null Mies tappoi kirveellä ulkomaalaistaustaisen piispan – 900 vuotta vanhan tarinan muistoksi vietetään messua, joka kannustaa suvaitsevuuteen

Tapiolan seurakunnan pappi Ossi Tervonen toivoo ekumeenisen rukousviikon herättelevän etsimään konfliktin sijaan sovintoa.

Tapiolan seurakunnan pappi Ossi Tervonen toivoo ekumeenisen rukousviikon herättelevän etsimään konfliktin sijaan sovintoa.

Ajankohtaista

Mies tappoi kirveellä ulkomaalaistaustaisen piispan – 900 vuotta vanhan tarinan muistoksi vietetään messua, joka kannustaa suvaitsevuuteen

Pappi Ossi Tervosen mukaan kertomus Pyhästä Henrikistä kutsuu toisenlaiseen elämäntapaan

Tammikuun 19. päivänä vietetään Pyhän Henrikin muistopäivää.  Mitä 1100-luvulle sijoittuva tarina piispa Henrikistä ja hänet murhanneesta Lallista merkitsee sinulle, pappi Ossi Tervonen?

– Se merkitsee juuria. Jokainen meistä tulee jostakin, eikä meidän uskommekaan ole tullut tyhjästä, vaan silläkin on juuret.

Juurista puheen ollen monille suomalaisille piispa Henrik ei ole legendan varsinainen sankari vaan hänet murhannut Lalli. Mikä on tarinan opetus?

– Se on konflikti, joka haastaa meitä etsimään ymmärrystä toisin uskovia kohtaan. Nykymaailmassa uskontojen välillä on konflikteja, mutta toisaalta kristityt eivät meinaa tulla toimeen edes keskenään. Tätä vesperiä vietetään osana ekumeenista rukousviikkoa. Jospa se herättelisi meitä etsimään konfliktin sijaan sovintoa.

Jotkut tutkijat epäilevät, että Köyliönjärven jäällä ei surmattu Uppsalan piispaa Henrikiä vaan lähetystyötä tehnyt saksalainen munkki Heinrich eli kansanomaisesti Heinäricki. Kumpaa Lalli löi kirveellä sinun mielestäsi?

– En osaa sanoa, kumpaa, eikä sillä ole edes merkitystä. Joku siellä on ollut Köyliön ja Nousiaisten suunnalla saarnaamassa ja menettänyt henkensä. Se on vakava asia joka tapauksessa, ja samalla lailla yhä tänäänkin moni joutuu uskonsa tähden kokemaan väkivaltaisen kuoleman. Se on surullista. Kertomus Pyhästä Henrikistä kutsuu meitä toisenlaiseen elämäntapaan ja toisen kunnioittavaan kohtaamiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Koronapandemian varjossa kristittyihin kohdistunut sorto paheni – jopa joka kahdeksas kristitty maailmassa joutui maksamaan kovaa hintaa uskostaan

Ajankohtaista

Open Doorsin arvion mukaan vähintään 340 miljoonaa kristittyä joutui viime vuonna uskonsa vuoksi vainotuksi. Vaikein tilanne on Pohjois-Koreassa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.