null Suonpää: Valeuutinen muovinkierrätyksestä

Puheenvuorot

Suonpää: Valeuutinen muovinkierrätyksestä

Näin maailmankuva vihreästä salaliitosta, joka yleensä jää äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle, muuttui vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä.

Muutama päivä sitten Lännen median lehdet, kuten Kaleva ja Turun Sanomat, julkaisivat uutisen, jonka mukaan muovin kierrätys ei kannata vaan päinvastoin pikemminkin tuhoaa maapallon. Uutisen otsikkoon oli nostettu väite, jonka mukaan muovi viedään Kiinaan, ”jossa sitä ei kuitenkaan pystytä käsittelemään ja muovi dumpataan suoraan mereen”. Kuvituksena käytettiin kuvaa suomalaisesta jätelajittelupisteestä. Se sai muovin kierrätyksen kuulostamaan melko tyhmältä touhulta ja surullista se oli minullekin. Harmitti ja nolotti. Ihanko turhaan tässä olen tiskannut jugurttipurkkeja kierrätyskuntoon?

Uutinen perustui Helsingin yliopiston dosentin Mikko Paunion raporttiin Save the Oceans – Stop recycling plastic. Yliopisto, dosentti ja raportti saavat kenet tahansa kuulostamaan uskottavalta. Artikkelin viesti oli yksinkertainen: tiede todistaa lajittelun vahingolliseksi. Sinä, joka lajittelet, olet tyhmä ja saatat naiiviuttasi tuhota maailman. Vähemmästäkin syntyy skuuppeja.

Paunion aikaisempien kirjoitusten yhteinen nimittäjä on syvä viha vihreää ideologiaa kohtaan.

Jos toimittaja olisi lukenut raportin, hänelle olisi nopeasti selvinnyt, miten vähän sillä on tekemistä suomalaisen muovinkierrätyksen kanssa. Nopea googlailukin puolestaan olisi kertonut, ettei suomalainen kierrätysmuovi liity Kiinaan oikeastaan mitenkään, meidän muovimme käsitellään pääasiassa Suomessa ja Baltiassa. Raportista olisi myös käynyt ilmi, että Paunion mukaan kulutusjätteen tehokas kierrätys ei ole mahdollista, sillä se edellyttää jätteiden lajittelua ja tätä kuluttajat eivät ole valmiita tekemään. Artikkelin kuvituskuva suomalaisesta kierrätyspisteestä oli tämän kanssa melkoisessa ristiriidassa. Kuvassa kun näkyi se kuluttajajätteen lajittelu, joka Paunion mukaan oli mahdotonta.

Arkisessa toimitustyössä tällaisen raportin analysointi on kuitenkin aivan liian vaivalloista. Sen sijaan tietolähteen motiivien ja taustan selvittämiseen aikaa pitäisi riittää. Tässä tapauksessa se olisi ollut toimittajalle aivan erityisen helppoa.

Raportin julkaisi ajatushautomo The Global Warming Policy Foundation. Sen missio on vastustaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävää politiikkaa. Ilmastoskeptisestä ja eurovastaista järjestöä johtaa konservatiivipoliitikko Nigel Lawson, joka toimi myös Brexitiä eli Britannian eroa EU:sta ajaneen Vote Leave -kampanjan johdossa. The Global Warming Policy Foundation ei tee tiedettä vaan julkaisee tieteellisten raporttien näköisiä mielipiteitä.

Raportin kirjoittaja Mikko Paunio puolestaan on epidemiologian dosentti. Se on lääketieteen ala, joka tutkii tautien levinneisyyttä ihmisissä. Hänen tieteellinen asiantuntemuksensa ei liity muoviin ja valtameriin mitenkään. Tässä aihepiirissä epidemiologia lisää uskottavuutta yhtä paljon kuin teologia tai musiikkitiede lisäisi.

Paunion aikaisempien kirjoitusten yhteinen nimittäjä on syvä viha vihreää ideologiaa kohtaan. Hän on jo vuonna 1991 kirjoittanut pamfletin Vihreä valhe ja vuonna 2015 sille saman nimisen jatko-osan. Kirjoituksissaan Paunio kutoo vihreistä, natseista ja kommunisteista verkostoa, jota yhdistävät totalitarismi ja okkultismi. Myös islam ja maahanmuuton uhka mahtuvat kuvioon hyvin, niin syvällä äärioikeistolaisessa mielenmaisemassa tässä mennään.

Tämän näkökulman nostaminen myös lukijan tietoon Lännen median jutussa olisi ollut tarpeen viimeistään siinä vaiheessa, kun haastattelussa maalattiin vihreää salaliittoa: ”Muovin kierrätykseen liittyvä epäkohta on pidetty suurelta yleisöltä piilossa.” Toimittaja kuitenkin päinvastoin innostuu salaliiton paljastamisesta, nyt ”puoli maailmaa” lukee artikkelin mukaan Paunion raporttia. Siitä ovat kirjoittaneet valemedia Breitbart, antifeministinen nettilehti Conservative Woman ja sekä pakolaisuhalla pelotteleva tabloid-lehti Daily Express. Paunio itsekin arvelee jutussa, että ”suurin osa raportin lukijoista kuuluu konservatiivisiin ihmisiin.” Tässä ”äärioikeisto” olisi ehkä ollut kuvaavampi sana.

Yhden päivän ajan kierrätys näytti minustakin turhalta, sillä tavallisesti äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle jäänyt maailmankuva vihreästä salaliitosta muuttui nyt vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä. Hupsista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.