null ”273 askelta lähempänä taivasta” – Kallion kirkon torni avataan yleisölle helatorstaina 9.5.

Matkan varrella näkee kirkonkellot ylhäältä päin. Portaiden turvallisuutta on parannettu asentamalla kaide myös seinän puolelle.

Matkan varrella näkee kirkonkellot ylhäältä päin. Portaiden turvallisuutta on parannettu asentamalla kaide myös seinän puolelle.

Ajankohtaista

”273 askelta lähempänä taivasta” – Kallion kirkon torni avataan yleisölle helatorstaina 9.5.

Torniin pääsee kesäkaudella kiipeämään kympillä kahden oppaan seurassa. Alle 18-vuotiaat eivät pääse torniin ollenkaan edes vanhempiensa kanssa.

Kallion kirkon torniin pääsyä on odotettu ja valmisteltu pitkään, avautuvathan tornista huikeat näköalat Helsinkiin. Korkealla mäellä sijaitseva kirkko on 64 metriä korkea, ja sen korkeus merenpinnasta tornissa sijaitsevan ristin huippuun on 96 metriä. 

Torniin on tehty satunnaisia vierailuja vielä 2010-luvulla, mutta pelastusviranomaiset kielsivät tornivierailut vuonna 2019. Kirkon tornia on kuitenkin valmisteltu vierailukuntoon neljä vuotta. Projektipäällikkönä on toiminut Kallion seurakunnan pääsuntio Arto Kuronen.

– Miksi haluamme avata tornin kävijöille? Siksi, että kirkko on ihmisten kirkko. On inhottavaa vastata ihmisille, että he eivät pääse oman kirkkorakennuksensa torniin, sanoo Kallion seurakunnan kirkkoherra Riikka Reina.

Vuonna 1912 valmistuneen kirkon tornia ei ole rakennettu käyntikohteeksi, eikä siellä ole hissiä. Laajempaa käyttöä varten esimerkiksi puuportaiden kantavuus on nyt tutkittu tarkasti, kaiteita on lisätty ja niiden kiinnikkeet tarkistettu, tukipalkkien väliin on lisätty pehmustettuja varoituskylttejä ja pelastustiet on suunniteltu. Askelmia kertyy yhteensä 273.

Kirkkoon on palkattu torniopas puoleksi vuodeksi. Hän on taidehistorioitsija Piia Pasanen, joka on toiminut museo-oppaana ja asunut Kallion kirkon kulmilla. Avuksi pestataan myös tuntisuntioita.

Torniopas Piia Pasanen katseli maisemaa tornin etelätasanteella 23.4. Kaiteen aukkoihin on asennettu metalliritilät turvallisuuden parantamiseksi.

Torniopas Piia Pasanen katseli maisemaa tornin etelätasanteella 23.4. Kaiteen aukkoihin on asennettu metalliritilät turvallisuuden parantamiseksi.

Avajaispäivänä helatorstaina 9.5. torniin pääsee kymmenen hengen ryhmissä jonottamalla kello 14–19 välisenä aikana. Varausta ei voi tehdä etukäteen. Jatkossakin torniin pääsee jonottamalla lauantaisin ja mahdollisina muina teemapäivinä, kuten Helsinki-päivänä ja Kallio Block Party -päivänä. 

Kun kierrostoiminta käynnistyy keskiviikkona 15.5., opastetuille kierroksille voi ilmoittautua toukokuussa avautuvan varausjärjestelmän kautta. Paikkoja voi varata keskiviikon, torstain ja perjantain kierroksille.

Tornikäynnin hinta on 10 euroa kesä–elokuussa ja muina aikoina 14 euroa.

– Seurakunta ei kerää tornivierailuilla rahaa, vaan tuotot menevät remontin ja lisätyövoiman kulujen kattamiseen. Helsingin seurakuntayhtymä on myöntänyt tornin avaamiseen 50 000 euron projektiavustuksen. Ensi vuonna kulut pitäisi saada katettua pääsymaksuilla, sanoo Kallion seurakunnan viestintäpäällikkö Annmari Salmela.

Sesongin ulkopuolella perittävä hinta, 14 euroa, tuntuu melko korkealta. Salmelan mukaan se johtuu siitä, että turvallisuussyistä jokaisella kierroksella on mukana kaksi opasta.

Virallinen torniopas ei sentään kiipeä torniin päivän kaikilla kierroksilla, vaikka porrastreeni onkin terveellistä. Tornikierroksia tekevät vuorollaan kaikki ne seurakunnan työntekijät, jotka itse haluavat. Lisäksi tornitehtäviin kutsutaan avuksi vapaaehtoisia – joko ylös torniin tai alas kirkkosaliin jakamaan turvallisuusohjeita ja muuten opastamaan. Kaikki suorittavat turvallisuuskoulutuksen. 

Turvallisuussyistä on myös päätetty, että alle 18-vuotiaat eivät pääse torniin.

– Näin me kannamme vastuumme lapsista. Kaikkihan sinne haluaisivat tulla, esimerkiksi riparilaiset. Nuorilla on sitten jotain odotettavaa, sanoo kirkkoherra Riikka Reina.

Helatorstai eli Kristuksen taivaasenastumisen päivä on erityisen sopiva kirkontornin avajaispäivä, sillä arkipyhänä useimmilla on vapaapäivä. Lisäksi juuri tänä vuonna kirkkovuosikalenterissa helatorstain raamatuntekstissä sanotaan näin:

”Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän.” (Apostolien teot 1:11)

Näkymä tornin etelätasanteelta Hakaniemeen. Siltasaarenkatu, Pitkäsilta ja Unioninkatu muodostavat pitkän suoran kohti etelää.

Näkymä tornin etelätasanteelta Hakaniemeen. Siltasaarenkatu, Pitkäsilta ja Unioninkatu muodostavat pitkän suoran kohti etelää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.