null Mielipide: Säästääkö Herttoniemen seurakunta itsensä tarpeettomaksi?

Puheenvuorot

Mielipide: Säästääkö Herttoniemen seurakunta itsensä tarpeettomaksi?

Kiitos Eva Redelinghuys kirjoituksestanne Herttoniemi ei voi säästää enempää (K&k 13.1.).

Olen kanssanne täysin samaa mieltä. Säästökohteena on ollut mainitsemienne kohteiden lisäksi kerhohuoneisto Herttoniemenrannassa Laivalahdenkaarella. Lisäksi on säästetty 70–90-vuotiaiden syntymäpäiväonnitteluista. Naapuriseurakunnalla on vielä onnitteluihin varaa.

Nämä ikäihmiset ovat toimineet vuosikymmeniä seurakunnassa, antaneet eläkeroponsa kolehteihin ja Yhteisvastuukeräyksiin ja maksaneet veronsa. Olisi kohtuullista onnitella heitä, koronarajoitusten eristämiä, ja toivottaa siunausta tuleville vuosille. Nyt seurakunta on kääntänyt selkänsä.

Kun seurakunta säästösyistä luopui alueen toimitilasta ja yhteyksistä seurakuntalaisiinsa vähentämällä aikaisemmin kiitettävästi toiminutta viestintää eli tekstiviestikutsuja kappelin tilaisuuksiin, se katkaisi yhteydet ja menetti seurakuntalaisiaan.

Säästöt ovat syöneet tilat ja kuihduttaneet toiminnan. Seurakunta on säästänyt itsensä alueellamme näkymättömäksi, kuulumattomaksi ja tarpeettomaksi.

Pirjo Toivola-Kauppinen
Herttoniemenranta, Helsinki


Herttoniemen seurakunnan kirkkoherra vastaa:
Eva Redelinghuys ja Pirjo Toivola-Kauppinen kiinnittivät huomiota Helsingin seurakuntien säästöihin ja Rohkeasti yhdessä -ohjelman vaikutuksiin Herttoniemessä. Ohjelma on käynnistetty, jotta seurakunnat selviäisivät tulevista taloushaasteista ja pysyisivät elinvoimaisina ja niillä olisi edellytyksiä kasvaa. Ohjelmaan liittyviä päätöksiä tehdään jo kevään 2022 aikana.

Monet helsinkiläiset seurakunnat ovat viime vuosina joutuneet luopumaan useista kiinteistöistä. Jokaiseen luopumiseen on liittynyt paljon yhteistä surua. Tiloihin ja toimintaan liittyvät säästöt ovat ikävä, mutta välttämätön seuraus seurakuntien jäsenmäärien notkahduksesta.

Seurakuntaneuvostomme on pyrkinyt vaikuttamaan aktiivisesti siihen, että kiinteistöjä koskevissa päätöksissä otettaisiin huomioon seurakunnan alueen pitkänmallisuus sekä akuutti, ratkaisematon kirkon tai muun tilan tarve Länsi-Herttoniemessä.

Kaikki mielekäs toiminta ei onneksi ole vain seinistä kiinni. Syntymäpäiväonnitteluja yli 70-vuotiaille on tärkeää jatkaa. Pyrimme muistamaan kaikkia korona-aikana merkkipäiväänsä viettäneitä. 

Uusi tilanne on myös mahdollisuus uudistumiseen. Olisi hienoa suunnitella yhdessä, minne jatkossa tehtäisiin retkiä tai millainen yhteen tuleminen toisten kanssa auttaisi jaksamaan arjessa. Kunhan koronatilanne hellittää, lupaamme järjestää kaikille kiinnostuneille avoimen ideointitilaisuuden. Lämpimästi tervetuloa silloin mukaan!

Minnamari Helaseppä
Herttoniemen seurakunnan kirkkoherra

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.