Miten Aleppoa voi auttaa?
Uutiset tuhotusta Alepposta ovat lohduttomia. Auttaminenkin on tehty miltei mahdottomaksi. Jotain voi kuitenkin aina tehdä.
Syyrian entisessä suurkaupungissa Aleppossa elää arvioiden mukaan noin 250 000 siviiliä pommitusten alla, ilman puhdasta vettä, ruokaa ja lääkkeitä. Heistä noin satatuhatta on lapsia.
Aleppon hätä on valtava. Avustusrekkoihin on tehty iskuja ja kuljetuksia on jouduttu keskeyttämään. Monet miettivät, voiko mitään tehdä. Punainen Risti, SPR, Pelastakaa Lapset Ry, Kirkon ulkomaanapu, World Vision ja Unicef pyrkivät toimittamaan apua perille. Vaikka Itä-Aleppoon on tällä hetkellä kuitenkin miltei mahdotonta saada tarvikkeita tai ruokaa, apua tarvitaan ympäri Syyriaa.
"Piirityksen keskellä Itä-Aleppossa on pahin tilanne tällä hetkellä. Tulitauon aikana emme ole saaneet minkäänlaisia turvatakuita kuljetuksille, joten emme ole voineet niitä toteuttaa. Avustustyöntekijöitä kuolee vuosittain, mutta mitään kamikazeja emme tee. Tässä sodassa vesihuoltoa on käytetty puolin ja toisin sodankäynnin välineenä", Unicefin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru kertoo.
Suomi-Syyria-yhteisössä toimiva, "Joy Smuggleriksi" eli ilon salakuljettajaksi itseään kutsuva Rami Adham lupaa toimittaa apua suoraan sitä tarvitseville (ks. huomautus jutun lopussa). Suomalainen syyrialaistaustainen Adham kuljettaa itse muun muassa leluja syyrialaislapsille pakolaisleireihin ja tuhon keskelle Aleppoon.
"Itä-Aleppoon ei mene tällä hetkellä rekkoja eikä ruokaa. Tehokkainta on antaa rahallista tukea toimijoille, joilla on paikan päällä kontakteja. Olen itse lähdössä kuukauden kuluttua seuraavan kerran alueelle. Sitä ennen rahaa voi antaa meidän kauttamme paikallisille, jotka saavat sen ostaakseen ruokakasseja piiritetyille alueille. Rahalla ostetaan sitä mitä alueelta on mahdollista tällä hetkellä ostaa. Vedestä on esimerkiksi pulaa, kaivovedet ovat saastuneet pommituksissa ja paikalliset yrittävät keittää sitä käyttöönsä", Adham kuvaa.
Adham pitää kansainvälisiä järjestöjä epävarmoina auttajina, sillä nämä työskentelevät yhteistyössä Syyrian hallituksen, sodan toisen osapuolen kanssa.
Unicefilta muistutetaan, että vaikka Itä-Aleppon tilanne on hyvin vaikea, Syyriassa on noin 13 miljoonaa ihmistä vuosia jatkuneen sodan vuoksi täysin avun varassa.
"Teemme vuorokauden ympäri työtä heidän selviytymisensä puolesta ja olemme tehneet sitä jo viisi vuotta", Haru kuvaa.
Myös esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu toimittaa ruoka-apua Syyriaan yhteistyökumppaninsa amerikkalaisten ortodoksikirkkojen avustusjärjestö IOCC:n kanssa.
"Odotamme muiden järjestöjen tavoin yhä tilaisuutta päästä Itä-Aleppoon, mutta siihen asti autamme siellä, minne pääsemme. Toinen tärkeä osa Syyria-työtämme on koulutus. Kirkon Ulkomaanapu on suomalaisten tukijoittensa avulla tukenut yli 2 000 lasta ja nuorta koulunkäynnissä syksystä 2015 alkaen. Apu koostuu esimerkiksi tukiopetuksesta, jonka avulla maan sisäiset pakolaiset pääsevät jälleen kärryille tunneilla, vaikka olisivat joutuneet jättämään koulun väliin pitkäksikin aikaa sodan takia", tiedottaja Erik Nyström KUA:sta kertoo.
Kivijalkayrittäjien tempaus lähti pakottavasta tarpeesta auttaa
Uutiset elintarvikekuljetusten pommituksista ja saarroksissa olevista lapsista lannistavat monet. Kruununhaassa ateljeemyymäläänsä pitävä nukketaiteilija Tuija Leinonen ei enää kestänyt katsoa uutisia Alepposta tekemättä mitään.
"Minulle tuli pakottava tarve tehdä jotakin, se oli aivan fyysinen pakko. Unessa sain ajatuksen. Tajusin että kyllä minä voin tehdä jotain. Minä voin kerätä rahaa, sillä minulla on käsissäni taito tehdä nukkeja ja nukkeja voin myydä aleppolaisten hyväksi", hän kertoo.
22. lokakuuta hänen Mariankadun myymälästään voi ostaa käsintehdyn haltijanuken, jonka hinnasta puolet menee syyrialaislasten auttamiseksi. Innostus tarttui viereisen kahvilan pitäjään, joka ilmoitti, että kahvilan myynnistä annetaan puolet samaisena päivänä Syyriaan.
"Ihmisillä on ideoita. Hyvän pisaran tiputtaminen levittää aina hyvää, koska vaikutus laajenee", Leinonen sanoo. Avun perilletoimittajana esimerkiksi Suomi-Syyria-yhteisö kiinnostaa häntä, koska paikallisiin kontakteihin on helppo uskoa ja luottaa.
– Minäkin toimin tällä tavoin maan tasalta kuten he siellä varmasti tekevät, hän sanoo.
Esimerkiksi näiden kautta voit auttaa:
www.punainenristi.fi
www.unicef.fi
www.kua.fi
www.worldvision.fi
www.pelastakaalapset.fi
www.ssyrelief.fi (Suomi-Syyria-yhteisö)
Kivijalkayrittäjien tempaus Facebookissa
Jutun julkaisun jälkeen on tullut ilmi uusia asioita jutussa haastatellusta Rami Adhamista:
Huomautus 17.10. kello 15.15: HS:n uutisen mukaan Rami Adhamilla on kytköksiä jihadistiryhmiin. Adham on kiistänyt syytökset.
Huomautus 21.10. klo 09.00: HS:n uutisen mukaan Rami Adham on johtanut ihmisiä harhaan. Adham on kiistänyt väitteet.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Syyttäjä vaatii rangaistusta kurdiaktivisti Anter Yaşalle lelusalakuljettaja Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta
AjankohtaistaKurdiaktivisti Anter Yaşa paljasti lokakuussa 2016 lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin kytkennät jihadistisiin liikkeisiin Syyriassa. Nyt syyttäjä vaatii Yaşalle rangaistusta Adhamin kunnian loukkaamisesta tuolloin julkaistuista Facebook-kirjoituksista.