null Mielipide: Seksuaalikasvatus voi ahdistaa riparilla

Mielipide: Seksuaalikasvatus voi ahdistaa riparilla

Jaakko Heinimäki kirjoitti (K&k 15.11) kirkon vanhoillisten järjestöjen tänä vuonna julkaisemasta Kutsuvat sitä rakkaudeksi -seksioppaasta nuorisotyöhön ja rippikouluihin. Sen mukaan mies on perheen pää ja se suhtautuu kielteisesti homosuhteisiin, itsetyydytykseen, kuparikierukkaan, jälkiehkäisypilleriin ja naispappeuteen.

Opas on ristiriidassa peruskoulujen seksuaalikasvatuksen, seksuaalisuutta koskevan tieteellisen tutkimustiedon ja kirkon tasa-arvoperiaatteiden kanssa.

Heinimäen mukaan rippikoulun laadusta ei kuitenkaan pitäisi olla suuresti huolissaan. Hän viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan yli 90 prosenttia nuorista koki rippikoulun turvallisena. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan kysytty mitään seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolikokemukseen liittyvää.

Onkin syytä mainita toinen tutkimus vuodelta 2017. Seksuaali-ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista rippikoulunuorista 42 prosenttia oli kokenut rippileirin ahdistavana.

Tuomiokapituleilla ja piispoilla on esimiesasemansa kautta keinoja puuttua pappien toimintaan ja piispainkokouksen tehtävänä on valvoa kirkon virallisten palvelujärjestöjen kuten oppaan tuottaneiden Sleyn, Kansanlähetyksen ja Kylväjän toimintaa. Tärkeä kysymys onkin, haluaako kirkon johto puuttua asiaan?

Sari Roman-Lagerspetz
VTT, kirkon luottamushenkilö
Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi