null Mielipide: Dosentti Mikko Paunio vastaa Suonpään kolumniin "Valeuutinen muovinkierrätyksestä"

Mielipide: Dosentti Mikko Paunio vastaa Suonpään kolumniin "Valeuutinen muovinkierrätyksestä"

Samuli Suonpää väitti Kirkko ja kaupungin verkkokolumnissaan ”Valeuutinen muovinkierrätyksestä”, että mediassa syntyi valeuutinen Lännen Median julkaistua uutisen maailmalla suurta julkisuutta saaneesta raportistani. Raportin mukaan muovin kierrätys aiheuttaa suurta tuhoa maailman merissä, ja se kannattaa lopettaa.

Suonpään kolumni ja siitä tehty twiitti K&k:n nimissä aiheuttivat paniikkireaktion Lännen Mediassa. He dementoivat oman uutisensa valeuutiseksi, vaikka siinä ei ollut pisaraakaan minulta peräisin olevaa valetietoa.

Suonpään kolumnin jälkeen lehdistössä kerrottiin laajalti, että jaan väärää tietoa ja että suomalaiset eivät ole vastuussa muovinkierrätyksen ongelmista.

Kerroin oikein Lännen Median uutisessa, että Suomi oli vienyt vain vähän muovia Kiinaan ennen 1.1.2018 voimaan astunutta tuontikieltoa.

Suonpään kolumni auttoi maalittamaan minut, ja niin minut leimattiin punavihreiden twiittikuorossa ja valtamediassa surutta huijariksi.

Suomen Lähetysseuran asiantuntijan tekemä artikkeli ”Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?” näki heti älämölön läpi ja tuli puolelleni.

Älämölökuorolta ja valtamedialta jäi huomaamatta, että EU:n jäsenenä Suomi on vastuussa muovin kierrätyksen valtavista globaaleista ympäristötuhoista, koska ympäristönsuojelun mandaatti on Lissabonin sopimuksen mukaan sataprosenttisesti EU:lla.

Sekä jätedirektiivin 1. artiklassa että jätelain 1. pykälässä määritellään terveydensuojelu keskeisimmäksi suojeltavaksi oikeushyväksi järjestettäessä jätehuoltoa. Myös terveydensuojelulaissa on pykälät, joissa todetaan, että jätehuolto ei saa aiheuttaa terveyshaittaa. Näin sosiaali- ja terveysministeriöllä pitää olla horisontaalista asiantuntemusta jätehuollon järjestämiseen.

Someilkkumisessa on keskitytty minun mollaamiseeni taustani ja mukamas tietämättömyyteni vuoksi.

Suonpää kertoi kolumnissaan, että tiedän lääkärinä ja epidemiologina yhtä vähän muovin kierrätyksestä kuin teologi.

Olen 19 vuoden ajan kirjoittanut hallituksen virkamiehenä lähes 100 virallista lausuntoa ympäristöministeriölle jätehuollosta, ja osallistunut lukemattomiin jätehuollon lainsäädäntöä ja sen kehittämistä edistäneisiin työ- ja ohjausryhmiin. Lausuntoni auttoivat Suomea rakentamaan vihreiden ja ”kierrättäjien” vastustaman – mutta silti välttämättömän – jätteenpolttoverkoston, joka nyt estää maailman merien muovisaastutuksen Suomesta. Aiheesta on lisätietoa täällä.

Polttolaitostemme ansiosta suomalaisten ”kierrättäjien” takapihoille ei useiden muiden rikkaiden maiden tapaan kerry hirveästi muovia nyt, kun Kiina on asettanut sille tuontikiellon.

Olen miettinyt aihepiiriä 2008 Anjali Acharyan kanssa kirjoittamassamme ja Maailmanpankissa julkaistussa ympäristöterveysraportissa, jossa myös sivuttiin jätehuollon järjestämistä kehitysmaissa.

Olen julkaissut kymmenisen jätehuoltoa koskevaa artikkelia ammattilehdissä. Niissä olen käsitellyt kiertotaloutta, ja sen merkittäviä ympäristön- ja terveydensuojeluun liittyviä ongelmia.

Suonpään kolumnin jälkeen minuun kohdistetussa someilkkumisessa on keskitytty minun mollaamiseeni taustani ja mukamas tietämättömyyteni vuoksi.

Suonpään rohkaisemana valtamedia on laajalti välittänyt SITRA:n harhaanjohtavaa ja väärää tietoa muovinkierrätyksestä, kuten blogissani kerron.

Suonpää ja puoli Suomea ajattelee nyt, että olen paha ihminen ja ajatusrikollinen.

Olen koettanut elämässäni tehdä hyvääkin ja ollut edistämässä vuosikausien uurastuksen myötä maailmanlaajuisesti WHO:n tärkeimmän rokotusohjelman kehittämistä merkittävällä tavalla. Tällä rokotusohjelmalla on pelastettu 15,6 miljoonaa lasta elämälle pelkästään vuoden 2000 jälkeen.

Sadat miljoonat ihmiset ovat saaneet tietoa englanninkielisestä muovinkierrätysraportistani. Googlatkaa sanoilla "Paunio" ja "plastic" ja ihmetelkää.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: