null Miksi mies seisoo Kallion kirkon ristin päällä? – tarina liittyy vuoteen 1966 eikä tilanne ollut ainoa lajissaan

Tässä kesällä 1966 otetussa kuvassa Heikki Hypén seisoo ristin päällä. Hänen poikansa Harri asuu kirkon lähellä. Talon parvekkeelta aukeaa harvinainen näkymä torniin. Kuva: Harri Hypénin kotialbumi ja Jussi Helttunen

Tässä kesällä 1966 otetussa kuvassa Heikki Hypén seisoo ristin päällä. Hänen poikansa Harri asuu kirkon lähellä. Talon parvekkeelta aukeaa harvinainen näkymä torniin. Kuva: Harri Hypénin kotialbumi ja Jussi Helttunen

Hyvä elämä

Miksi mies seisoo Kallion kirkon ristin päällä? – tarina liittyy vuoteen 1966 eikä tilanne ollut ainoa lajissaan

Helsinkiläisen Harri Hypénin kotialbumissa on käsin kirjoitettu kuvateksti ”kahvitauvolla 20.7. 1966”. Kuvassa on hänen isänsä Heikki.

Facebookin Helsinki vanhoissa kuvissa -ryhmässä nähtiin Kallion kirkon naapurissa asuvan Harri Hypénin julkaisema hurja kuva. Kuvassa mies seisoo kirkon tornissa olevan ristin päällä. Hän heiluttaa alhaalla oleville.

Kuva lienee otettu vastapäisen kerrostalon katolta. Mies pitää toisella kädellään kiinni ukkosenjohdattimesta. Mistä on kyse?

Vastaus löytyy Hypénin kotialbumista, johon on koottu hänen 2008 kuolleen isänsä Heikki Hypénin elämäntarinaan liittyviä kuvia. Kuvan takana lukee ”Kahvitauvolla” ja päiväys 20.7.1966. Viereisellä albumin sivulla Heikki Hypénin kerrotaan olleen rohkea, työteliäs ja utelias mies, jota eivät korkeat paikat huimanneet.

– Kyllä tästä kuvasta lapsena aina välillä puhuttiin. Isäni oli kuorma-auton kuljettaja. Hän vei kirkolle korjaustöissä tarvittavia tavaroita. Joku siinä sitten sai idean, että torniinhan voisi kiivetä. Eikä tietenkään työajalla, vaan kahvitauolla. Veikkaan, että useampi mies on saattanut yllyttää toisiaan kiipeämään. Voi olla, että jonkun muun kotialbumista löytyy vastaava kuva, sanoo Harri Hypén.

Isä ei kiipeämisen motiiveista sen tarkemmin kertonut, vaikka muisti Hypénin mukaan välillä brassailla sillä sukulaistapaamisissa. Kuvasta tuli osa suvun tarinaa.

Hypén muisti kuvan uudelleen, kun hän perheineen muutti asumaan taloon, jonka sisäpihan parvekkeelta näkyy Kallion kirkon torni. Vuonna 1912 valmistuneen kansallisromanttista tyyliä olevan kirkon ristin huipulle on merenpinnasta matkaa 96 metriä. Torni on 64 metriä korkea.

– Olen itse käynyt tornissa työporukan kanssa. Maisemat ovat huimat. Kirkko on läheinen myös siksi, että nuorimmaisemme on kastettu siellä, Hypén kertoo.

Harri Hypénin mukaan isän kiipelystä tuli osan suvun tarinaa. Kuva: Jussi Helttunen

Harri Hypénin mukaan isän kiipelystä tuli osan suvun tarinaa. Kuva: Jussi Helttunen

Kahdensadan kilon graniittikiviä putosi maahan

Mutta mitä remonttia kirkossa kesällä 1966 oikein tehtiin? Vastaus löytyy Helsingin seurakuntayhtymän arkistosta ja Kirkko ja kaupunki -lehden vanhoista vuosikerroista. Syyhyn viitataan myös kuvan alla olevassa Facebook-keskustelussa. Siinä eräs kommentoija muistelee kouluaikaansa Kallion kansakoulussa 1960-luvun alussa. ”Satuin näkemään ainakin kerran, kun suuri kivi putosi tornin ulkopinnasta maahan.”

Kirkon tornin eteläsivusta irtosi vuonna 1965 graniittilohkareita, joista suurimmat painoivat noin 200 kiloa. Julkisivun lämpöliikkeen ja kosteusteknisten ongelmien selvityksen pohjalta rakenteeseen muodostettiin tuuletusrako graniittiverhouksen ja tiiliseinän väliin. Graniittiverhous kannatettiin aiempaa tukevammin tiilimuuriin.

Kirkko ja kaupungissa kerrottiin 6.10.1965, että Kallion kirkon kiviverhouksen korjaaminen tulee maksamaan 665 000 markkaa sen 44 000 markan lisäksi, joka jo on käytetty alustavaan korjaukseen eli putoamisuhassa olevien kivien tukemiseen ja tornin kiviverhouksen tutkimiseen. Seuraavan vuoden kesäkuussa kerrottiin, että Helsingin kirkkonähtävyyksiin kuuluu Kallion kirkko, jonka julkisivun korjaus tosin vielä jatkuu. Eli Heikki Hypénin retki kirkon torniin liittyi todellakin sen korjaustöihin.

Teologian ylioppilas halusi tehdä vaikutuksen tyttöystäväänsä

Kuvan alla olevasta Facebook-keskustelusta löytyy myös Mikkelin eläkkeellä olevan tuomiorovastin Simo S. Salon kommentti, joka on syytä varmistaa soittamalla hänelle. Salo asui 15 vuoden ajan Helsingissä.

– Mikkelissä toimi kappalaisena ja Savon prikaatin kenttärovastina Lauri Leppänen. Hän kertoi saunajuttuna yhdestä elämänsä kirjaimellisesta huipputapahtumasta. Hän on seisonut Kallion kirkon ristin päällä käsillään ja tullut sen jälkeen tornista alas köyden kanssa. Läskipohjakenkien pohjat siinä kuulemma paloivat, Salo kertoo.

Käsillä seisominen korkealla ei ollut hänelle kovin kummoinen juttu.

Kirkon työmaata valvoneet ammattilaiset olivat ottaneet lopputilin jonkin kiistan takia. Tehtävää hoitamaan jäi kolme teologian ylioppilasta. Yksi heistä, Leppänen, päätti tehdä vaikutuksen alhaalla seisoneeseen tyttöystäväänsä, tulevaan vaimoonsa. Käsillä seisominen korkealla ei ollut hänelle kovin kummoinen juttu, sillä hän oli kasvanut maalla ja kokeillut sitä maatilalla olleen korkean talousrakennuksen katolla.

Historian hämäristä vuodelta 1926 löytyy vielä kolmaskin hurjapää. Kallion kirkon satavuotishistoriikista Tälle kalliolle löytyy kertomus ukkosenjohdattimen asentaneesta palomiehestä. Tämä oli kiivennyt huipulle hyvin tuulisella säällä. ”Tuulenpuuska oli viedä liukkailla nahkapohjasaappaillaan korkeuksissa seisovan miehen, mutta tasapaino säilyi. Isä oli telinevoimistelija, jolta ei uskallusta puuttunut”, kirjoittaa Sven Laakso kirjassa.

Laastia pystyi pudottamaan käsin

Kirkon tornia ei 1960-luvun korjaustöissä saatu pysyvästi kuntoon. Vuosina 1998–1999 kirkon pintarakenteita korjattiin uudestaan. Kirkko ja kaupungin jutussa kerrotaan, että kivien kiinnityslaasti oli niin pehmeää, että sitä voi pudottaa käsin. Graniittikivien takana oleva tiilimuuri oli samoin pehmentynyt niin, että puukko upposi siihen helposti.

Kirkkoon tehtiin julkisivuremontti, jossa kaikki graniittilohkareet kiinnitettiin sään vaihteluja kestävällä laastilla. Lisäksi pehmenneet tiilet vaihdettiin ja kivet tuettiin ruostumattomasta teräksestä tehdyillä kiinnikkeillä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”273 askelta lähempänä taivasta” – Kallion kirkon torni avataan yleisölle helatorstaina 9.5.

Ajankohtaista

Torniin pääsee kesäkaudella kiipeämään kympillä kahden oppaan seurassa. Alle 18-vuotiaat eivät pääse torniin ollenkaan edes vanhempiensa kanssa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.