null ”Olen päässyt lääkäriin ja saanut lääkkeitä” – näin päiväkeskus Mosaiikki auttaa turvapaikanhakijoita ja paperittomia

Turvapaikan hakeminen tarkoittaa pitkää odotusta päätöksien saamiseksi. Nora Repo-Saeed ja muut Mosaiikin työntekijät avustavat tilanteiden selvittelyssä.

Turvapaikan hakeminen tarkoittaa pitkää odotusta päätöksien saamiseksi. Nora Repo-Saeed ja muut Mosaiikin työntekijät avustavat tilanteiden selvittelyssä.

Ajankohtaista

”Olen päässyt lääkäriin ja saanut lääkkeitä” – näin päiväkeskus Mosaiikki auttaa turvapaikanhakijoita ja paperittomia

Päiväkeskus Mosaiikissa piipahtaa parikymmentä kävijää päivässä. Viime vuonna käyntikertoja oli 3 400.

Iltapäivän hetkenä monikulttuurisessa päiväkeskus Mosaiikissa on toistakymmentä asiakasta. Joukossa on kaksi naista. Miehistä puolet näyttää parikymppisiltä, puolet varttuneemmilta.

Yhtä miehistä on jo etukäteen pyydetty kertomaan tilanteestaan. Kutsutaan häntä Omariksi. Tervehdykset ja muutamat muutkin asiat sujuvat häneltä suomeksi.

Kun turvaudumme tulkkiin, hän pääsee käyttämään äidinkieltään arabiaa.

– Olen ollut Suomessa vuoden ja kuusi kuukautta. Asun vastaanottokeskuksessa. Olen turvapaikanhakija. Olen lähettänyt kaikki paperit, ja nyt vain odotan. Odotus on tosi raskasta, hän kertoo.

Päiväkeskus on toiminut lokakuusta 2017 lähtien

Mosaiikki on toiminut lokakuusta 2017 alkaen. Se on monikulttuurinen olohuone erityisesti ulkomaalaistaustaisille, mutta ovet ovat auki kaikille.

Toimintaa pyörittävät Punaisen ristin, Sininauhasäätiön ja Helsingin seurakuntayhtymän palkkaamat työntekijät.

– Se, että tarjolla on kahvia ja keksiä ja ilmainen paikka tulla, ei tietenkään riitä. Tarjoamme monimuotoista tukea, neuvontaa ja apua, myös viranomaisten kanssa asioimiseen, projektityöntekijä Nora Repo-Saeed linjaa.

Kävijöitä on parikymmentä päivässä. Viime vuonna käyntikertoja oli 3 400. Asiakkaissa on prosessin alussa olevia turvapaikanhakijoita, oleskeluluvan saaneita, paperittomia sekä suomalaisia puolisoita, jotka hakevat perheen yhdistämistä.

– Asiakkaillamme voi olla monimutkaisia tilanteita, jotka vaativat paljon selvittelytyötä. Asiointia helpottaa suomen kielen taitomme ja se, että osaamme toimia suomalaisessa yhteiskuntajärjestelmässä, Repo-Saeed sanoo.

– Emme voi ojentaa kuuta taivaalta, mutta kun asiakas haluaa viedä asiaansa eteenpäin, autamme häntä. Pidämme kuitenkin realistisesti esillä hyvät ja huonot vaihtoehdot, hän sanoo.

Mosaiikissa toimii myös kymmenkunta vapaaehtoista. He opettavat suomea ja tutustuttavat kulttuuriin.

Suomen kielen kurssi löytyi Mosaiikin kautta

Omarin elämä kotimaassa Irakissa kävi liian vaikeaksi, ja siksi hän lähti liikkeelle.

– Kaikki ovat väsyneitä siihen, millaista siellä on.

Omar tiesi etukäteen, että Suomi on puhdas, rauhallinen ja turvallinen maa ja että ihmiset ovat mukavia. Täällä ei tarvitsisi pelätä.

Hänellä oli myös henkilökohtaisia syitä lähteä.

– Minulla on pysyvä sairaus. Kotimaassani en saanut siihen hoitoa kahdeksaan vuoteen. Täällä olen päässyt lääkäriin ja saanut lääkkeitä. Terveydentilaani seurataan säännöllisesti.

Omar kertoo olevansa kiitollinen Suomen valtiolle asumisesta, ruoasta, hoidosta. Hän kiittelee myös sitä tukea, jota on saanut Mosaiikissa.

Hän muistelee taideprojektin työpajoja ja retkiä, joihin pääsi viime vuonna mukaan.

Mosaiikin työntekijän avulla on löytynyt myös suomen kielen kurssi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.