null Syyttäjä vaatii rangaistusta kurdiaktivisti Anter Yaşalle lelusalakuljettaja Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta

Syyttäjän mukaan Anter Yaşan (oik.) Facebook-kirjoittelu on tuottanut vahinkoa Rami Adhamille.

Syyttäjän mukaan Anter Yaşan (oik.) Facebook-kirjoittelu on tuottanut vahinkoa Rami Adhamille.

Ajankohtaista

Syyttäjä vaatii rangaistusta kurdiaktivisti Anter Yaşalle lelusalakuljettaja Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta

Kurdiaktivisti Anter Yaşa paljasti lokakuussa 2016 lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin kytkennät jihadistisiin liikkeisiin Syyriassa. Nyt syyttäjä vaatii Yaşalle rangaistusta Adhamin kunnian loukkaamisesta tuolloin julkaistuista Facebook-kirjoituksista.

Helsingin Sanomat kertoi lokakuussa 2016, että suomen-syyrialaisella ”lelusalakuljettajalla” Rami Adhamilla on kytköksiä Syyriassa taisteleviin jihadisti­ryhmiin. Asia oli tullut julkisuuteen, kun tunnettu bloggaaja ja Sekulaarit maahanmuuttajat ry:n puheenjohtaja Anter Yaşa oli 15. lokakuuta 2016 kirjoittanut Adhamia koskevan julkisen Facebook-päivityksen.

Kirjoituksessaan Yaşa sanoi, että Adham on ”islamisti” eli poliittisen islamin kannattaja. Yaşa kirjoitti: ”Rami Adham on #Islamisti. Hän edustaa poliittista Islamia. Hän on matkustanut 28 kertaa alueelle, joka on #Nusra Front (al Qaeda) terroristien ja sharia lain kannattajien hallinnassa. Alueelle ei päästetä kansainvälisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä, mutta Rami pystyy matkustamaan miten sattuu.”

Poliisin vuonna 2018 laatimassa 112-sivuisessa esitutkintapöytäkirjassa Adham pitää loukkaavana, että häntä on kutsuttu islamistiksi, koska omien sanojensa mukaan hän on ”varsin länsimaalaistunut ja maallistunut humanisti”.

Päivityksessään Yaşa hyödynsi Adhamin omia Facebook-päivityksiä. Niissä Adham muun muassa poseerasi tunnetun jihadistisaarnaajan Abdullah al-Muheisnin kanssa. Adham oli itse julkaissut Facebookissa myös kuvan, jossa hän aterioi Islamic Front -nimisen jihadistijärjestöistä koostuvan liittouman jäsenten kanssa samassa pöydässä.

Yaşan esiin nostamien näkökohtien perusteella tutkijat kommentoivat Helsingin Sanomien jutussa, että ”Adham näkee Syyrian konfliktin hyvin selvästi uskonnollisena sotana ja hänelle shiiat ovat harhaoppista roskaväkeä.” Tutkijoiden mukaan piirit, joissa Adham Syyriassa liikkui, olivat islamistisia.

Poliisin vuonna 2018 laatimassa 112-sivuisessa esitutkintapöytäkirjassa Adham pitää loukkaavana, että häntä on kutsuttu islamistiksi, koska omien sanojensa mukaan hän on ”varsin länsimaalaistunut ja maallistunut humanisti”. Esitutkintapöytäkirja nostaa esiin lukuisia Yaşan lokakuusta 2016 lähtien julkaisemia tekstejä, joissa Yaşa yhdistää Adhamin islamistiseen liikehdintään.

Helsingin kihlakunnan syyttäjän Juha-Mikko Hämäläisen viime syyskuussa laatima haastehakemus kuitenkin vetoaa nimenomaan 15. lokakuuta 2016 julkaistuun tekstiin. Hämäläinen perustelee rangaistusvaatimustaan sillä, että juuri 15. lokakuuta 2016 kirjoituksessaan Yaşa vihjailee, että ”Adhamilla olisi kytkentöjä Syyriassa toimiviin terroristijärjestöihin, väittää Adhamin syyllistyneen rikoksiin Syyriassa harjoittamansa avustustoiminnan yhteydessä ja väittää Adhamin levittävän huumausaineita”. Hämäläisen mukaan Yaşan mainittu kirjoitus on haitannut Adhamin avustustoimintaa, ja siksi Yaşalle vaaditaan sakkotuomiota kunnianloukkauksesta.

Vuonna 2017 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rami Adhamin veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä.

Vuonna 2018 oikeus katsoi, että Adhamin tosiasiallisesti hallinnoiman hyväntekeväisyysjärjestön rahoja on päätynyt 62 000 euroa siirtolapuutarhamökin ostoon. Adhamin saama tuomio ylitti myös brittiläisen BBC-kanavan uutiskynnyksen. Aiemmin BBC oli ylistänyt Adhamin hyväntekeväisyystyötä.

Oikeuskäsittely on toukokuussa 2020.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Käräjäoikeus hylkäsi kurdiaktivisti Anter Yaşan saaman syytteen lelusalakuljettaja Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta

Ajankohtaista

Kurdiaktivisti Anter Yaşa paljasti lokakuussa 2016 lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin kytkentöjä ääriliikkeisiin Syyriassa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Yaşan väitteet eivät loukkaa Adhamin kunniaa.Miten Aleppoa voi auttaa?

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.