null Mielipide: Rohkeutta kulkea vastavirtaan tarvitaan niin nykyaikana kuin 1200-luvullakin

Puheenvuorot

Mielipide: Rohkeutta kulkea vastavirtaan tarvitaan niin nykyaikana kuin 1200-luvullakin

Viime numerossa oli Anna Kontulan haastattelu Franciscus Assisilaisen elämänfilosofiasta (K&k 7.3.). Historioitsija, tutkija ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Kontula kytkee Assisilaisen ajatuksia mahdollisuuteen löytää ratkaisu ekokriisiin.

Kontula katsoo, että siirtymä fossiilikapitalismista kestävämpään järjestelmään on mahdotonta ilman maailmankuvamme muutosta. Olennaista on, että rikkauteen ei ole enää varaa, koska luonnonvaroja on rajallisesti, ja meidän pitäisi pyrkiä tyydyttämään kaikkien perustarpeet.

Assisilainen teki 1200-luvulla samankaltaisen päätelmän eri syystä: hänelle ”rikkaus oli ongelmallista, koska se erottaa ihmisen yhteisöstään ja katkaisee yhteyden myös Jumalaan”.

Anna Kontula ei asetu enää eduskuntavaaleissa ehdokkaaksi. Hänellä olisi kyllä kannattajia: militarismia vastustavat ja perinteistä vasemmistolaista aatemaailmaa kannattavat, eläinten oikeuksien puolustajat, laajaa sivistystä arvostavat ja ne, jotka haluavat edustajansa uskaltavan pitää oman linjansa, vaikka tulisi kuraa niskaan, kuten Kontulalle NATO-kielteisyydestä.

Arvostan sekä Franciscus Assisilaista että Anna Kontulaa. Rohkeita ihmisiä.

Eija Jokinen

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.