null Pääkirjoitus: Fiksut seurakunnat eivät käytä rippikouluissaan konservatiivien tunkkaista seksiopasta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Fiksut seurakunnat eivät käytä rippikouluissaan konservatiivien tunkkaista seksiopasta

Rippikoulun oppikirjat kulkevat piispainkokouksen siivilän läpi, mutta muusta oppimateriaalista seurakunnat saavat päättää itsenäisesti. Viime kädessä päätösvalta on kirkkoherralla.

Kirkon kaikkein vanhoillisimmat järjestöt ovat julkaisseet seksioppaan rippikouluja varten. Oppaassa varoitellaan itsetyydytyksestä ja homoudesta sekä muistutetaan, että miehellä perheen päänä on vastuu siitä, että perheen tekemät päätökset ovat viisaita.

Fiksut seurakunnat eivät tällaisia tunkkaisia menneen maailman materiaaleja rippikouluissaan tietenkään käytä. Kirkolla ei silti ole käytännössä keinoa kieltääkään niitä. Rippikoulun varsinaiset oppikirjat kulkevat piispainkokouksen siivilän läpi, mutta muusta oppimateriaalista seurakunnat saavat päättää itsenäisesti.

Päätösvalta on viime kädessä jokaisen seurakunnan kirkkoherralla.

Se on sitä paljon puhuttua moniäänisyyttä. Joka tarkoittaa myös laadun vaihtelua. Rippikouluun lähtijä ei voi olla täysin varma siitä, millaisiin näkemyksiin opetus juuri hänen rippikoulussaan perustuu.

Omaan seksuaaliseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät asiat vaativat erityisen turvallista ja hyväksyvää ilmapiiriä. Tässä rippikoulun pitäjät ovat yleensä onnistuneet hyvin.

Suurta huolta rippikoulun laadusta ei kuitenkaan tarvitse kantaa. Jos rippikoulussa noudatetaan voimassa olevaa opetussuunnitelmaa, se on sukupuolisensitiivinen ja jokaisen ainutlaatuisuutta ja erilaisuutta kunnioittava.

Sukupuolisensitiivisyydellä tarkoitetaan herkkyyttä sukupuoleen liittyville oletuksille, odotuksille ja stereotypioille.

Kirkossa ei haluta sulkea ketään ulkopuoliseksi. Tai ainakaan kirkollisissa asiakirjoissa ei haluta.

Hyvä rippikoulu on turvallinen. Omaan seksuaaliseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät asiat vaativat erityisen turvallista ja hyväksyvää ilmapiiriä. Tässä rippikoulun pitäjät ovat yleensä onnistuneet hyvin.

Tuoreessa tutkimuksessa yli yhdeksänkymmentä prosenttia rippikoululaisista vastasi, että rippikoulussa oli hyvä, hauska ja turvallinen olo ja että siellä sai olla oma itsensä.

Olisipa mukavaa, jos vähintään yhdeksän kymmenestä kirkon jäsenestä voisi sanoa samaa kirkosta ylipäänsä.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.