Neitsyt nyt ja aina – aseksuaali Juuli Rämö, 28, ei ole koskaan tuntenut vetoa kehenkään
Juuli Rämön mielestä aseksuaalisuutta ymmärretään huonosti. Häntä on sen vuoksi kehotettu menemään lääkäriin, epäilty lapsuustraumoista ja ahdisteltu. ”Minulle on sanottu, että sinun on pakko edes kokeilla seksiä, halusit tai et.”
Miksi et itse tahdo istua kaktuksen päälle? Kysymys nousi Juuli Rämön mieleen, kun joku taas kerran ihmetteli, miksi seksi ei kiinnosta häntä.
– Ei vain yhtään tunnu siltä, että se olisi minun juttuni.
Rämö on 28-vuotias tietotekniikan opiskelija, joka ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan.
– Yläasteella kaverit alkoivat puhua seurustelemisesta ja ekoista kerroista. Minua ei kiinnostanut, enkä oikein tajunnut, miksi seksi oli muille niin iso juttu.
Ulkopuolisuuden tunne voimistui rippileirillä, jossa kaverit keskustelivat itsetyydytyksestä pikkumökin kerrossängyissä nukkumaanmenoaikaan.
– Kun sanoin, etten ole koskaan tehnyt mitään sellaista, minua ei uskottu. Se tuntui painostavalta.
Oman seksuaalisuuden ymmärtäminen on ollut Rämölle hidas prosessi. Hän kuuli aseksuaalisuudesta ensimmäisen kerran parikymppisenä. Se tuntui vapauttavalta.
– Ajattelin heti, että tuohan olen minä! Olin jo ehtinyt miettiä, että minussa on pakko olla jotain vikaa.
Aseksuaali ihminen, tuttavallisemmin ace tai ässä, kokee tavallisesti vain vähän kiinnostusta seksiä kohtaan. Rämöä se ei kiinnosta lainkaan.
Johtaviin aseksuaalisuuden tutkijoihin kuuluva kanadalainen Anthony F. Bogaert on arvioinut, että aseksuaaleja on noin prosentti väestöstä. Aseksuaalisuus ei tarkoita seksuaalista häiriötä tai halun puutetta.
Rämö toivoo, että aseksuaalisuudesta ymmärrettäisiin ainakin tämä:
– Se ei ole oma valinta. On eri asia olla aseksuaali kuin päättää elää selibaatissa.
Aseksuaalisuus on tabu, mutta seksi työntyy silmille joka puolella
Neitsyt on Juuli Rämöstä vanhanaikainen ja arvolatautunut sana, mutta hän ei keksi parempaakaan kuvaamaan kaltaistaan ihmistä, jolla ei ole minkäänlaisia seksikokemuksia.
Rämön seksuaalisen kiinnostuksen puutteeseen on suhtauduttu usein ikävästi.
– Yksi tuttu sanoi lukiossa, että opin kyllä tykkäämään kullista, kun otan sitä vastaan. Hän olisi halunnut näyttää asian heti vessassa.
Vastaan on tullut painostavia ja uhkaavia tilanteita, jotka Rämö on saanut loppumaan uhkaamalla opettajalla, vartijalla tai poliisilla.
– Minulle on sanottu, että sinun on pakko edes kokeilla seksiä, halusit tai et. Se on ahdistavaa. Ihan kuin en voisi itse valita!
Rämö kysyy, miksi juuri hänen seksuaalisuutensa kyseenalaistetaan. Eihän naisista kiinnostuneelle miehellekään sanota, että et voi tietää mitä haluat, ellet kokeile myös miehiä.
”Joku random jeppe” kehotti kerran Rämöä menemään lääkäriin, kun seksi ei kerran kiinnosta. Moni on kysynyt, onko sinulle tehty jotain pahaa lapsena. Ei ole, Rämö vakuuttaa.
Lapsuuden perhe ja ystävät ymmärtävät Rämöä, mutta hän toivoo vähintään neutraalia suhtautumista muiltakin.
– Tuntuu mukavalta, jos sanotaan, että kiva kun puhut avoimesti, etkä häpeä itseäsi. Että onpa kiinnostavaa kuulla erilaisista ihmisistä.
Aseksuaalisuus vaikuttaa Rämöstä tabulta, mutta seksiä sen sijaan työnnetään silmille joka puolella. Sillä voidaan mainostaa vaikka koiranruokaa.
– Elämme ehdottomasti yliseksualisoitunutta aikaa.
Parisuhdetta on vaikea löytää, mutta ystäviltä saa läheisyyttä
Läheiset ihmissuhteet ovat Juuli Rämölle tärkeitä. Hän asuu tällä hetkellä vanhempiensa luona Tuusulassa ja tapaa usein ystäviään.
– Voin yökyläillä ystävän luona ja laittaa ruokaa yhdessä. Saan ystäviltä läheisyyttä, jota kaipaan. Se ei eroa kovin paljon siitä, millainen parisuhteeni olisi.
Rämö seurusteli kerran toisen aseksuaalin kanssa. He asuivat eri maissa ja korkeintaan halasivat tavatessaan. Tyttöystävä lähetti Rämölle kukkia ystävänpäivänä.
– Minulle sanottiin, että tuo ei ole oikea parisuhde. Miten jollain ulkopuolisella on oikeus määritellä se?
Rämö on toivonut parisuhdetta, jossa voisi kävellä käsikkäin, katsoa leffoja ja ylipäänsä elää yhdessä. Hän yritti pitkään löytää kumppania eri deittiappien kautta, mutta on nyt luopunut toivosta.
– Onneksi viihdyn yksinkin. Jotkut aseksuaalit harrastavat seksiä kumppaninsa vuoksi, vaikka eivät tykkää siitä. Se on heidän asiansa, mutta itse en voisi tehdä niin.
Tokio Hotel -bändin fanitus merkitsee enemmän kuin seksuaali-identiteetti
Juuli Rämö on identiteetiltään aseksuaali, lesbo ja lisäksi muunsukupuolinen. Mikä kolmesta piirteestä herättää eniten kysymyksiä?
– Ehdottomasti muunsukupuolisuus! Minulle sanotaan jatkuvasti, että olen nainen, koska näytän naiselta. Minulla on pitkät hiukset ja kynnet ja meikkaan.
– En ole kokenut naiseutta koskaan omakseni. Ei ole onneksi minun ongelmani, jos joku suhtautuu asiaan nihkeästi.
Sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti ovat ihmisen ydintä, mutta Rämö kokee, että kaikkein voimakkaimmin häntä määrittää kuitenkin Tokio Hotel -bändin fanitus. Hän on seurannut saksalaista bändiä 11-vuotiaasta ja nähnyt sen keikan 13 kertaa livenä.
Rämö toimii moderaattorina bändin virallisella Discord-palvelimella. Hän kirjoittelee usein palvelimen queer-kanavalla, koska haluaa olla turvallinen aikuinen sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan pohtiville nuorille.
Rämö käynnistää keskusteluja aseksuaalisuudesta ja muunsukupuolisuudesta Facebookin yleisissä keskusteluryhmissä. Someaktivismin tavoitteena on lisätä ihmisten ymmärrystä niistä.
– Haluan tehdä oman osani, vaikka välillä minua katsotaan sen vuoksi kieroon.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Seksiä harrastetaan vähemmän kuin ennen: ”Elämä on helpompaa ja tasapainoisempaa näin”
Hyvä elämä”Keksin monta asiaa, joita mieluummin harrastan vapaa-ajalla, vaikkapa retkeilyä ja käsitöitä”, 34-vuotias muunsukupuolinen toteaa. Hän sai lapsenkin neitsyenä.