null Espoon seurakuntien syksyn muskareihin ilmoittaudutaan nyt – ”Perhe ja yhdessäolo ovat tärkeintä”

– Eräs äiti kertoi, että hänen alle kaksivuotias lapsensa riemuitsee joka aamu:

– Eräs äiti kertoi, että hänen alle kaksivuotias lapsensa riemuitsee joka aamu: "mukkalipäivä, mukkalipäivä!", kertoo Taija Karppinen.

Ajankohtaista

Espoon seurakuntien syksyn muskareihin ilmoittaudutaan nyt – ”Perhe ja yhdessäolo ovat tärkeintä”

Espoon seurakunnilla on yli 90 muskariryhmää, joissa käy noin tuhat lasta. Harrastamaan voi päästä jopa ilmaiseksi.

Alkulaulu on lapsille tuttu. Jokaviikkoinen seurakunnan muskari alkaa ja loppuu aina samoin. Välissä elementit vaihtelevat: on uusia lauluja ja leikkejä, soittimiin tutustumista ja sopivasti liikkumista.

– Ennakoitavuus on lapsille tärkeä turvan tuoja. Se on merkittävää varsinkin erityisen tuen tarpeessa oleville, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan musiikkileikkikoulun opettaja ja musiikkiterapeutti Taija Karppinen.

Muskarit ovat nyt tauolla korona-epidemian vuoksi. Ensi syksyn ryhmien ilmoittautuminen alkaa 15. huhtikuuta. Espoon seurakunnilla on yli 90 muskariryhmää, joissa käy noin tuhat lasta. Oppilaita on kolmekuisista eskari-ikäisiin. Seurakuntien erikoisuus ovat sisarus­ryhmät, joihin eri-ikäiset sisarukset saavat osallistua ­yhdessä.

– Monissa ryhmissä vanhemmat ovat mukana, ja muskarin jälkeen monessa paikassa on muskarikahvila vapaamuotoista yhdessäoloa varten. Perhe ja yhdessäolo ovat tärkeintä seurakunnan muskareissa, Karppinen sanoo.

Muskari sopii alle kouluikäisille. Alle kaksivuotiaiden muskarit kestävät puoli tuntia, yli kaksivuotiaiden 40 minuuttia. Mutta paikallaan ei tarvitse osata pysyä, vakuuttaa Karppinen.

– Opettajan tehtävä on aistia ryhmää ja miettiä muskarin rakenne osallistujien mukaan.

– Musiikki vaikuttaa myönteisesti myös kielenkehitykseen. Siksi maahanmuuttajienkin kannattaa ehdottomasti tulla mukaan.

Karppinen muistuttaa, että musiikista on todistettuja hyötyjä muun muassa oppimiselle ja keskittymiskyvylle. Hyvin vilkas lapsi voi muskarissa opetella keskittymään yhden kappaleen verran.

Seurakunnan muskarissa keskiössä on musiikin ilo ja se, että vanhemmat ja lapset pääsevät touhuamaan yhdessä.

Seurakunnan muskarissa keskiössä on musiikin ilo ja se, että vanhemmat ja lapset pääsevät touhuamaan yhdessä.

Seurakunnan muskarissa ei ole suuria musiikillisia tavoitteita. Keskiössä on musiikin ilo ja se, että vanhemmat ja lapset pääsevät touhuamaan yhdessä. Vanhemmalle voi muskarin myötä paljastua uusiakin puolia omasta lapsesta.

– Eräs äiti kertoi, että hänen alle kaksivuotias lapsensa riemuitsee joka aamu: ’mukkalipäivä, mukkalipäivä!’ Tosiasiassa muskari on vain perjantaisin, mutta hän toivoisi pääsevänsä sinne joka päivä, Karppinen sanoo.

Se on hänestä parasta palautetta.

Seurakunnan muskarissa lukukausi maksaa 75 euroa, ja Kelan harkinnanvaraisten tukien piirissä oleville osallistuminen on ilmaista.

– Jos siis perhe saa esimerkiksi asumistukea. Meillä on paljon tällaisia perheitä, Taija Karppinen selventää.

Entä onko seurakunnan muskari jotenkin uskonnollinen? Karppisen mukaan jokainen opettaja tuo mukaan hengellisiä elementtejä makunsa mukaan. Hänen muskarissaan sytytetään joskus kynttilä ja lauletaan myös hengellisiä lastenlauluja.

– Suurin osa sisällöstä on ihan tavallisia lastenlauluja, mutta hengellisyyttäkin kaivataan. Monelle vanhemmallekin lastenvirret kantavat vahvoja tunnemuistoja.

Ilmoittaudu lähilauluun

Syksyn muskariryhmiin ennakkoilmoittautuminen tapahtuu netissä, kunkin seurakunnan omien muskarisivujen kautta. Katso lisää verkosta.

Espoonlahden seurakunnan ryhmiä on kirkolla ja kappeleilla sekä Saunalahden nuorisotilassa. Musiikkileikkikoulun opettaja on Sonja Munter­Mäkeläinen, sonja.munter-makelainen@evl.fi.

Leppävaaran seurakunnan ryhmiä on seurakuntatiloissa Uutussa ja Kilon­Ristissä sekä Perkkaan kappelissa. Musiikkileikkikoulun opettaja on Eeva-Maria (Essi) Nyyssönen, ­eeva-maria.nyyssonen@evl.fi.

Olarin seurakunnan ryhmät kokoontuvat Matinkappelilla ja Olarin kappelilla. ­Musiikkileikkikoulun opettaja on ­Anne-Mari Pitkänen, anne-mari.pitkanen@evl.fi.

Tapiolan seurakunnan ryhmät ovat kokoontuneet Tapiolan kirkolla ja Mankkaan seurakuntakodilla. Kirkon remonttisuunnitelmien takia tilalle etsitään toista tilaa. Musiikkileikkikoulun opettaja on Liisa ­Soinio, ­liisa.­soinio@evl.fi.

Tuomiokirkkoseurakunnan muskaripisteet ovat Suvelan kappeli, Viherlaakson kappeli, Auroran kappeli, Kauklahden kappeli, Laaksolahden kappeli, Nupurin kappeli ja Kalajärven kappeli. Tiedustelut: ­heli.­vapaakallio@evl.fi tai ­taija.karppinen@evl.fi.

Muskariryhmiä on vauvoista eskari-ikäisiin

Ilmoittautuminen Espoon seurakuntien syksyn muskariryhmiin alkaa 15.4. ja jatkuu 15.5. asti. Ilmoittautumiskaavakkeen täyttäminen vaatii sähköisen tunnistautumisen.

Ryhmien alkamisaika tarkentuu myöhemmin, mutta ryhmät kootaan entiseen tapaan ennakkoilmoittautumisten perusteella.

Tänä keväänä ryhmiä oli yli 90. Vauvaryhmiä oli 3–11-kuukautisille, omat ryhmänsä 1–2-vuotiaille ja omat kolmesta vuodesta aina eskari-ikäisiin saakka. Eri-ikäiset sisarukset voivat osallistua yhdessä sisarusryhmiin. Myös vanhemmat ovat mukana useissa vauvamuskareissa ja muissakin ryhmissä. Useissa seurakunnissa voi tavata toisia kävijoitä muskarikahvilassa.

Muskarien lukuvuodessa on yleensä 30 toimintaviikkoa, joista muutama voi olla muu kuin tavallinen muskarikerta, esimerkiksi konsertti, juhla tai perhemessu.

Kunkin seurakunnan jäsenet  ja jatkavat oppilaat ovat etusijalla muskariin ilmoittautuessa. Mukaan pääsee myös kauden aikana, mikäli ryhmissä on tilaa.

Muskarimaksu on 75 euroa lukukaudelta, sisarusalennusta saa 50 prosenttia kaikista sisaruksista. Kauden alkaessa alle kolmen kuukauden ikäisiltä sisarusryhmäläisiltä ei peritä lukukausimaksua.

Kaksi ensimmäistä tuntia ovat kokeilukertoja, joista ei veloiteta, jos ei halua tai voi jatkaa. Mikäli perhe jättää muskarin näiden kokeilukertojen jälkeen kesken, lukukausimaksuja ei palauteta.

Mikäli perhe saa jotakin Kelan harkinnanvaraista tukea, ei maksua peritä, mikäli maksuvapautuslomake toimitetaan ajoissa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Yhtä merkityksellinen kuin Lapsen oikeuksien päivä: Vauvan päivänä kirkko korostaa vauvojen oikeutta osallistua

Ajankohtaista

”Vauvaystävällisellä asenteella ja toiminnallamme haluamme vahvistaa toivoa, iloa, uskoa ja armollisuutta keskelle vauvaperheen todellisuutta”, kertoo Espoon seurakuntien kasvatuksen asiantuntija Tiina Hänninen.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.