null Verkkomedian aikakaudelle syntyi uusi printtilehti – Myyr York Times yhdistää Myyrmäen asukkaita

Ari Martinaho (vas) ja Petteri Nissinen pitävät Myyrmäen kaupunkikulttuuria voimissaan.

Ari Martinaho (vas) ja Petteri Nissinen pitävät Myyrmäen kaupunkikulttuuria voimissaan.

Hyvä elämä

Verkkomedian aikakaudelle syntyi uusi printtilehti – Myyr York Times yhdistää Myyrmäen asukkaita

Myyrmäen kaupunkikulttuuri tunnetaan sosiaalisen median ansiosta muuallakin maassa. Nyt sitä elävöitetään uudella printtilehdellä.

Pylväiden päälle rakennetulla rautatiesillalla junat liukuvat eteenpäin vauhdilla. Hellepäivän ainoat varjot lankeavat korkeista tornitaloista. Nyt ei olla New Yorkissa. Nyt ollaan Myyr Yorkissa.

Vantaan Myyrmäki on saanut korkean lempinimensä New Yorkista muistuttavasta rautatiesillastaan ja korkeista tornitaloistaan.

– Lempinimi on ollut käytössä jo 1970-luvulta asti. Korkeat talot näyttivät lasten silmissä pilvenpiirtäjiltä, kertoo Myyrmäki-liikkeen Petteri Niskanen.

Myyrmäki-liike on yhteisö, joka toteuttaa alueella monenlaisia tapahtumia puistokirppiksistä konsertteihin. Liike on myös alikulkutunneleita ja juna-asemia koristavien katutaideteosten takana.

Sosiaalinen media on auttanut Myyrmäen maineen leviämistä. Aiemmin sisäpiirivitsinä levinnyt Myyr York on muuttunut trendikkääksi sanapariksi. Niskasen mukaan esimerkiksi Me Naisissa Myyrmäestä on puhuttu trendikkäänä kaupunkilaisalueena.

– Täällä on kaupunkimaisempaa kuin monissa muissa lähiöissä ja palveluita on enemmän. Alueella asuu paljon senioreita, mutta paluumuuttajien ja opiskelijoiden vuoksi nuorten määrä kasvaa, Niskanen kertoo

Graffititaide koristaa Myyrmäen keskustaa näkyvästi.

Graffititaide koristaa Myyrmäen keskustaa näkyvästi.

Myyr Yorkissa suuren maailman ilmiöt näkyvät paikallisessa muodossa

Myyrmäen lempinimi toistuu kaupunginosassa usein. Esimerkiksi valokuvaaja Olli Bergin Humans of Myyr York -Facebook-sivu on perustettu jo vuonna 2013. Viime vuonna sivun kuvista koottiin myös kirja. Nimi viittaa tietenkin New Yorkin vastaavaan sivuun, jonne taltioidaan tavallisia ihmisiä tarinoineen.

Uusin sanaleikki löytyy tänä keväänä aloittaneesta Myyr York Times -lehdestä. Sen päätoimittaja on Ari Martinaho, jolla on takanaan ura aikakausilehtien parissa.

– Lehtemme on paikallisuuteen keskittyvä media, joka skuuppien sijaan taustoittaa ilmiöitä, Martinaho kertoo.

Myyr York Times ilmestyy kerran kuussa. Sen ilmestymistä mukautetaan alueen isojen tapahtumien mukaan. Martinahon mukaan lehdessä julkaistaan juttuja, jotka kestävät useamman lukukerran.

Paikallisuus näkyy sekä lehden aihevalinnoissa että toimituksessa. Kaikki kirjoittajat ovat myyrmäkeläisiä ja aiheiden täytyy koskettaa heidän elämäänsä.

Printtilehti tukee myyrmäkeläisten yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyyden tavoittelu näkyy myös lehden julkaisutavassa. Vaikka eletään verkkoaikakautta, Myyr York Times jaetaan vain ilmaisjakeluna postiluukusta tai lehtitelineisiin, joista lehden voi napata mukaansa.

– Somessa ilmiöt pirstaloituvat, mutta printin lukijat voivat puhua yhteisistä aiheista samaan lähteeseen viitaten, Martinaho kertoo.

Lehtemme on paikallisuuteen keskittyvä media, joka skuuppien sijaan taustoittaa ilmiöitä - päätoimittaja Ari Martinaho

Martinahon mielestä pienille paikallismedioille voi olla kysyntää tulevaisuudessa. Vaikka kaikki tieto löytyykin netistä, ihmiset edelleen ihmettelevät toreilla, mitä esimerkiksi jollekin paikalle rakennetaan.

– Kun kaupunkikeskukset kasvavat, printtilehdellä voidaan tavoittaa alueen asukkaat kattavasti. Silloin he saavat tietoa itselleen merkityksellisistä aiheista.

Myyr York Times on otettu vastaan hyvin. Martinahon mukaan sekä lukijat että mainostajat ovat suhtautuneet siihen innolla. Palautteissa on myös kiitelty lehden jutuista.

– Yritämme olla positiivinen ja rakentava lehti, joka luo keskustelua alueelle. Olemme mieluummin yltiöpositiivisia kuin pessimistisiä, Martinaho toteaa.

Myyr York Times ilmestyy vain printtilehtenä.

Myyr York Times ilmestyy vain printtilehtenä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uutisjournalismi on tunteellistunut 1990-luvulta alkaen – turvapaikanhakijat esitetään usein uhkana tai uhreina

Ajankohtaista

Tutkimukseen perustuva tuore kirja Pakolaisuus, tunteet ja media ruotii pakolaiskeskustelua ja mediakuvastoa.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.