null Näin toimii vanhempien parisuhde

Kuva: Gummerus

Kuva: Gummerus

Hyvä elämä

Näin toimii vanhempien parisuhde

Psykoterapeutti Janna Rantalan mielestä lapset vaikuttavat aina parisuhteeseen ja vanhempien suhde lapsiin.

"Monissa perheissä vanhemmat kyllä pussailevat lapset mennessään ja tullessaan, mutta puolisoiden välinen eroaminen ja liittyminen on hahmottomampaa."

Lapsen murrosikä ja muut kehityskriisit vaikuttavat väistämättä parisuhteeseen – ja parisuhteen vaikeudet lapsiin. Yleensä puhutaan erikseen ongelmista lasten ja puolison kanssa, mutta rehellisempää olisi tarkastella koko perhettä kerralla. Tähän haasteeseen tarttuu lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantala kirjassaan Parintaju – Parisuhde lapsiperheessä (Gummerus 2016).

Rantala kertoo esimerkin, jossa Nina kanniskelee kotona huutavaa vauvaa sillä aikaa, kun Erik on sählytreeneissä. Ninan tunnesäiliö alkaa täyttyä ärtymyksellä. Se on sekoitus vauvan tunteita ja Ninan vauvaa kohtaan tuntemia tunteita, jotka hän kieltää itseltään. Nina päätyy tunteensiirtoon ja lähettää puolisolleen piikikkään tekstiviestin: "Täällä itketään. Entäs siellä?"

Erikiä viesti ärsyttää, eihän hän voi vauvan itkulle treeneissään mitään, ja omasta menosta on sovittu yhdessä. Jos Erik on parintajuinen mies, jonka tunnesäiliössä on tilaa, hän vastaa silti Ninalle empaattisesti "Onpa ikävää kulta. Voinko jotenkin auttaa? Halaus teille molemmille!" Puolison myötätuntoiset sanat auttavat Ninaa mahduttamaan tunnesäiliöönsä lisää itkevän vauvan tunteita. Vauvakin on silloin paremmassa turvassa.

Vanhempien suhteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, ovatko molemmat eriytyneet kunnolla omiksi yksilöikseen. Toisiinsa sulautunut pari mitätöi usein toistensa tunteita, ettei saisi niistä tartuntaa.

Rantalan mukaan monen suomalaisen eriytymiskehitys on jäänyt kesken, koska meillä vaaditaan itsenäistä pärjäämistä pienestä pitäen. Aito vanhemmista eriytyminen tapahtuu kuitenkin lapsen omassa tahdissa.

Itsenäistyvä uhma- ja murrosikäinen tyrkkää herkästi liikkeelle vanhemmankin kesken jääneen eriytymiskehityksen. "Uhmaava taapero kysyy käytöksellään samat kysymykset, joiden kanssa eriytymätön aikuinen suhteessaan kipuilee. Saanko olla tahtoosi taipumaton ja silti sinulle rakas?"

Kirja sopii parhaiten mielensä tonkimisessa edistyneille lukijoille, joita ei pysäytä puhe kohtaamisenkuutioista, reflektiokyvystä ja riitelyn koreografioista. Paneutunut lukeminen palkitaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkimus: Pariterapia auttaa parit kirjaimellisesti samalle aaltopituudelle

Hyvä elämä

Psykologian tohtori Anu Karvonen tutki väitöskirjassaan kehollista synkroniaa eli samanaikaisuutta pariterapiassa käyneiden parien välillä.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.