null Näin vältät joulupaniikin

Joulukuusen äärellä voi hengittää syvään ja antaa rauhan virrata sisimpään. Kiireen voi unohtaa ja antaa jännityksen poistua kehosta jokaisella uloshengityksellä. Jouluna sinä riität, vaikka vain makaisit sohvalla.

Joulukuusen äärellä voi hengittää syvään ja antaa rauhan virrata sisimpään. Kiireen voi unohtaa ja antaa jännityksen poistua kehosta jokaisella uloshengityksellä. Jouluna sinä riität, vaikka vain makaisit sohvalla.

Näin vältät joulupaniikin

Joulun tärkeimmät verbit ovat: unohda ja muista. Anna sisäiselle joulurauhallesi mahdollisuus yllättää sinut.

Aloita katselemalla uunissa hitaasti kypsyvää kinkkua. Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Uuni hoitaa homman. Lempeä lämpö ja pitkä kypsymisaika tekevät tehtävänsä. Lopputuloksena on sinappihuntua vailla oleva herkullinen komeus.

Kaipaatko lempeää lämpöä ja hidasta aikaa? Pysähdy uunin, takan tai lämpimän kynttilän liekin äärelle. Aisti lämpö ihollasi. Sulje silmäsi ja hengitä muutama kerta syvään. Anna lämmön rentouttaa kehoasi ja pehmittää lihaksiasi. Anna kiireen hellittää ja jokaisen uloshengityksen poistaa jännitystä kehostasi. Unohda hetkeksi keskeneräiset askareesi. Juuri nyt saat vain nauttia lämmöstä kehossasi ja ajatella: Nyt en tee yhtään mitään, annan vain Jumalan rakastaa minut lämpimäksi – sydämeeni saakka.

Askeleet kulkevat aattoillan hämärtyessä haudalle, hiljaisuuden puutarhaan, monien muistojen äärelle. Kynttilä syttyy ja sisimmästä nousee hiljainen kiitos, ehkä muitakin tunteita.

Hautausmaalla miettii elämää, sen alkua ja loppua. Palavat kynttilät, loppuun palaneet ja tuulessa sammuneet, kaikilla niillä on oma viestinsä. Palaessaan liekki valaisee ja lämmittää ympäristöään, samalla kynttilä pienenee ja lopulta sammuu.

Niin kauan kuin elämän liekki palaa, olemme toisiamme varten. Kysy itseltäsi, keiden elämään sinut on kutsuttu tuomaan valoa ja lämpöä? Istuvatko he samassa joulupöydässä kanssasi. Odottavatko he vierailuasi tai puhelinsoittoasi, hyvän joulun toivotustasi. Sitä, ettet ole heitä unohtanut.

Unohda kaikki verbit, jotka loppuvat -isi-päätteeseen – pitäisi, lähtisi.

Joulu on tavallisten ihmisten juhla

Jouluna kaupat pursuavat niitä muita ihmisiä, jotka eivät osaa jonottaa ja toitottavat kovaäänisesti resepteistään ja siivouksistaan. Parkkihalleissa huudellaan ohjeita kansainvälisin käsimerkein höystettynä. Aattoillan ruokapöytään ei istuudu jalostuneita kansalaisia, joilla kaikilla on sisäinen rauha ja hymy huulilla. Kaikenlaista pyörii mielessä: tykkääkö se kriittisin pöytävieras rosollista, korkkaako joku pari olutta liikaa, olisiko se yksi työjuttu pitänyt tehdä paremmin.

Muista silloin, että sukulainen, naapuri, kaupan kassa, isäntä, emäntä ja lapsi – aivan oikein – ovat ihmisiä. Joulu on tavallisten huonokäytöksisten ihmisten juhla. Sano kaupassa hyvää joulua. Joskus pelkkä hymy tekee paljon. Ota se haastavakin jouluvieras vastaan, anna hänelle mahdollisuus. Älä odota liikoja läheisiltäsi. Hekin ovat ihmisiä, ja juuri siksi rakastat heitä.

Joulua vietetään siksi, että maailman merkittävin vastasyntynyt saapui keskellemme ja nukahti seimeen. Hänelle sinä riität pelkällä olemuksellasi. Unohda työ tai työttömyys. Jouluna sinä riität, vaikka vain makaisit sohvalla.

Sulje televisio, tietokone, puhelin ja muut mahdollisesti häiritsevät härpäkkeet. Asettaudu sohvalle, omaan seimeesi ja ota vastaan vain elämän satunnaiset äänet. Unohda kaikki verbit, jotka loppuvat -isi-päätteeseen – pitäisi, lähtisi. Anna myös häiritsevien kysymysten tulla korviisi, sinun ei tarvitse tietää niihin nyt vastausta. Matkusta mielessäsi lämpimään Betlehemiin ja ime sieraimiisi tallin lämmin tuoksu. Ehkä kuulet Marian ja Joosefinkin keskustelevan lapselleen. Onko heillä jotakin sanottavaa juuri sinulle? Jos olet rohkea, kuulet heidän kehotuksensa. Tartu hiljaisuuden hetkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi