null Mielipide: Sukuselvityksiä ei tarvita

Puheenvuorot

Mielipide: Sukuselvityksiä ei tarvita

Kirkko ja kaupungissa on kirjoitettu virkatodistusten viipymisestä. Olen toimittanut yli 400 kuolinpesän selvitystä. Sukuselvityksiä on koottava perukirjojen liitteiksi perintöverotusta ja perinnönjakoa varten. Muuhun niitä ei tarvita.

Kun mies tai vaimo kuolee, leski kyllä tietää, ketkä ovat heidän lapsiaan. Eikä vastaan ole tullut tapausta, jossa ei olisi tiedetty, kuka on sisar tai veli, setä, eno tai täti.

Vain kahdesti asianosaisten tieto on ollut eri kuin viranomaisvahvisteinen sukuselvityksen tieto. Petsamossa vihittiin 21-vuotias mies ja 33-vuotias nainen. Silloisen lain mukaan, ”jos mies siitti lapsia salavuoteudessa, jota sitten avioliitto seurasi, lapset olivat aviolapsia”. Vihittävät ilmoittivat kirkkoherralle, että naisen synnyttämä 14-vuotias poika oli heidän yhteinen lapsensa, joten ymmärtäväinen kirkkoherra merkitsi hänet aviolapseksi.

Toisessa tapauksessa puolisot muuttivat Amerikkaan, saivat lapsia ja palasivat takaisin. Kaksi Amerikkaan jäänyttä lasta ei tullut Suomen sukuselvitykseen – Amerikassa ei sukuselvityksiä ole. Kummassakin tapauksessa perintö jaettiin tosiasioiden, ei sukuselvityksen mukaisesti.

Sukuselvitykset ovat tarpeettomia.

 

Matti Norri

varatuomari, Helsinki

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.