null Mielipide: Rasismista ei ole poikkeuksia

Puheenvuorot

Mielipide: Rasismista ei ole poikkeuksia

Melko suvaitsevaisessa Suomessa hyväksytään yleensä kaksi rasismin muotoa, vironvenäläisten ja israelilaisten syrjintä. Israelilaisten kohdalla palestiinalaisten kohtaama syrjintä ei oikeuta syrjintää toiseen suuntaan, israelilaisia vastaan. Ja vaikka vastustaisi useita Venäjän tekoja Viron alueella eikä hyväksyisi tiettyjä vironvenäläisten mielipiteitä, ei se oikeuta yleistä negatiivista asennetta koko ryhmää vastaan.

Edes argumentti vironvenäläisille kuulemma tyypillisestä haluttomuudesta opetella viron kieltä ja siitä seuraavasta oikeutetusta vihasta heitä kohtaan ei toimi. Kuinka moni suvaitsevainen suomalainen hyväksyy meikäläisen maahanmuuttajan vihaisen kohtelun siksi, että ihminen on asunut maassamme yli kaksikymmentä vuotta eikä osaa kieltä kunnolla?

Yksi mahdollinen vasta-argumentti kuuluu seuraavasti: Rasismi on välttämätöntä palestiinalaisten puolustautumisessa Israelin valtiota vastaan. Palestiinalaisia lapsia ja nuoria ei voi totuttaa ystävälliseen asenteeseen israelilaisia kohtaan, koska se on fyysisesti vaarallista – kansanomaisesti sanoen, menemällä läheisiin tekemisiin israelilaisten kanssa he voivat saada turpiinsa.

Valittujen rasismin muotojen hyväksyminen on paitsi moraalisesti väärin, myös poliittisesti haitallista ja vastuutonta.

Virolaiset taas eivät kuulemma pysty psyykkistä syistä vähentämään rasismia, koska menneisyyden taakka ja epäoikeudenmukaisuuden kokemus on heidän mielessään niin suuri.

Kumpikaan ajatustapa ei ole kestävä. Palestiinalaislapsille olisi teroitettava varovaisuutta toista kautta, ja heidän konfliktinsa ratkaisua olisi ajettava toisella tavalla. Emme saisi myöskään olla rasistisia (!) virolaisia kohtaan siinä, etteivät he muka pystyisi moraaliseen päättelyyn ja itsekuriin.

Valittujen rasismin muotojen hyväksyminen on paitsi moraalisesti väärin, myös poliittisesti haitallista ja vastuutonta. Sekä vironvenäläisten että israelilaisten syrjintä ylläpitää muutenkin hankalia konflikteja heidän asuinalueillaan. Se ylläpitää kostamisen hyväksyviä ajatustapoja laajemminkin yhteiskunnassamme. Ajankohtaisen asian mainitakseni, se tarjoaa resursseja Kremlin informaatiosodalle, joka haluaa esittää venäläisvähemmistöt sorrettuina Euroopan maissa.

Miksemme siis lopettaisi omia kaksoisstandardejamme?

Otto Tiusanen
valtiotieteiden maisteri
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelia apartheid-valtioksi – tutkijoiden mielestä tällainen kielenkäyttö ilmentää juutalaisvihaa

Ajankohtaista

Israelin valtio on tietoisesti rakentanut rasistisen järjestelmän, väittää Amnesty Finlandin toiminnanjohtaja Frank Johansson. Tutkija Izabella Tabarovskyn mukaan Israelin vertaaminen Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmään juontaa juurensa Neuvostoliiton propagandaan.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.