossa soittamisen vuonna 2002. Olen soittanut siellä 18 vuotta. Syyskuussa on viidessadas kirkkokonserttini.

Toista video

Etäkonsertteja tyhjästä kirkosta

Sid Hille oli soittanut Temppeliaukion kirkossa jo vuosia, kun hän huomasi mieleensä tulevan melodianpätkiä. Ne olivat niitä, joita hän oli lapsena kuullut kirkossa ja luultavasti laulanutkin, vaikka ei hän usein kirkossa käynytkään.

– Pyysin pääoppaalta virsikirjan lainaksi ja soittelin virsiä läpi. Kokeilin pystynkö muokkaamaan virsiä oman soittotyylini ja äänimaailmani mukaiseksi soittamalla niitä eri harmonioilla ja rytmeillä. 

Siitä syntyi How Shall I Receive You -levy. Levyllä on kaksitoista kappaletta, joista jokainen pohjautuu johonkin virteen. Yhteensä Hilleltä on ilmestynyt 22 albumia.

Improvisaatio on rohkeutta hypätä tietämättä mihin päätyy.

Maaliskuussa Temppeliaukion kirkko tyhjeni koronan takia. Hille mietti, että mitä nyt. Hän sai seurakunnasta luvan soittaa tyhjässä kirkkosalissa ja lähettää soittoaan suoratoistona internetiin eli striimata sitä.

– Yllätyin, kuinka paljon striimauksia katsottiin. Parhaimmillaan katsojia on ollut viikon aikana 200 000. Heitä on muun muassa Japanista, Thaimaasta, Indonesiasta ja Brasiliasta.

Pianisti menee pianon sisään

Soittamisen Hille aloittaa painamalla yhtä kosketinta ja antamalla tapahtua sitä, mikä on siinä hetkessä vahvinta. Pohjana improvisoinnille voi olla oma sävellys, kansansävelmä tai virsi.

– Improvisaatio on rohkeutta hypätä tietämättä mihin päätyy. Kuka tahansa voi improvisoida, mutta kuka tahansa ei uskalla.

Hille soittaa myös pianon sisällä ja ottaa pianonsoittoon mukaan toisia soittimia, kuten vispilän, melodikan tai äänimaljan.

– Säveltäessäni voi aina korjata ja tehdä uudestaan. Improvisoidessani olen nyt-hetkessä, ja se viehättää minua tavattomasti. Minun on päätettävä nyt, miten soitto menee, ja sen kanssa on vain elettävä. 

Sid Hillen pianokonsertit kesällä

Katso The Empty Church -pianokonsertti ti 23.6. klo 10 Temppeliaukion kirkosta www.youtube.com/user/Satnamusic

Viikoittaiset pianokonsertit alkavat ke 12.8. klo 10 Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3, Helsinki.


Asiavirheitä korjattu 18.6. klo 8.30 ja klo 14.30.

Suomessa vuodesta 1994 asunut pianisti Sid Hille kokee olevansa maailmankansalainen.

Suomessa vuodesta 1994 asunut pianisti Sid Hille kokee olevansa maailmankansalainen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: