null Mielipide: Vantaan seurakuntayhtymä ajaa perheitä talousvaikeuksiin maanvuokrapäätöksellään

Mielipide: Vantaan seurakuntayhtymä ajaa perheitä talousvaikeuksiin maanvuokrapäätöksellään

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat Helsingin Lehtisaaressa maat, joiden päälle on rakennettu 1960-luvulla kerros- ja rivitaloja. Maanvuokrasopimukset päättyvät vuoden 2019 lopussa. 

Toisin kuin kaupunki, seurakuntayhtymät ovat esittäneet koronkiskontaa muistuttavia vaatimuksia. Vaihtoehdoksi on esitetty, että asukkaat voivat toki purkaa rakennukset pois omalla kustannuksellaan. Ajatus on absurdi, kun samalla kaupunkisuunnittelussa halutaan säilyttää Lehtisaaren alueen erityispiirteet eli purkulupaa ei varmasti saa.

Vantaan seurakuntayhtymä on pysynyt jääräpäisesti päätöksessään. Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohto tähtäsi samaan, mutta kirkkovaltuustossa järjen ääni lievensi vuokrankorotuksia tasoon, joka tosin  edelleen on korkea verrattuna markkinatasoon. 

Vantaan seurakuntayhtymän päätös tarkoittaa sitä, että asukkaiden maanvuokrakustannukset nousevat jopa kolminkertaisiksi verrattuna kaupungin uusissa sopimuksissa käyttämään maanvuokratasoon. Esimerkiksi lehtisaarelaisperheen sadan neliömetrin kerrostaloasunnon vastike nousee 800 eurolla kuukaudessa.

Tässä ei ole mitään yhteyttä kohtuuteen, varsinkaan kun tonttia ei voi edes lunastaa itselle lainarahalla ja näin päästä ahdingosta. Moni lehtisaarelainen pelkää toden teolla, miten rahat riittävät elämiseen.

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien toisistaan eroavat päätökset tarkoittavat sitä, että kirkko perii naapuritonteista täysin erisuuruista vuokraa sen mukaan, sattuuko taloyhtiö sijaitsemaan Helsingin vai Vantaan seurakuntayhtymän mailla. Tämä on yksiselitteisesti epäoikeudenmukaista. 

Lehtisaaren asukkaat eivät ole missään vaiheessa vastustaneet tonttimaan vuokrien kohtuullista korottamista käypään tasoon. Mutta kun tavalliset lapsiperheet ja eläkeläiset joutuvat muuttamaan kodeistaan ja menettävät pahan päivän säästöt kirkon rahanhimon vuoksi, on ylitetty sopivuuden raja. Kirkon arvopohjaan kuuluu välittäminen, minkä pitäisi näkyä myös kirkon toiminnassa maanomistajana. 

Ainoa hyvä asia on se, että Vantaan seurakuntayhtymän päätös vuokratason kohtuuttomasta korottamisesta on mahdollista vielä muuttaa. Jos kirkon päättäjiltä vain löytyy tahtoa, löytyy myös kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.


Ville Niiranen

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: