null Mielipide: Vähimmäistoimeentulo ei toteudukaan, eikä Kela korjannut virhettään

Puheenvuorot

Mielipide: Vähimmäistoimeentulo ei toteudukaan, eikä Kela korjannut virhettään

Olen ollut pitkään työtön. Saan Kelasta työttömyyspäivärahaa ja asumistukea. Nämä tulot eivät kuitenkaan riitä vuokran maksuun ja vähimmäis­toimeentuloon (555 euroa kuukaudessa), joten saan lisäksi toimeentulotukea. Eli kun näistä kolmesta tulosta vähennetään vuokra, jää elämiseeni 555 euroa.

Sain hyvin kevyin perustein kuukauden karenssin työttömyyspäivärahoihini. Kela oli aiemmin laskenut minulle toimeentulotuen, jossa huomioitiin päivärahat. Nyt kun menetin nämä rahat, 638 euroa, Kelan piti laskea uudestaan toimeentulotuen määrä. Laskelmasta tuli virheellinen.

Valitin Kelan oikaisuvaatimuskeskukseen menetetystä toimeentulotuesta. Siellä virkailija ei ymmärtänyt yhtään, mistä on kysymys, ja valitukseni hylättiin. Sain maksuttoman oikeusavustajan, jonka kanssa valitimme hallinto-oikeuteen. Sama juttu.

Surkuhupaisaa on, että laki toimeentulotuesta nimenomaan sanoo, että jos henkilön tuloissa tai menoissa tapahtuu oleellinen muutos, tulee tehdä korjauslaskelma toimeentulotukeen. Millaisia ammattilaisia istuu hallinto-oikeudessa?

Viimein valitimme korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tämä instanssi ilmoitti neljän kuukauden kuluttua, ettei ota tapausta käsittelyyn.

Näin siis toimivat Kela ja Suomen oikeusviranomaiset. Menetin vähimmäistoimeentulostani 638 euroa, ja olen joutunut ottamaan ystäviltäni lainoja vuokran maksuun ja elämiseen. Näin suurta ammattitaidottomuutta on vaikea käsittää. Asia on mitä yksinkertaisin, mutta Kelassa sitä ei osattu korjata. Kuinka asia voi mennä Suomessa näin?

Nimimerkki Tyhjä olo

Helsinki

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.