null Kolumni: Täydellistä joulua ei ole olemassakaan

Puheenvuorot

Kolumni: Täydellistä joulua ei ole olemassakaan

Lähestymme silti aikaa, jolloin ei saisi itkeä eikä meluta eikä pettyä. Mutta pitääkö elämän olla jouluna särötöntä?

Jouluna ei saisi stressata. Jouluhan tulee joka tapauksessa, stressasi tai ei. Mutta minäpä stressaan. Ainakin vähän. Muihin juhlapyhiin voi valmistautua tai olla suuremmin valmistautumatta, mutta joulua ei niin vain vietetä, lonkalta tai fiiliksen mukaan. Jouluna on pakko.

Muutama joulukortti täytyi lähettää. Muuten olisi harmittanut. Tänä vuonna kortit ostettiin ruokakauppareissulla. Mies osallistui ja teki mielestäni vääriä valintoja ei niin sykähdyttävän korttivalikoiman äärellä, mutta annoin olla. Päätin ajatella, että tässäpä hyvä tilaisuus harjoitella kontrollista luopumista ja rennosti ottamista.

Vaikkei siivouksesta stressiä tulisikaan, niin ei se moppi ihan itsekseen heilu.

Jouluna on pakko ostaa lahjoja. Lapsille tietysti, mutta aikuisille myös. Tai ei tietenkään ole pakko, mutta vaatisi se pokkaa sanoa aattona läheisilleen, että teille ei nyt ole lahjoja, kun en minä viitsinyt teidän takianne vaivautua. Eikä pelkkä lahjojen hankkiminen riitä. Ne täytyy paketoidakin jossain välissä.

Joulusiivouksesta ei pitäisi stressata. Aina viisaat martatkin ovat neuvoneet, että kaappeja ei kannata siivota jouluksi, jollei aio viettää joulua kaapissa. Tavallista parempi viikkosiivous on kuitenkin tehtävä. Lakanat pitää vaihtaa. Vaikkei siivouksesta stressiä tulisikaan, niin ei se moppi ihan itsekseen heilu.

Jouluruuista minun ei ole tarvinnut, Luojan kiitos, stressata. Yleensä anoppini ja äitini vastaavat joulupöydän antimista. En tiedä, mitä teen, kun anoppi ja äiti vanhenevat niin, että vastuu joulupöydästä siirtyy minulle. Ehkä vieritän vastuuta veljen vaimolle tai tyttärilleni. Ja onneksi kaupasta saa kaikenlaista valmiina.

Stressaahan se, kun jokin osa minusta ajattelee, että jouluna elämän pitäisi olla, jos ei täydellistä, niin ainakin tavallista parempaa. Särötöntä edes hetken. Ei saisi itkeä eikä meluta eikä pettyä.

Vaikka eihän elämä sellaista ole. Elämä on elämää ristiriitoineen, vikoineen, vastoinkäymisineen ja puutteineen. Myös jouluna. Onneksi joulu tulee meille epätäydellisillekin.

Kirjoittaja on kahden teini-ikäisen tytön ja yhden kirjan äiti.
soili.pohjalainen@saunalahti.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Oletko sinäkin viettänyt joulua aina väärin?

Puheenvuorot

Tuleehan se joulu tekemättäkin, mutta jos nyt kuitenkin kunnioittaisimme perinteitä, leipoisimme, puunaisimme ja hankkisimme lahjat, opastavat nykyajan tietäjät.


Näin vältät joulupaniikin

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.