null Mielipide: Puolustusvoimat on tasa-arvoinen, kirkko ei

Puheenvuorot

Mielipide: Puolustusvoimat on tasa-arvoinen, kirkko ei

Kirkko sai kielteistä julkisuttta syrjäyttäessään Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston valinnassa naisehdokkaan. Syrjintäepäily vietäneen hallinto-oikeuteen. Uutinen ei tosin ole kovin suuri, sillä naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä vaikuttaa olevan yleinen toimintatapa kirkossa.

Moni on vetänyt omat johtopäätöksensä ja eronnut kirkosta, jonka toiminta on ristiriidassa suomalaisten arvomaailman kanssa.

Perusteluksi syrjinnälle on mainittu se, että muutokset tapahtuvat kirkossa hitaasti. Tämä on heikko perustelu epätasa-arvoisen kohtelun jatkamiselle. Esimerkiksi Puolustusvoimat toteutti 1990-luvun puolivälissä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen aloituksen mallikkaasti.

Jos muutos Puolustusvoimien kaltaisessa perinteikkäässä organisaatiossa on ollut mahdollista viedä läpi selkeällä aikataululla ja hyvin johdetusti, miksi muutos kirkossa on niin haasteellinen?

Aloitin vuonna 1996 Tikkakoskella alokkaana yhdessä ensimmäisistä naisten saapumiseristä. Kohtelu oli asianmukaista ja tasapuolista koko varusmiespalvelukseni ajan. Arvostukseni tuolloin Ilmavoimissa vaikuttanutta kantahenkilökuntaa kohtaan onkin korkealla.

Jos muutos Puolustusvoimien kaltaisessa perinteikkäässä organisaatiossa on ollut mahdollista viedä läpi selkeällä aikataululla ja hyvin johdetusti, miksi muutos kirkossa on niin haasteellinen? Kirkon johdon tulisi ottaa syrjintään selkeä kanta ja toteuttaa Suomen perustuslain mukaista oikeudenmukaisuuden henkeä.

Tein oman päätökseni erota kirkosta toistaiseksi. Olen valmis liittymään takaisin, mikäli kirkko tekee selkeän suunnitelman tasapuolisen kohtelun edistämiseksi, ja suunnitelman toteutumista valvotaan.

Melina Haapala
Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kallion kirkkoherra Reina arvostelee rajusti Kirkkohallitusta: ”Valinta tulee kaatumaan oikeudessa”

Ajankohtaista

Kallion kirkkoherran Riikka Reinan mielestä Kirkkohallitus on rikkonut lakia valitessaan ehdokkaan, joka ei ollut pätevin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.