null Mielipide: Naimisissa ja uskollinen

Puheenvuorot

Mielipide: Naimisissa ja uskollinen

#MeToo-kampanja on ollut vallankumouksellinen liike. Jossain vaiheessa malja aina vuotaa yli. #MeToo on hieno osoitus siitä, että häpeän pelko on tehokas ennaltaehkäisijä. Se on lohduttava osoitus siitä, että lopulta hyvä aina voittaa pahan. Tämä liike on tullut jäädäkseen.

On tärkeää saada vääryyden kokeneille oikeutta ja väärin tehneet tilille. Vaikka liike toimii vahvana ennaltaehkäisijänä, se ei riitä. Olisi arvokasta käydä käsiksi asenteisiimme, arvoihimme ja käytökseemme. Voisimmeko aloittaa uskollisuudesta?

Uskollisuus on otettava vakavasti. Ainoa ihminen, jonka olemme voineet valita perheeseemme tai sukuumme, on oma aviopuolisomme. Jos petämme tuota valintaamme, kuinka voimme sanoa kenellekään, että olisimme ihmisenä luotettavia? Ei riitä, että pyrimme välttämään aviorikosta. Meidän on opittava tiedostamaan harmaa alue, välttämään kiusauksia. On asetettava rajat, joita ei ylitetä.

Jotkut asiantuntijat kertovat, että pettämisestä ei yleensä kannata kertoa puolisolle. Jotkut pitävät ”viatonta” flirttiä elämän suolana. Media on täynnä kertomuksia pettämisestä ja eroista. Kiusauksista tehdään tosi-tv-viihdettä. Vaarallisia viestejä?

Mitäs, jos sitoutuisimme elämään ja käyttäytymään oman puolisomme seurassa ja hänen selkänsä takana tavalla, josta puolisomme voisi olla ylpeä. Ikään kuin puolisomme olisi aina läsnä.

Minkä viestin elämämme silloin antaisi lapsillemme ja ympäristöllemme? Kun olen varattu, olen uskollinen.

Juha Kokkila

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin hiippakuntaan laaditaan ohjeet seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo päätti työryhmän perustamisesta. Asiaan vaikutti #metoo-kampanja.


Suonpää: Se olin minä – #ItWasMe

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.