null Mielipide: Virkatodistusuudistus on susi

Puheenvuorot

Mielipide: Virkatodistusuudistus on susi

Lähiomaiseni juuri menettäneenä luin lehdestänne uutisen virkatodistusuudistuksesta. Ilmeisesti uudistuksella on tavoiteltu työ- ja kustannussäästöjä. Sillä on ulkoistettu seurakunnista palvelutehtävä, joka niillä on ollut vuosisatojen ajan.

Nyt selitetään, että uudistus vapauttaa surevat omaiset paljon työtä vaativasta vainajan sukuselvityksen kokoamisesta. Kaunis perustelu, kunhan olisi totta.

Uudistajat eivät näytä ollenkaan tajunneen sitä, miten valtavan työmäärän siirrosta on kysymys. Siksi keskusrekisterien työvoimaresurssit ovat pahasti alimitoitettuja. Ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan pelkästään atk-toimintoja kehittämällä.

Tämä uudistus on taas tuottanut vain keskitetyn byrokratian ja uuden huolen sureville: Ehdinkö saada sukuselvityksen vainajasta perunkirjoitukselle säädetyn kolmen kuukauden määräajan sisällä? Miten järjestää perunkirjoitus, kun sukuselvityksen viiveaika on 16 viikkoa? Vanha järjestelmä toimi sentään viikon tai parin viiveellä eikä se ollut taakka, vaan oli paremminkin osa surutyötä.

Sukuselvitysten viivästyminen aiheuttaa pankkiasioinnissa omaisille miltei ylivoimaisia vaikeuksia. Ne ovat vastassa  heti kuoleman jälkeen, jo paljon ennen perunkirjoitusta. 

Tällaista ”uudistusta” ei todellakaan kaivattu.


Erkki Vanhanen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.