null Mielipide: Moni isä ikävöi lapsiaan isänpäivänä

Puheenvuorot

Mielipide: Moni isä ikävöi lapsiaan isänpäivänä

Kalenterissa on vuosi vuoden perään juhlapyhä, joka nostaa monelle miehelle palan kurkkuun ja suolavettä silmäkulmiin. Tyhjiä sylejä on paljon. Isän ikävää myös.

Halloweenin jälkeen ja ennen tuomiosunnuntain pamausta joulusesongille isänpäivä on isäpyjamien, isäkosmetiikan ja isäkirjojen myyntihuippu. Yhä piirretään alakouluissa vahavärit suhisten isänpäiväkortteja, joihin kirjoitetaan taululta mallin mukaan Oma isä, Rakas isä, Paras isä.

Yksi päivä sinne tai tänne. Ja tokihan kortin voi tehdä papalle, enolle, mummille, kummille, äidille. Aina on myös niitä kortteja, jotka katoavat matkalla. Niitä, jotka äiti repii roskiin, tai jos raivo ei riitä tai omatunto salli, piilottaa johonkin laatikkoon edellisvuotisten sekaan, kuten myös isän kortit lapselle.

Monella on tuttavapiirissään se jamppa, jolle tuli ero, ja lapset sai vaimo, joka viranomaisvallan kanssa estää tapaamiset. Typeränä itsehoitona suruun, ikävään, nöyryytykseen, pettymykseen ja itsesääliin moni jamppa juo. Niin menee ehkä työ, ehkä asuntokin. Eikä semmoinen mies mikään isä ole, ei mitään tapaamisoikeuksia sille!

Elämme yksinhuoltajaäitien aikaa. Kun vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta jatkuu muutaman vuoden, niin sitten se on tehty. Isä voi enää vain toivoa, että ehkä sitten, kun lapsi on aikuinen. Tai tulisikohan se edes hautajaisiin?

Lasten vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta on järkyttävää, yleistä ja rakenteissa hyväksyttyä. Teorioissa ja tilastoissa suomalaisista eroista seuraa sopuisaa yhteishuoltajuutta, onnellisia bonusperheitä, ihmissuhteiden monimuotoisuutta ja parempaa elämää. Todellisuudessa mies vetää erossa usein lyhyimmän korren. Etäisä jää äänettömäksi etämaksajaksi.

Oma puolisoni kuoli, ja lapsemme jäivät ilman isää. Toivon, että lapset, joilla on isä, saisivat tuntea isänsä ja että isät saisivat olla lastensa elämässä, aivan kuten ­äiditkin saavat.

Nimimerkki Yksin 

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.