null Paha Pastori: Hyvän joulun voi viettää myös yksin

Puheenvuorot

Paha Pastori: Hyvän joulun voi viettää myös yksin

Jokaisella meistä on mielikuva siitä, millainen on täydellinen joulu. Joulun tarkoitus ei kuitenkaan löydy lahjakasoista eikä herkkupöydistä.

Meille on myyty ajatus, että joulu on yhdessäolon aikaa. Aikaa, jolloin perheet ja suvut kokoontuvat yhteen juhlimaan ja jakamaan lahjoja toisilleen.
Kristikunnan suurimman juhlan valmistelu starttaa perinteisesti hyvissä ajoin jo lokakuussa, kun kaupat ja kauppakeskukset puetaan jouluisiin asusteisiin ja käytävillä, joita toppatakkeihin pukeutuneet hahmot ravaavat stressistä hikisenä edestakaisin sen uusimman pelin ja viimeisimmän nuken perässä, raikuvat tekopirteät joulurallatukset. Perheellisen stressatessa lahjalistan toiveiden löytämistä, yksinäisen stressitasot nousevat, mitä lähemmäs niin sanottua pääpäivää tullaan. Joulu, ilon ja rauhoittumisen juhla?

Totuus on, että joulu on monelle yhtä kidutusta. Vaikka joulusta puhutaan valon juhlana, monille se on kalenterivuoden pimeimpiä aikoja. Jos unohdetaan joulun kristillinen sanoma ja käsitellään sitä pelkkänä perhejuhlana, on ymmärrettävää, miksi monet kokevat joulun ahdistavana. Sosiaalisen median levittäessä eteemme toinen toistaan hienommin filteröityjä perhejouluidyllejä, maksalaatikko sinkkuboksin jääkaapissa korostaa tyhjyyden tunnetta. Jouluun ja sen viettoon saattaa kuitenkin liittyä isoja paineita. Jokaisella meillä on mielikuva siitä, millainen on täydellinen joulu. Se taas on muovautunut markkinamiesten ja elokuvateollisuuden tekijöiden suurella myötävaikutuksella. Tässä maailmanajassa, jossa onnistuminen mitataan Instagram-kuvan tykkäämisten määrällä, vähempi merkitsee epäonnistumista. 

Jos unohdetaan joulun kristillinen sanoma ja käsitellään sitä pelkkänä perhejuhlana, on ymmärrettävää, miksi monet kokevat joulun ahdistavana. Myös isot, ehkä jopa äkillisesti tapahtuneet muutokset, kuten esimerkiksi kumppanin kuolema ja lasten muuttaminen pois kotoa, lisäävät ahdistusta. Monille jouluun saattaa myös liittyä ikäviä lapsuusmuistoja, vaikkapa vanhempien liiallinen alkoholinkäyttö. Joulu kun on perinteisesti lasten juhla, joten monilla lapsilla on suuret toiveet siitä, mitä päivä pitää sisällään. Jotkut joutuvat kuitenkin pettymään karvaasti aina siihen pisteeseen saakka, että alkavat vihata ja pelätä kyseisen päivän saapumista. Olisiko se niin vaikea paikka pitää korkki suljettuna yhden illan ajan ja tarjota jälkikasvulle kiva päivä? Jos on, hoitoon hakeutuminen olisi varteenotettava vaihtoehto.

Klassikkojoululaulussa lauletaan, kuinka ”sydämeeni joulun teen”. Unohda vanhat ja ummehtuneet jouluperinteet ja luo itse omat, uudet perinteesi. Yksinäinen ei ole yksinäinen, sillä Suomi on täynnä omillaan joulua viettäviä. Yksin jääminen on valinta, jota ei tarvitse tehdä. On sinusta itsestä kiinni, millaisen joulun teet sydämeesi. Joulun tarkoitus ei ole viimeisimmistä uutuuksista muodostuvat lahjakasat, herkkuja notkuvat pöydät tai koko suvun kanssa minglaaminen, vaan rauhoittuminen. Ja sen rauhan löytää parhaiten yksin

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.