Mies vaalikoneen takaa
Sami Ruokankaan mielestä vaalikonekysymysten laatiminen ei ollut helppoa.

Sami Ruokankaan mielestä vaalikonekysymysten laatiminen ei ollut helppoa.

Mies vaalikoneen takaa

Vantaalla asuva MTV:n tuottaja ja toimittaja Sami Ruokangas on osallistunut vaalikoneiden tuottamiseen vuodesta 2006. Viimeisimpänä projektinaan hänellä on ollut seurakuntavaalien vaalikone. Kysymykset siihen laati ryhmä, johon kuului MTV:n Uutisten toimittajia, pappeja sekä vaalikoneen teknisestä toteutuksesta vastaavan Zef Solutionsin kyselytutkimusasiantuntijoita.

– Seurakuntavaalikone eroaa paljonkin muista vaalikoneista. Kysymykset ovat henkilökohtaisempia. Toisaalta seurakuntien päätöksenteko avautuu maallikolle melko vaikeasti, ja kysymysten muotoileminen kenen tahansa ymmärrettävään muotoon oli haastavaa, Ruokangas kuvailee.

Ruokangasta kiinnostaa seurakuntavaaleissa puolueiden ja herätysliikkeiden aktiivisuus ja se, ketkä tulevat valituiksi ja mitä aatteita he edustavat.

Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli valtakunnallisesti tasan 17 ja Vantaalla 11,2. Mitä pitäisi tapahtua, jotta aktiivisuus nousisi?

– Vaikea kysymys. Tässä mielessä kirkko on kriisissä. Seurakuntien asioiden pitäisi tulla konkreettisemmin kirkon jäseniä koskettaviksi. Helpommin sanottu kuin tehty.

MTV3 ei järjestä vaali-iltaa, mutta vaaleista on tulossa uutisjuttuja televisioon, nettiin ja Radio Novaan. Seurakuntavaalikone on osoitteessa mtv.fi/seurakuntavaalit sekä sivulla seurakuntavaalit.fi. Ruotsinkielinen vaalikone on Hufvudstadsbladetin sivulla hbl.fi.

Näin Sami Ruokangas ohjeistaa käyttäjiä:
”Vaalikoneen kautta voi nähdä esimerkiksi ehdokkaan poliittisen puolueen tai hänen taustallaan vaikuttavan herätysliikkeen. Nämä kätkeytyvät usein hämärien ehdokaslistanimien taakse.”

Jaa tämä artikkeli: