null Kun vanhus haluaa pärjätä itse, seurauksena voi olla asuntoon lukkiutuminen – ”Suurin osa kotikäynneillä tapaamistani on naisia, jotka haluavat pohtia elämäänsä”

Neulekahvila kokoontuu Chapple Isossa Omenassa omien käsitöiden, kahvin ja juttuseuran merkeissä.

Neulekahvila kokoontuu Chapple Isossa Omenassa omien käsitöiden, kahvin ja juttuseuran merkeissä.

Ajankohtaista

Kun vanhus haluaa pärjätä itse, seurauksena voi olla asuntoon lukkiutuminen – ”Suurin osa kotikäynneillä tapaamistani on naisia, jotka haluavat pohtia elämäänsä”

Espoon Olarin seurakunnassa tehdään etsivää vanhustyötä. Diakonian kotikäynnit lievittävät yksinäisyyttä.

Diakonissa Minna Martiskainen tapaa Olarin seurakunnan alueella kotona asuvia, yksinäisiä vanhuksia. Monet ovat fyysisesti niin huonossa kunnossa, että ilman avustajaa he eivät pärjää eivätkä uskalla lähteä kotinsa ulkopuolelle.

Martiskaisen seniorityö liittyy vuoden 2017 alussa Olarin seurakunnassa Espoossa alkaneeseen etsivän vanhustyön projektiin, jonka tarkoituksena on kehittää uudenlaisia toimintamalleja yksinäisten ikäihmisten tavoittamiseksi. Projekti kestää tämän vuoden loppuun saakka.

Neljän seinän sisälle lukkiutuminen lisää Martiskaisen havaintojen mukaan syrjäytymistä. Yli 80-vuotiaiden yksinäisyyttä voi lisätä halu ja tahto pärjätä itsenäisesti, vaikka edellytyksiä siihen ei aina ole. Pahimmillaan se saattaa estää avun pyytämisen toisilta.

– Ihminen voi pärjätä kotona tutussa ympäristössä rollaattorin kanssa, mutta ulos lähteäkseen hän tarvitsee saattajan, sanoo Martiskainen.

Projektin myötä alkunsa saaneita uusia, ikäihmisille avoimia kohtaamispaikkoja ovat Chapple-tilassa Isossa Omenassa viikoittain toimivat Neulekahvila ja juuri eläkkeelle jääneille tarkoitettu Miesten vuoro -ryhmä.

Edessä oleva elämän päättyminen on yksi keskusteluiden teemoista.
– Diakonissa Minna Martiskainen


Perinteiset kotikäynnit ovat projektin tärkein työmuoto. Minna Martiskaisen kohtaamat yli 80-vuotiaat ovat pääsääntöisesti niin huonokuntoisia, että he eivät jaksa lähteä mihinkään kodin ulkopuolisiin ryhmiin.

Martiskainen käy tapaamassa vanhuksia noin kerran kuussa. Vierailuja tehdään vanhuksen toiveesta.

– Suurin osa kotikäynneillä tapaamistani on naisia, jotka haluavat pohtia elämäänsä. Myös edessä oleva elämän päättyminen on yksi keskusteluiden teemoista.

Diakonissa Minna Martiskainen käy tapaamassa olarilaisia vanhuksia kotikäynneillä.

Diakonissa Minna Martiskainen käy tapaamassa olarilaisia vanhuksia kotikäynneillä.

– Pystyn myös ohjaamaan ikäihmisiä Seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorin pariin. Sen työntekijät arvioivat kotona asuvien vanhusten palvelutarpeita, Martiskainen kertoo.

Yhteistyötä tehdään monien eri toimijoiden kanssa. Kumppaneita ovat muun muassa kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kolmannen sektorin toimijat.

Projektin myötä on startannut omaishoitajaverkosto. Sen tavoitteena on löytää yhteys erityisesti niihin omaishoitajiin, jotka eivät ole päässeet mukaan kaupungin omaishoitajille tarkoittamien palveluiden piiriin.

– Verkosto on järjestänyt muun muassa omaishoitajien iltapäiviä. Niissä on jaettu tietoa omaishoitajuudesta ja puhuttu jaksamisesta.

Verkostossa on edustaja SPR:n omaishoitajien tukitoiminnasta, Espoon kaupungin omaishoidon palveluohjauksesta, Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä sekä Tapiolan ja Olarin seurakunnista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.