null Miten työtön hakee töitä ilman omaa tietokonetta? Kaupunki tarjoaa digineuvontaa ja koneaikaa Pihlajamäen kirkolla

Neuvoja voi käydä kysymässä kuka vain, ikärajaa ei ole, rohkaisevat Lähiöaseman it-vastaavat Ossi Syrjänen (vas.) ja Juha Timonen. Orvokki Soininen tutustui YLE Areenan mahdollisuuksiin.

Neuvoja voi käydä kysymässä kuka vain, ikärajaa ei ole, rohkaisevat Lähiöaseman it-vastaavat Ossi Syrjänen (vas.) ja Juha Timonen. Orvokki Soininen tutustui YLE Areenan mahdollisuuksiin.

Ajankohtaista

Miten työtön hakee töitä ilman omaa tietokonetta? Kaupunki tarjoaa digineuvontaa ja koneaikaa Pihlajamäen kirkolla

Nyky-yhteiskunnassa on vaikea toimia ilman minkäänlaisia digitaitoja. Pihlajamäen kirkolla ehkäistään digisyrjäytymistä kolmena päivänä viikossa.

Syksyn alkajaisiksi Pihlajamäen kirkolle kannettiin kolme tietokonetta ja tulostin. Ne ovat Helsingin kaupungin laitteita, jotka palvelivat pihlajamäkeläisiä naapuritalossa, Lähiöasemalla. Kun Lähiöasema meni remonttiin ja väistötilat saatiin Malmilta asti, piti keksiä jotain.

– Kysyimme, voisiko digineuvontamme siirtyä kirkolle. Monille Lähiöaseman kävijöille Malmikin on liian kaukana, kertoo sosiaaliohjaaja Satu Punju.

Pihlajamäen pappi Sari Hakuri ja muu seurakunnan väki toivottivat digineuvonnan tervetulleeksi. Yhteistyötä on tehty vuosien mittaan muutenkin paljon – kerran Lähiöasemalta jopa tuotiin talkoilla tehtyjä leipomuksia kirkon uuniin, kun omaan uuniin ei mahtunut.

Samoja pihlajamäkeläisiä on käynyt molemmissa paikoissa, niin kirkolla tuolijumpassa ja tiistaiaamun Ostarin Onni -kahvilassa kuin Lähiöaseman digineuvonnassa ja bingossakin. Tosin on niitäkin, jotka eivät halua astua uskonnolliseen rakennukseen, vaikka kyseessä ei ole kirkkosali. Heitä palvellaan Malmilla.

Työhakemuksia ja laskujen maksamista

Lähiöaseman it-vastaavat Ossi Syrjänen ja Juha Timonen auttavat kävijöitä kaikenlaisissa tietoteknisissä pulmissa. He ovat paikalla kirkon alakerrassa kolmena päivänä viikossa useamman tunnin kerrallaan.

– Monilla ei ole omaa konetta ollenkaan. Tänne tullaan maksamaan laskuja verkkopankissa ja tulostamaan monenlaisia dokumentteja. Oma tulostinhan tulee kalliiksi ja on ikävä ylläpitää, Syrjänen sanoo.

– Jotkut taas tulevat oman läppärinsä kanssa ja kysyvät neuvoja sen käyttöön, Timonen lisää.

It-vastaavat neuvovat esimerkiksi, miten pääsee Kelan asiointipalveluun, miten jokin asia tehdään sähköpostissa ja miten puhelimen asetuksia muutetaan. Myös Internet-tiedonhakua neuvotaan.

– Me autamme yhdessä asiassa kerrallaan. Perusteellisia kursseja emme pysty pitämään, Syrjänen toteaa.

Digineuvonta on käytännöllinen ja tehokas tapa torjua digisyrjäytymistä. Kun kaikenlaiset palvelut siirtyvät yhä laajemmin verkkoon, yhteiskunnassa on vaikea toimia ilman minkäänlaisia digitaitoja. Kuitenkin on arvioitu jopa miljoonan suomalaisen olevan syrjässä digitalisaatiosta, eivätkä he ole pelkästään yli 65-vuotiaita.

Orvokki ottaa kuvia tabletilla

Tiistaiaamupäivänä kirkon alakerrassa eli ”arkipuolella” naputeltiin muun muassa asumistuki- ja työhakemuksia. Viranomaispapereita saa tulostaa ilmaiseksi, muista peritään 20 senttiä kappaleelta. Tulosteiden sisältöä ei rajoiteta. Riittää, kunhan ne ”tuottavat hyvinvointia”.

Tulostin on oikeastaan monitoimilaite, joten sillä voi myös kopioida ja skannata esimerkiksi kuitteja, jotta ne voi liittää sähköiseen hakemukseen.

Eläkeläinen Orvokki Soininen poikkesi kirkolle kysymään, miten tabletilla kirjaudutaan Googleen, kone kun kysyy aina käyttäjätunnusta ja salasanaa ja kirjautuminen on hankalaa. Asia selvisi.

– Minulla on ollut tabletti käytössä jonkin aikaa ja maksan sillä laskut verkkopankissa. Ennen lähetin laskut kuoressa pankin maksupalveluun. Lisäksi voin ottaa tabletilla valokuvia ja tutkia Googlesta kaikenlaista, Soininen kuvaa käyttötottumuksiaan.

Yksi asia jäi selvitettäväksi seuraavaan kertaan. Mitä ovat evästeet, ja ovatko ne maksullisia? Nettisivuthan ilmoittavat usein, että tällä sivulla käytetään evästeitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.