null Mielipide: Lehtisaaresta tehtäisiin Helsingin kallein asuinalue

Puheenvuorot

Mielipide: Lehtisaaresta tehtäisiin Helsingin kallein asuinalue

Ilkka Heinänen kirjoitti Lehtisaaren tilanteesta otsikolla ”Miksi tukisin asumista Lehtisaaressa”. Hän ihmettelee, miksi hänen pitäisi tukea lehtisaarelaisten asumista. Ei, kukaan ei odota Heinäsen tai kenenkään muunkaan tukevan lehtisaarelaisten asumista. Kuten me asukkaat olemme lukuisia kertoja tuoneet esiin, hyväksymme tasoltaan kohtuulliset vuokrankorotukset.

Ongelma on se, että seurakuntayhtymä on laittamassa lehtisaarelaiset muista helsinkiläisistä poikkeavaan asemaan ajamalla sekä kaupungin kovimpia vuokrankorotuksia että muilla tavoin merkittävän heikkoja sopimusehtoja. Emme halua tukia tai erivapauksia – haluamme vain olla tasa-arvoisessa asemassa muiden helsinkiläisten kanssa. Uudet vuokrasopimukset tekisivät Lehtisaaresta Helsingin kalleimman asuinalueen.

Heinänen mainitsee 40 prosentin alennuksen maan arvosta. Alennus ei ole tukea asukkaille, vaan normaali tapa huomioida se, että maa on jo rakennettua. Myös Helsingin kaupunki soveltaa 40–60 prosentin alennusta rakennetun maan arvostukseen.

Heinäsen mukaan lehtisaarelaiset ovat vauraita ihmisiä, joiden hän ei uskonut edes merkittävissä määrin kuuluvan kirkkoon. Nämäkään väitteet eivät pidä paikkaansa. Lehtisaari, joka sekoitetaan usein vauraisiin naapurikaupunginosiinsa Kuusisaareen ja Kaskisaareen, on varsin tavallista keskituloisten perheiden asuinaluetta. Asukasprofiililtaan se vastaa esimerkiksi Lauttasaarta. Kuriositeettina mainittakoon, että Lehtisaaren isoimmassa kerrostalossa mediaanitulot ovat selvityksen mukaan 35 510 euroa vuodessa. Alueella asuu paljon eläkeläisiä ja lapsiperheitä.

Mitä tulee asukkaiden kirkkoon kuulumiseen, niin koko asialla ei pitäisi olla kirkon maanvuokrapolitiikan näkökulmasta mitään merkitystä. Sivistysvaltiossa ihmisten kirkkoon kuuluminen tai kuulumattomuus ei ole syy kohdella ketään taloudellisesti eri tavalla kuin toista. Todettakoon kuitenkin, että Munkkiniemen seurakunnassa, johon Lehtisaari kuuluu, on Helsingin suomenkielisten seurakuntien toiseksi korkein jäsenprosentti.

Me lehtisaarelaiset olemme iloisia, että vaikea tilanteemme herättää keskustelua. Olisi kuitenkin tärkeää, että keskustelua käytäisiin oikeilla argumenteilla.

Jaa tämä artikkeli: