null Myyrmäen kirkon tontille suunnitellaan asuntorakentamista, kirkkoa päästäneen korjaamaan ensi vuonna

Myyrmäen kirkko Vantaalla syksyllä 2020. Siniset parakit ovat kirkon väistötilat.

Myyrmäen kirkko Vantaalla syksyllä 2020. Siniset parakit ovat kirkon väistötilat.

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon tontille suunnitellaan asuntorakentamista, kirkkoa päästäneen korjaamaan ensi vuonna

Asuntorakentamisesta saadaan tuloja Myyrmäen kirkon kalliiseen kirkkoremonttiin. Myös Kivistön kirkko odottaa korjausta.

Vantaan seurakuntayhtymä ja Vantaan kaupunki ovat aloittaneet neuvottelut Myyrmäen kirkon tonttia koskevasta asemakaavamuutoksesta. Kaavamuutos mahdollistaisi asuntojen rakentamisen kirkon viereen, ja seurakuntayhtymä saisi varoja Myyrmäen kirkon kunnostamiseen. Akateemikko Juha Leiviskän suunnitteleman Myyrmäen kirkon remontoinnin hinnaksi on arvioitu lähes 15 miljoonaa euroa.

–  Ei tätä pelkillä verorahoilla pystytä hoitamaan. On järkevää etsiä muitakin rahoitusmahdollisuuksia, Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen toteaa.

Asuntorakentamista ja kaavamuutosta suunniteltaessa on kuultu myös Juha Leiviskää, joka on suhtautunut hankkeeseen myötämielisesti. Kirkkosaliin ja sinne tulevaan valoon asuntojen rakentaminen kirkon pohjoispuolelle ei vaikuttaisi. Asunnot suunniteltaisiin sellaisiksi, että ne sopivat tyylillisesti kirkon viereen.

– Valon kirkko tarvitsee valoa nimenomaan etelän suunnasta, Pöntinen kertoo.

Tämä tarkentuu vielä, mutta ne voisivat olla vaikka 6–8-kerroksisia.
– Risto Hänninen

Kirkon tontin pohjoispuolella kasvaa tällä hetkellä puita. Kiinteistökehitysjohtaja Risto Hännisen mukaan näistä pitäisi kaataa noin kolmasosa. Tontille nousevat talot olisivat kerrostaloja.

– Tämä tarkentuu vielä, mutta ne voisivat olla vaikka 6–8-kerroksisia. Tätä kokoluokkaa ovat myös vieressä olevat asuintalot, Hänninen kertoo.

Vantaankosken seurakuntaneuvosto on hyväksynyt asuntojen rakentamisen kirkon tontille. Asia etenee vielä kirkkovaltuuston päätettäväksi ja käsitellään myös kaupungin luottamuselimissä, mahdollisesti ensi syksynä.

Korjaus kahdessa vaiheessa

Myyrmäen kirkko on ollut  kaksi vuotta suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi. Vantaankosken seurakunnalle kuuluu myös Kivistön kirkko, joka on käyttökunnossa, mutta odottanut remonttia jo noin parikymmentä vuotta. Sinä aikana alueelle on rakennuttu paljon uusia asuntoja ja kivistöläisten määrä kasvanut.

– Nyt ollaan päätymässä sellaiseen järjestykseen, että saataisiin korjattua Myyrmäen kirkon sisätilat yhtenä kokonaisuutena ja ulkopuoli tiilivuorauksineen remontin kakkosvaiheessa. Näiden välissä korjattaisiin Kivistön kirkko. Toiveena on, että vuonna 2022 päästäisiin aloittamaan remontin ensimmäistä vaihetta Myyrmäen kirkolla, Hannu Pöntinen sanoo.

Asuntoja tulee arviolta noin viisisataa.

Myös Kivistön kirkon tontille on nousemassa asuntoja. Kivistössä asuntorakentamisen mahdollistava kaava on jo hyväksytty ja alueen infrastruktuuria rakennetaan parhaillaan.

– Siellä kaadetaan puita, rakennetaan teitä ja viemäriverkostoa. Tontit kilpailutetaan varmaankin ensi vuonna, kiinteistökehitysjohtaja Risto Hänninen kertoo.

Myös Kivistön kirkon viereen tulevat talot ovat kerrostaloja. Asuntoja tulee arviolta noin viisisataa.

Väliaikaiset tilat Virtakirkolla

Vantaankosken seurakunnalla on tällä hetkellä väliaikaiset tilat toimistorakennuksessa, niin sanotussa Virtakirkossa Rajatorpantiellä. Hannu Pöntisen mukaan tilat ovat olleet toimivat. Silti seurakunnassa odotetaan paluuta omalle kirkolle.

– Olemme olleet iloisia Virtakirkosta, mutta on tärkeää, että on myös kirkkorakennuksia, jotka puhuttelevat omalla olemuksellaan. Leiviskän arkkitehtuuri on hienoa, joten odotamme, että pääsemme takaisin Myyrmäen kirkkoon, Pöntinen sanoo.

Kaavainfo maanantaina 10. toukokuuta

Vantaan seurakunnat järjestää ma 10.5. klo 18–19 kaavainfon, jossa kerrotaan hankkeesta. Osallistujilla on mahdollisuus kysyä ja esittää mielipiteitä. Tilaisuus toteutetaan Teamsin kautta. Paikalla Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen, Vantaan seurakuntien kiinteistökehitysjohtaja Risto Hänninen ja kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin sekä arkkitehdit Rosemarie Schnitzler ja Juha Heino. Ilmoittautuminen su 9.5. klo 20 mennessä vantaankoskenseurakunta@gmail.com. Saat Teams-linkin tilaisuuteen vastauksena. 

Korjattu 7.5. 9.40 Rosemarie Schnitzlerin nimen kirjoitusasu ja lisätty Juha Heinon nimi tapahtumatietoon.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.