null Kirkon Ulkomaanapu käynnistää hätäkeräyksen Syyrian kurdialueilla – ”Tästä ei ole tulossa humanitaarinen kriisi, tämä on jo sellainen”

Turkin ja sen liittolaisten hyökkäys kurdialueelle on saanut alueen kurdi- ja arabiväestöä pakenemaan. Kuvassa pakolaisperhe Tal Tamrin kaupungissa lähellä suurempaa Hasakan kaupunkia. Alue on vielä kurdien SDF-joukkojen hallinnassa, ja myös Syyrian armeijan yksiköitä on edennyt sinne.

Turkin ja sen liittolaisten hyökkäys kurdialueelle on saanut alueen kurdi- ja arabiväestöä pakenemaan. Kuvassa pakolaisperhe Tal Tamrin kaupungissa lähellä suurempaa Hasakan kaupunkia. Alue on vielä kurdien SDF-joukkojen hallinnassa, ja myös Syyrian armeijan yksiköitä on edennyt sinne.

Ajankohtaista

Kirkon Ulkomaanapu käynnistää hätäkeräyksen Syyrian kurdialueilla – ”Tästä ei ole tulossa humanitaarinen kriisi, tämä on jo sellainen”

Yli 400 000 ihmisellä on pulaa jopa vedestä. Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän aluetoimiston johtaja Ashraf Yacoub kuvaa tilannetta Damaskoksesta.

Yli satatuhatta ihmistä on paennut kodeistaan Turkin armeijan ja sen liittolaisjoukkojen hyökkäystä Koillis-Syyrian kurdialueille. Joidenkin arvioiden mukaan heitä on jopa yli 200 000. YK:n arvion mukaan jopa 1,65 miljoonaa ihmistä on kiireellisen humanitaarisen avun tarpeessa.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on päättänyt antaa katastrofirahastostaan 100 000 euroa Syyriaan ja käynnistää hätäapukeräyksen.

KUA tukee paikallisen yhteistyöjärjestönsä avustustyötä Hasakassa, jossa arviolta 100 000 maansisäistä pakolaista on tällä hetkellä majoitettuna kouluihin, muihin julkisiin rakennuksiin sekä paikallisiin perheisiin.

Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän aluetoimiston johtaja Ashraf Yacoub on parhaillaan Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, josta Kirkko ja kaupunki hänet tavoitti.

– Tästä ei ole tulossa humanitaarinen kriisi, tämä on jo sellainen. Kodeistaan paenneiden ihmisten lisäksi apua tarvitsevat paikalliset yhteisöt, jotka huolehtivat heistä. Ne ovat majoittaneet yli 90 prosenttia pakolaisista, Yacoub sanoo.

Alueella tarvitaan vedenkuljetukseen sopivia ajoneuvoja ja vesisäiliöitä.
– Ashfar Yacoup

Yacoubin mukaan alueen ihmisillä on pulaa jopa juomavedestä.

– Paikallinen vesilaitos on vaurioitunut. Se palvelee yli 400 000 ihmistä. Alueella tarvitaan vedenkuljetukseen sopivia ajoneuvoja ja vesisäiliöitä. Myös lääkkeistä ja lääkintähenkilökunnasta on pulaa, Yacoub selvittää.

Vaikka Yacoub ei ole itse päässyt käymään sotatoimialueella, Kirkon Ulkomaanavulla on sinne hyvät yhteydet. Hänen mukaansa KUA:lla on kumppaneita eri puolilla Syyriaa, myös koillisessa. Yhteistyöjärjestö on jo käynnistäneet hätäavun alueella.

KUA auttaa pakolaisia varautumaan lähestyvään talveen toimittamalla yhteistyöjärjestönsä kautta huopia, telttakankaita, hygieniatarvikkeita ja vesisäiliöitä.

Humanitaarisen avun toimittaminen Koillis-Syyriaan on muuttunut viime päivinä entistä hankalammaksi. Monet avustusjärjestöt ovat joutuneet keskeyttämään työnsä alueella ja vetämään avustustyöntekijänsä pois.

– Humanitaarisen avun tarve Koillis-Syyriassa kasvaa nopeasti. Mikäli apua ei päästä toimittamaan perille, käsissämme on katastrofin ainekset. Konfliktin kaikkien osapuolten tulisi varmistaa avustusjärjestöjen pääsy alueelle, KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva korostaa.

Kirkon Ulkomaanavun työtä Syyriassa voi tukea täältä.

Korjattu 16.10. klo 13.50 Ashraf Yacoubin nimen oikeinkirjoitus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.