null Demiseksuaali Emmi, 33, tarvitsee hidasta deittailua syttyäkseen – ”Kuin aivoihin tulisi huone, jota siellä ei aiemmin ollut”

”Vain tutussa ihmisessä on ovi auki siihen, että saattaisin mahdollisesti kiinnostua hänestä seurustelumielessä”, Emmi sanoo.

”Vain tutussa ihmisessä on ovi auki siihen, että saattaisin mahdollisesti kiinnostua hänestä seurustelumielessä”, Emmi sanoo.

Hyvä elämä

Demiseksuaali Emmi, 33, tarvitsee hidasta deittailua syttyäkseen – ”Kuin aivoihin tulisi huone, jota siellä ei aiemmin ollut”

Demiseksuaali ei tunne seksuaalista vetovoimaa ilman syvää yhteyttä toisen kanssa. Sinkkuna seksi voi unohtua vuosiksi.

Helsinkiläinen graafinen suunnittelija Emmi, 33, kertoo Tinder-profiilissaan pitävänsä kauhuelokuvista, päiväunista ja taiteesta. Lisäksi hän ilmoittaa hakevansa pidempää suhdetta ja olevansa demiseksuaali. Eli siis mikä?

– Jotta voin kiinnostua toisesta seksuaalisesti, se vaatii henkisen siteen ja tunteen. Minulla ei ole ollut sellaista yhteyttä kenenkään kanssa moneen vuoteen.

Moni deittailija tunnustelee ensitapaamisella kemioita. Onko kipinää? Demiseksuaali ei tunne mitään sellaista, vaikka uusi treffikumppani olisi kuinka hyvännäköinen ja -tuoksuinen, puhuisi kiinnostavasti ja käyttäytyisi kivasti.

– Vain tutussa ihmisessä on ovi auki siihen, että saattaisin mahdollisesti kiinnostua hänestä seurustelumielessä.

Emmi puhuu tässä jutussa peitenimellä, koska haluaa suojella itseään. Hänelle on sanottu monesti, että haluat vain olla erityinen ja siksi kutsut tavallista asiaa ihmeellisellä nimellä.

Emmin mielestä moni sekoittaa demiseksuaalisuuden siihen, että ei halua arvojensa vuoksi yhden yön juttuja. Hänestä on tärkeää ymmärtää, että sisäsyntyinen veto seksiin ja päätös sen harrastamisesta ovat eri asioita. Esimerkiksi monogaamisen parisuhteen ideana on pysyä uskollisena kumppanille, vaikka tuntisi vetoa muitakin kohtaan.

Deittikumppanin ulkonäkö korostuu, kun kipinät puuttuvat

Onko deittailu rankkaa hitaasti syttyvälle demiseksuaalille? Ei ollenkaan, Emmi sanoo.

Hän on käyttänyt Tinderiä noin seitsemän vuotta, edelliset treffit olivat pari viikkoa sitten.

– Suhtaudun deittailuun rennosti. Tiedostan, että toisen pitää haluta aktiivisesti tutustua minuun, jotta jotain voi syntyä.

– Haen merkityksellisiä kohtaamisia. Jos käyn kahvilla puhumassa taiteesta, minulla voi olla hauska puolituntinen, vaikka tapaamisesta ei seuraisi muuta.

Emmi arvelee kiinnittävänsä ulkonäköön keskimääräistä enemmän huomiota. Koska hän ei koe ensitapaamisilla kipinöitä, hän voi vain pohtia, jaksaisiko katsella ja kuunnella toista pidempäänkin. Emmiä viehättävät roomalainen nenä, terävä leuka ja pitkät hiukset sekä älykkyys ja keskustelutaito. Sukupuolella ei ole niin väliä.

– En ole tosin päässyt seurustelemaan asti kuin miesten kanssa.

Kumppanin löytyminen olisi Emmistä mukavaa, mutta ei mitenkään välttämätöntä. Hän pitää nykyisestä elämästään: työstään, lapsettomuudestaan, kerrostaloasunnon jakamisesta siskon ja koiran kanssa sekä ajan viettämisestä ystävien kesken. Elämässä riittää myös läheisyyttä.

– Kaverien kanssa on paljon halailua, hiusten räpläämistä ja poskipusuja. Jos istumme vierekkäin sohvalla, ystävä saattaa silittää säärtäni.

Seurustelu alkoi kiinnostaa ensin kavereita

Kaverit alkoivat hihitellä seksijutuille peruskoulussa, ja osa heistä seurusteli. Emmiä ei kiinnostanut.

Emmi kasvoi ”vähän vanhoillisemmassa suvussa”, jossa körttejä ja lestadiolaisia. Hän kävi lapsena körttimessuissa ja oppi, että olisi parasta olla harrastamatta seksiä. Hän kokeili seurustelemista ensimmäisen kerran 16-vuotiaana.

– Mietin, onko minussa jokin vialla, kun tämä homma ei vaan lähde.

Kun Emmi kuuli aseksuaalisuudesta, ensimmäinen ajatus oli, ettei hän olekaan rikki. Hänen kokemukselleen on olemassa nimi.

Rakastuneena minulla on varsin korkea libido.

Noin prosentti ihmisistä on aseksuaaleja, eli he kokevat seksuaalista vetovoimaa harvoissa tilanteissa, jos ollenkaan. Demiseksuaalisuus kuuluu aseksuaalisuuden kirjoon.

22-vuotiaana Emmi rakastui tosissaan. Hän nauraa ääneen muistaessaan millaista oli tuntea himoa ensimmäisen kerran.

– Tuntui kuin aivoihin tulisi huone, jota siellä ei aiemmin ollut. Yhtäkkiä katsoin toista ajatellen, että haluaisin ottaa häneltä vaatteet pois ja päästä mahdollisimman lähelle. Rakastuneena minulla on varsin korkea libido.

Emmi kertoo, että kun hänellä ei ole rakkaussuhdetta, tuo huone katoaa. Hän ei kaipaa seksiä lainkaan, ei edes yksin.

– Synapsit ohittavat aivoissani koko asian.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Neitsyt nyt ja aina – aseksuaali Juuli Rämö, 28, ei ole koskaan tuntenut vetoa kehenkään

Hyvä elämä

Juuli Rämön mielestä aseksuaalisuutta ymmärretään huonosti. Häntä on sen vuoksi kehotettu menemään lääkäriin, epäilty lapsuustraumoista ja ahdisteltu. ”Minulle on sanottu, että sinun on pakko edes kokeilla seksiä, halusit tai et.”


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.