Mitä yhteistä on Batmanilla ja Jeesuksella? Oulunkylän kirkolla pohditaan, miten kristinusko näkyy populaarikulttuurissa
Batmanin voi nähdä messiaanisena hahmona, jolta odotetaan suuria ja joka taistelee pahaa vastaan.

BibliCon-tapahtumassa puhuva Ella Luoma näkee sarjakuvissa ja Raamatun kertomuksissa yhtymäkohtia.

Elokuvien, sarjakuvien ja kirjojen juonikuvioissa on usein samanlaisia elementtejä kuin raamatunkertomuksissa. Hyvä ja paha taistelevat, joku uhrautuu muiden puolesta, sankari nousee heikkojen joukosta, sankari kuolee mutta ei sitten kuollutkaan. Ella Luoma puhuu Oulunkylän kirkolla järjestettävässä BibliCon-tapahtumassa aiheesta "Batman ja Teräsmies messiaskuvina". Miten päädyit puhumaan juuri tästä aiheesta?

– Olen teologian maisteri ja kirjoitin graduni Teräsmiehestä. Nuorempana, kahdenkympin molemmin puolin, luin paljon sarjakuvia ja olin kiinnostunut supersankarihahmoista ja niiden maailmasta.

Miten itse näet Batmanin ja Teräsmiehen?

– Messias on vertaus, jota usein kuulee, ja sellaisesta tulkinnasta on näyttöä. Se oli suurena kertomuksena myös gradussani. Itse näen heissä vähemmän messiaanisuutta, mutta kristillinen teologia ja maailmankuva näkyvät kyllä muuten Batmanin ja Teräsmiehen maailmassa. Supersankaritarinoiden luojat taas ovat usein juutalaistaustaisia.

Mitä tarkoitat sillä, että kristillinen teologia ja maailmankuva näkyvät Teräsmiehessä ja Batmanissa?

– Jo Teräsmiehen syntytarinassa on raamatullisia elementtejä. Hänet lähetään pienenä vieraalle planeetalle turvaan, vähän Mooses-tyyppinen alku siis. Batmanissa taas on koston pohdintaa ja sitä, mikä ylipäätään on oikeutettua. Batmanista kertovassa Dark Knight -trilogiassa on kuoleman ja uudelleensyntymisen teemoja.

– Teräsmies on myös aluksi yhteiskuntakriitikko. Hän ei luottanut poiliisiin ja toimi korruptiota vastaan. Myöhemmin hän muuttui valtion ja poliisin puolustajaksi. Kun Teräsmiehen hahmo syntyi, oli vallalla ajatus kristitystä Yhdysvalloista ja ateistisesta Neuvostoliitosta.

Raamatussa taistelevat usein hyvä ja paha. Onko tämä tyypillistä myös supersankaritarinoille?

– On, ja hyvä–paha-asetelmaa on myös kritisoitu. Esimerkiksi supersankarielokuva Suicide Squadissa asetelma on käännetty toisin päin eli näytetään, että pahikset voivatkin olla myös hyviksiä. Mutta varsinkin vahvasti kaupallisissa supersankaritarinoissa maailma on hyvin mustavalkoinen.