null Mielipide: Roihuvuoren kirkkokorttelin tehorakentaminen kauhistuttaa

Puheenvuorot

Mielipide: Roihuvuoren kirkkokorttelin tehorakentaminen kauhistuttaa

Helsingin kaupunki ja seurakuntayhtymä suunnittelevat massiivista lisärakentamista Roihuvuoren kirkon ympärille. Kirkko piilotettaisiin elementtikerrostalojen sisään, joiden harjakorkeus yltäisi lähes kirkkorakennuksen tasalle. Talojen seinäpinnat hipoisivat kirkon seiniä. Hankesuunnitelman mukaan ”haetaan keskieurooppalaista luostaritunnelmaa, jossa kirkko on rakennusmassan keskellä”! 

Mutta eihän tässä olla Keski-­Euroopassa, ei ole kyse katolisesta kirkosta, eikä keskiaikaisissa luostareissa ole lasiparvekkeita asukkaiden tavaravarastoina. Asunnoissa tuskin asuisi munkkejakaan.

Rakennusten värimaailma poikkeaisi Lauri Silvennoisen piirtämästä hienosta mutterikirkosta. Havainnekuvista puuttuvat myös liikennevirrat ja kunnon pysäköintimahdollisuudet kirkossa kävijöille.

Tehorakentamisen välttämättömyyttä perustellaan sillä, että ”ellei rakennusoikeutta käytetä maksimaalisesti, hanketta ei saada kannattavaksi”. Sivistys uhrataan siis ahneuden alttarille.

Mikäli Roihuvuoreen haetaan keskieurooppalaista tunnelmaa, miksei tyydytä kirkon edessä olevan homeisen siipirakennuksen purkamiseen ja rakenneta tilalle italialaistyyppistä piazzaa vesielementteineen ja istutuksineen? Tämä tuottaisi avointa kaupunkitilaa, ihmisläheistä ympäristöä ja hyvinvointia, jota ei voi mitata rahassa.

Juhani Lönnroth
Roihuvuoren seurakuntaneuvoston jäsen
Helsinki

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.