null Mielipide: Lyhyet, kiireiset ehtoollishetket harmittavat

Puheenvuorot

Mielipide: Lyhyet, kiireiset ehtoollishetket harmittavat

Olen ihmetellyt, kun kirkon ehtoollishetki on nyt korona-aikana typistetty erittäin lyhyeksi. Miksi? Onko papistoa ohjeistettu minimoimaan ja riisumaan ehtoollinen pelkäksi leivän ja viinin jakamiseksi?

Nyt jos koskaan minä ainakin odotan myös lohdun sanoja Raamatusta. Ehtoollinen näin jaettuna ei minulle, tavalliselle seurakuntalaiselle, anna sitä tukea ja turvaa, jota siitä elämääni haen. Lisäksi kirkossamme alkaa seuraava ehtoollishetki melko pian, joten ei tunnu siltä, että voisi jäädä istumaan rauhassa  kirkkosaliin.

Olin hämmentynyt ja – häpeä sanoa – lähdin kirkosta ehtoollisen jälkeen kiukkuisen turhautuneena.
– Liisa Saarikoski

Jopa pääsiäistä, kirkon suurta juhlapäivää, vietettiin kirkossani yhtä arkisesti. Olin hämmentynyt ja – häpeä sanoa – lähdin kirkosta ehtoollisen jälkeen kiukkuisen turhautuneena. Olin valmistautunut viettämään Kristuksen ylösnousemusjuhlaa. 

Toivon saavani kipeään kysymykseeni vastauksen, jotta jaksaisin tyytyä tähän merkilliseen muutokseen.

Liisa Saarikoski
Helsinki

Kirkkoherra vastaa: Kiitos palautteesta. Se kertoo, kuinka merkittävä ehtoollinen on ja kuinka suuri kipu on yhteisten messujemme puute.

Noudatamme Kallion seurakunnassa kokoontumisrajoituksia ja piispan ohjeistusta ehtoollisesta. Tällä hetkellä kirkkoon voi tulla vain kuusi henkilöä yhtä aikaa. Palvellaksemme mahdollisimman montaa ihmistä pidämme ehtoollishetket viidentoista minuutin pituisina, ja niitä järjestetään useampi peräkkäin. Myös mahdollinen altistumisaikaa osallistujille pysyy näin lyhyenä.

Ymmärrän hyvin, että aika tuntuu lyhyeltä. Yritämme vahvistaa toivomaanne kiireettömyyden tuntua.

Näin toimimme, jotta suurina juhlapyhinä voimme tarjoa mahdollisimman monelle yhteyden Kristukseen.
– Riikka Reina

Pääsiäispäivänä käytimme jälkiehtoollista. Eli kyseessä ei ollut erillinen ehtoollishetki, vaan striimimessun jälkeinen ehtoollisen jako. Näin toimimme, jotta suurina juhlapyhinä voimme tarjoa mahdollisimman monelle yhteyden Kristukseen.

Saan viikoittain monta palautetta ehtoollisesta. Usein kiitetään siitä, että olemme pyrkineet tarjoamaan mahdollisuuden ehtoolliseen poikkeusaikanakin. Kirkkomme on myös auki koko päivän, joten henkilökohtaiseen hiljentymiseen löytyy tilaa ja mahdollisuuksia.

Toivon ja rukoilen, että kesällä voimme palata normaalimpiin iltamessuihin.

Riikka Reina
kirkkoherra Kalliosta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.