null Miljoonia joulutervehdyksiä

Corina Ristolainen lajittelee kirjeitä käsin ja koneellisesti. Useimmiten hän kuuntelee samalla radiota.

Corina Ristolainen lajittelee kirjeitä käsin ja koneellisesti. Useimmiten hän kuuntelee samalla radiota.

Miljoonia joulutervehdyksiä

Postinlajittelija Corina Ristolainen lähettää itse joulukortteja Suomeen ja Romaniaan.

Helsingin postikeskuksessa Metsälässä lajitellaan puolet Suomen kaikista kirjelähetyksistä eli normaalisti noin kaksi miljoonaa lähetystä vuorokaudessa. Joulun alla määrä voi tuplaantua. Suomalaiset lähettävät vuosittain noin 50 miljoonaa joulutervehdystä. Postinlajittelija Corina Ristolaiselle, 41, joulukuu tietää ylimääräisiä työvuoroja ja tavallista kiireisimpiä työpäiviä.

Lajittelua koneella ja käsin

Yksi henkilö saa joulun alla kirjeitä enemmän kuin kukaan muu. Joulupukille osoitettuja kirjeitä toimitetaan Helsingin postikeskuksen kautta Rovaniemelle rullakoittain.

— Joulupukille saapuu kirjeitä monista maista. Olen vuosien varrella oppinut tunnistamaan sanan joulupukki monella eri kielellä, Corina sanoo.

Corina lajittelee työkseen kirjeitä joko käsin tai koneellisesti. Jos hän työskentelee koneella, hän vaihtaa työtehtävää tunnin välein. Hän saattaa esimerkiksi syöttää postia lajittelukoneeseen. Sen jälkeen vuorossa voi olla vaikkapa epäselvien osoitteiden koodaamista koneelle. Viidenkymmenen minuutin työjaksoa seuraa aina kymmenen minuutin tauko.

Tänään Corina on jo ehtinyt lajitella käsin ne Lappeenrantaan menevät kirjeet, joita kone ei syystä tai toisesta ole voinut käsitellä.

Työkavereiden kanssa juttelemista ei ole kielletty, mutta Corinan mielestä se saattaa haitata keskittymistä. Siksi hän työskentelee useimmiten kuulokkeet korvilla.

— Kuuntelen yleensä Radio Novaa tai Groove FM:ää, hän kertoo.

Corinan mielestä lajittelutyö ei ole tylsää, päinvastoin. Hän pitää työtä vaihtelevana. Corina on viihtynyt samassa työpaikassa jo kolmetoista vuotta.

— Tämä oli ensimmäinen työpaikka, jonka sain muutettuani Suomeen ja käytyäni kielikurssin. Olen tykännyt olla täällä.

Kotitöitä ja lumitöitä

Päiväkummussa asuva Corina tekee viikossa neljä iltavuoroa arkipäivisin ja päivävuoron lauantaisin. Vapaa-ajallaan hän tekee kotitöitä ja hoitaa 5-vuotiasta Alexia ja 10-vuotiasta Noraa silloin, kun he eivät ole päivähoidossa tai koulussa.

Romaniasta kotoisin oleva Corina on valmistunut yliopistosta. Hän on opiskellut eläintiedettä ja eläingenetiikkaa. Suomalaisen puolisonsa hän tapasi Romaniassa. Suomeen Corina muutti 16 vuotta sitten. Hän kertoo kaipaavansa Romaniaan vain lomilla.

Corina pyrkii käymään Romaniassa kerran vuodessa lasten kanssa, jotta he oppisivat tuntemaan romanialaisia isovanhempiaan, romanian kieltä ja sikäläisiä tapoja.

— Viimeksi kävin Romaniassa lokakuussa yksin, kun isälläni oli syntymäpäivä. Saapumiseni oli yllätys vanhemmilleni, Corina kertoo.

Vuoden kiireisin aika

Helsingin postikeskuksessa työskentelee vuorokauden aikana noin tuhat ihmistä. Siniset laatikot kulkevat kuljettimia pitkin paikasta toiseen. Lajittelun tiloissa näkyy trukkeja, rullakoita, hyllyjä, postisäkkejä ja lukemattomia käsipareja. Tänään keltaiseen laatikkoon pudotettu kirje löytää täältä jo seuraavana päivänä tiensä muualle Suomeen vastaanottajan postilaatikkoon.

Corina on käsitellyt työssään joulukortteja jo useamman viikon ajan. Varsinainen jouluruuhka postikeskuksessa alkaa 15. joulukuuta, joulukorttien punaisten postituskuorten viimeisenä jättöpäivänä.

Noin viikon verran siitä eteenpäin Helsingin postikeskuksessa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Postituskuorien sisällön lajittelusta vastaavat taloon palkatut yli 800 kiireapulaista. Heistä monet ovat opiskelijoita.

Corina lähettää myös itse joka vuosi joulukortteja. Tänä vuonna perheen joulukortit askartelee tytär Nora. Äiti vain ostaa hänelle tarvittavat askartelutarvikkeet.

— Lähetän yhteensä 10–15 joulukorttia Suomeen ja Romaniaan, Corina kertoo.

Romaniaan ovat lähteneet joulutervehdykset vanhemmille, siskolle ja ystäville.

 

Suomeen lähetettävät joulukortit ehtii postittaa 1. luokan merkillä varustettuina vielä ti 21.12.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.