Kun vanhus haluaa pärjätä itse, seurauksena voi olla asuntoon lukkiutuminen – ”Suurin osa kotikäynneillä tapaamistani on naisia, jotka haluavat pohtia elämäänsä”
Espoon Olarin seurakunnassa tehdään etsivää vanhustyötä. Diakonian kotikäynnit lievittävät yksinäisyyttä.
Diakonissa Minna Martiskainen tapaa Olarin seurakunnan alueella kotona asuvia, yksinäisiä vanhuksia. Monet ovat fyysisesti niin huonossa kunnossa, että ilman avustajaa he eivät pärjää eivätkä uskalla lähteä kotinsa ulkopuolelle.
Martiskaisen seniorityö liittyy vuoden 2017 alussa Olarin seurakunnassa Espoossa alkaneeseen etsivän vanhustyön projektiin, jonka tarkoituksena on kehittää uudenlaisia toimintamalleja yksinäisten ikäihmisten tavoittamiseksi. Projekti kestää tämän vuoden loppuun saakka.
Neljän seinän sisälle lukkiutuminen lisää Martiskaisen havaintojen mukaan syrjäytymistä. Yli 80-vuotiaiden yksinäisyyttä voi lisätä halu ja tahto pärjätä itsenäisesti, vaikka edellytyksiä siihen ei aina ole. Pahimmillaan se saattaa estää avun pyytämisen toisilta.
– Ihminen voi pärjätä kotona tutussa ympäristössä rollaattorin kanssa, mutta ulos lähteäkseen hän tarvitsee saattajan, sanoo Martiskainen.
Projektin myötä alkunsa saaneita uusia, ikäihmisille avoimia kohtaamispaikkoja ovat Chapple-tilassa Isossa Omenassa viikoittain toimivat Neulekahvila ja juuri eläkkeelle jääneille tarkoitettu Miesten vuoro -ryhmä.
Edessä oleva elämän päättyminen on yksi keskusteluiden teemoista.
– Diakonissa Minna Martiskainen
Perinteiset kotikäynnit ovat projektin tärkein työmuoto. Minna Martiskaisen kohtaamat yli 80-vuotiaat ovat pääsääntöisesti niin huonokuntoisia, että he eivät jaksa lähteä mihinkään kodin ulkopuolisiin ryhmiin.
Martiskainen käy tapaamassa vanhuksia noin kerran kuussa. Vierailuja tehdään vanhuksen toiveesta.
– Suurin osa kotikäynneillä tapaamistani on naisia, jotka haluavat pohtia elämäänsä. Myös edessä oleva elämän päättyminen on yksi keskusteluiden teemoista.
– Pystyn myös ohjaamaan ikäihmisiä Seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorin pariin. Sen työntekijät arvioivat kotona asuvien vanhusten palvelutarpeita, Martiskainen kertoo.
Yhteistyötä tehdään monien eri toimijoiden kanssa. Kumppaneita ovat muun muassa kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kolmannen sektorin toimijat.
Projektin myötä on startannut omaishoitajaverkosto. Sen tavoitteena on löytää yhteys erityisesti niihin omaishoitajiin, jotka eivät ole päässeet mukaan kaupungin omaishoitajille tarkoittamien palveluiden piiriin.
– Verkosto on järjestänyt muun muassa omaishoitajien iltapäiviä. Niissä on jaettu tietoa omaishoitajuudesta ja puhuttu jaksamisesta.
Verkostossa on edustaja SPR:n omaishoitajien tukitoiminnasta, Espoon kaupungin omaishoidon palveluohjauksesta, Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä sekä Tapiolan ja Olarin seurakunnista.
Neulekahvila maanantaisin klo 13–15 Chapplessa. Ota mukaan oma käsityösi. Kahvia tarjolla. Lisätietoja Minna Martiskainen, 050 330 7129, minna.martiskainen@evl.fi.
Miesten vuoro maanantaisin klo 13–15 Chapplessa. Keskustelua ajankohtaisista aiheista kahvikupin äärellä. Lisätietoja Iisa Lehtinen p. 040 773 8715, iisa.lehtinen@evl.fi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Keikka-apu etsii uusia vapaaehtoisia Länsi-Vantaalla – ”Ei tarvitse sitoutua kuin yhteen keikkaan kerrallaan”, koordinaattori Nataša Stambej rohkaisee
Hyvä elämä AjankohtaistaKeikka-avun vapaaehtoinen voi esimerkiksi saattaa ikäihmisen kauppaan, kirjastoon tai terveysasemalle, lähteä ulkoiluseuraksi tai antaa digiopastusta.