null Mummola koulussa

Milla de Silva ja Lauri Mattila askartelevat koulumummi Rauni Jääskeläisen kanssa.

Milla de Silva ja Lauri Mattila askartelevat koulumummi Rauni Jääskeläisen kanssa.

Mummola koulussa

Korsolainen Rauni Jääskeläinen on kahtena aamuna viikossa koulumummina Vierumäen koulun mummolassa, joka on toiminut koululla reilun vuoden. Aiemmin kylämummina perhekahvilassa, päiväkodeissa ja Vierumäen koululla toiminut Rauni yllättyi, kun posti toi hänelle kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Mummola toimii Vierumäen koululla kolmena aamuna viikossa, ja oppilaat voivat tulla sinne ennen koulupäivän alkua. Kännyköitä ei mummolassa käytetä, eikä siellä ole tietokoneita. Mummolassa voi rakentaa legoilla, pelata lautapelejä, urheilla liikuntasalissa, askarrella tai vaikka jutella koulumummien kanssa.

– Lapset ovat kertoneet kuulumisiaan, mitä viikonloppuna on tehty tai mitä isän kanssa on rakennettu. Joskus on kerrottu ikäviäkin asioita, Rauni kertoo.

Valtaosa Vierumäen koulun mummolan kävijöistä on eka- ja tokaluokkalaisia.

– Kun vanhemmat lähtevät aamulla töihin, koulupäivän alkuun voi olla pitkä aika. Yksin kotona oleminen voi tuntua lapsesta pelottavalta. Mummola on lapselle turvallinen paikka, jossa on aikuinen läsnä.

Mummolassa käyvillä lapsilla on erilaisia taustoja. Omat isovanhemmat voivat asua Thaimaassa, Virossa tai Rovaniemellä.

Tänä syksynä myös Vierumäen koulun Kulomäen opetuspisteeseen saatiin mummola. Mummoloissa toimii Mannerheimin Lastensuojeluliiton koulutettuja vapaaehtoisia. Lisää koulumummeja ja -vaareja kaivattaisiin.

Rauni juhlii itsenäisyyspäivää laivastonsinisessä puvussa, jonka vyötäröllä on välkettä. Presidentinlinnassa hänen seuralaisenaan on tyttärenpoika.

Näin Rauni valmistautuu aamuun koulumummina: ”Herään ajoissa, syön aamupalan ja virittäydyn rauhassa päivään. Koskaan ei tiedä, mitä aamu tuo tullessaan.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.