null Mielipide: Poikkeustila on osoittanut suojellun luonnon tärkeyden – tehkäämme Porkkalasta kansallispuisto

Mielipide: Poikkeustila on osoittanut suojellun luonnon tärkeyden – tehkäämme Porkkalasta kansallispuisto

Koronapandemia on pakottanut monet ihmiset jäämään kotiin. Neljän seinän sisällä olo voi olla henkisesti raskasta. Monen ahdistus on syventynyt sulkutoimien jatkuessa.

Luonto voi antaa ihmiselle hengähdystauon ja auttaa arjen jaksamisessa. Metsäpolkuja, merenrantaa ja kauniita niittyjä on onneksi tarjolla monilla alueilla, myös pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa.

Näistä on pidettävä kaavoituksessa kiinni jatkossakin. Hienoa oli lukea myös Espoon seurakuntayhtymän aikeista suojella Nuuksion kansallispuiston yhteyteen kuuluva alueensa Velskolassa.

Suomalaisille luonto on ollut tärkeä aina, mutta koronakriisin keskellä sen arvostus on kasvanut entisestään. Nyt olisikin hyvä aika päättää uusista kansallispuistoista ja retkeilyalueista turvataksemme luonnon monimuotoisuutta ja ihmisten mahdollisuuksia nauttia luonnosta.

Erinomainen vaihtoehto olisi jo aiemmin esillä ollut Porkkalan merellinen kansallispuisto, joka tukisi Suomenlahden merellisten kansallispuistojen verkostoa. Porkkala oli yksi Suomen ensimmäisistä kansallispuistoista vuonna 1938. Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen kansallispuistostatus kuitenkin päättyi.

Porkkala on monipuolinen luontoparatiisi. Se sisältää metsää, merta ja monipuolisesti erilaisia luontotyyppejä, myös merenalaisia.

Pääsy alueelle onnistuu myös julkisin kulkuneuvoin, ja saariston yhteysaluksen liikennöinti alueelle voisi tarjota merellisen päivän myös veneettömälle. Kauniin luonnon lisäksi Porkkala sitoo nykypäivän historiaan.

Inka Hopsu
kansanedustaja (vihr.) ja Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: