null Mielipide: Vantaan seurakuntayhtymä ei voi suosia lehtisaarelaisia myöntämällä vuokraetua

Mielipide: Vantaan seurakuntayhtymä ei voi suosia lehtisaarelaisia myöntämällä vuokraetua

Vantaan seurakuntayhtymä vastaa Ville Niiraselle ja Sanna Puumalaiselle:

Kirkko ja kaupunki julkaisi verkossa 28.11. kaksi mielipidekirjoitusta, jotka koskivat Lehtisaaren vuokratonttien hintojen korotuksia kaupungissa.

Asukkaiden huoli on ymmärrettävä, ja se on päätöksenteossa kuultu. Seurakunnat eivät kuitenkaan voi suosia lehtisaarelaisia muiden vastaavissa asunnoissa asuvien kustannuksella.

Lehtisaaressa vuokrat ovat olleet huomattavan alhaisia verrattuna muihin vastaaviin vuokriin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Vantaan Asolassa vastaavien tonttien kuukausivuokrat ovat noin 1,5–2 euroa kerrosneliömetriltä, kun Lehtisaaressa tämänhetkiset vuokrat jäävät alhaisimmillaan vain noin 0,5 euroon kerrosneliömetriltä.

Lehtisaarelaiset ovat saaneet asua menneiden vuosikymmenten ajan poikkeuksellisen edullisesti Helsingin ja pääkaupunkiseudun muuhun vuokratasoon verrattuna.

Vantaan seurakunnilla on diakonisia asuntoja, joissa asuminen on edullista. Lehtisaaressa niitä ei kuitenkaan ole.

Seurakuntia ja kaupunkia ei voi verrata maanomistajina keskenään. Seurakuntien tuottoprosentti tontinvuokrista on korkeampi kuin kaupungilla, koska kaupunki saa maanvuokratulojen lisäksi myös kiinteistöverotulot. Kaupunki saa asukkailtaan myös kunnallisverotuottoa, minkä vuoksi sen kannattaa tarjota hyviä tontteja myytäväksi ja vuokralle.

Kuten molemmat kirjoittajat toteavatkin, päätös on tehty vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden toimesta. Päätöksen arvioinnissa on katsottu, että nykyinen päätös on oikeudenmukainen vantaalaisten veronmaksajien näkökulmasta.

Keskusteluja asunto-osakeyhtiöiden edustajien kanssa käydään kuitenkin edelleen. Ymmärrämme, että päätös on lehtisaarelaisten kannalta kipeä.

Anita Savioja

vs. yhtymän johtaja

Sari Turunen

kiinteistöjohtaja

Vantaan seurakunnat

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi