null Mielipide: Vapaaehtoiset ovat kultaa vanhustyössä

Puheenvuorot

Mielipide: Vapaaehtoiset ovat kultaa vanhustyössä

Kiitokset sadoille tuhansille vanhustyötä tekeville vapaaehtoisille ja omaisille. Teitä tarvitaan tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Jo joka neljäs suomalainen on vanhuuseläkkeellä, ja eläkeläisten määrä kasvaa edelleen. Kaatunut sote-uudistus merkitsee myös vanhuspalveluissa epävarmuutta: miten ja keiden toimesta palveluja tuotetaan? Kuntien ja valtion rahoitus ei nykyisellään riitä laadukkaiden palvelujen turvaamiseen.

Seuraavan hallituksen tulee varmistaa riittävä lisärahoitus. Kuntakohtaiset erot vanhuspalvelujen laadussa tulevat valitettavasti kasvamaan. Huonokuntoisia vanhuksia pidetään hoitajapulan vuoksi säästösyistä yhä enemmän kotona hoitajan pikaisten piipahdusten varassa. Lisää hoitavia käsiä tarvitaan.

Vanhustyössä tarvitaan eri tavoin auttavia ihmisiä entistä enemmän. Kaikki hyvät käytännöt tulee saada käyttöön.

Onneksi meillä on valtava innostunut vapaaehtoisjoukko seurakunnissa, erilaisissa eläkeläis-, omaishoitaja- sekä sosiaali- ja terveysjärjestöissä, SPR:ssä ja muualla, läheisten ja naapurien lisäksi.

Nyt tarvitaan kaikkien vapaaehtoisten toimijoiden laajaa yhteistyötä sekä keskenään että kaupungin eri tahojen kanssa vanhusten hyväksi.

 

Pietari Jääskeläinen

vanhus- ja eläkeläisasioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.