null Terapeutti: Neitsyyslupauksesta voi olla haittaa tai hyötyä

Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia.

Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia.

Hyvä elämä

Terapeutti: Neitsyyslupauksesta voi olla haittaa tai hyötyä

Kenelläkään ei ole omistus- tai määräysoikeutta toisen kehoon, sanoo seksuaaliterapeutti Paula Ruotsalainen.

Neitsyyslupaus on suullinen tai kirjallinen lupaus pidättyä seksuaalisesta kanssakäymisestä ennen naimisiinmenoa. Kirsi-Marja Isotalon neitsyyslupauksesta tekemä pro gradu -työ herätti taannoin paljon keskustelua (ks. juttu aiheesta). Isotalon kyselytulokset osoittivat, että yritys elää neitsyyslupauksen mukaan oli aiheuttanut syyllisyyttä ja häpeää.

Neitsyyslupauksen psykologis-seksuaaliset vaikutukset mietityttävät myös Vantaan seurakuntien perheneuvonnassa työskentelevää Paula Ruotsalaista, vaikka hänen asiakaskunnassaan aihe ei ole noussutkaan esille.

– Tärkeintä on se, miltä suunnalta tarve lupauksen tekemiseen tulee. Jos lupaus on ulkoapäin ohjautuva, se on jonkun muun määrittelemä. Silloin siihen liittyy helposti yhteisöllisyyden sanelemaa painetta, jopa pakkoa ja painostusta, Ruotsalainen toteaa.

Lupaus voi Ruotsalaisen mukaan sen sijaan suojata nuorta, jos tarve sen tekemiseen nousee hänestä itsestään.

– Nuori saa ajatella, ettei hänen tarvitsekaan juuri nyt ottaa kantaa siihen, ryhtyykö seksuaaliseen kanssakäymiseen vai ei. Hän voi ikään kuin mennä lupauksen taakse ja rauhassa miettiä omaa identiteettiään. Hän voi pohtia, mitä haluaa ja kenen kanssa, vai haluaako ylipäänsä vielä mitään.

Jos lupauksen on valinnut tehdä itse, ei kukaan muu ole myöskään asettanut sen pitämisen takarajaa.

– Tällöin voi itse määritellä, milloin haluaa jotakin muuta ja sen valinnan säilyttämiseen on todella tärkeää olla oikeus, Ruotsalainen painottaa.

Kun jokin lupaus on tehty, mieli alkaa Ruotsalaisen mukaan havainnoida ärsykkeitä, jotka tukevat tehtyä ratkaisua.

– Näin käy aina, kun tekee isomman päätöksen. Esimerkiksi kun on ostanut auton, alkaa huomata tutkimuksia, joissa ostettu auto on todettu parhaaksi. Toisaalta tämä voi myös vähentää kriittisyyttä, jolloin ei ole niin avoin kaikille asiaan liittyville mielipiteille. Oman teon vastaisia ajatuksia ei edes halua kuulla, koska näin on helpompi pitää linja, jonka on valinnut.

Jokaisella tulee olla oikeus sanoa missä tahansa kohdassa elämää ”ei vielä”.

Piispat ja sukupuolisensitiivisyys

Piispojen hyväksymä tuore rippikoulusuunnitelma korostaa sukupuolisensitiivisyyttä. Jos nuoren seksuaalisuuteen puututaan ohjaamalla, mikä on oikein ja mikä väärin sekä määrätään, mikä milloinkin on sallittua, toimitaan Paula Ruotsalaisen mielestä täysin ristiriidassa sukupuolisensitiivisyyden kanssa.

– Sukupuolisensitiivisyyden on tarkoitus tukea nuorta sellaiseen seksuaalisuuteen, mikä hänestä itsestä tuntuu oikealta. Neitsyyslupaus ei ole linjassa tämän kanssa, etenkään jos sen takaa paljastuu sellainen sisäänrakennettu malli, että tyttöjen tulee varjella itseään molempienkin puolesta ja säästää itseään aviomiehelle. Tällainen menettely ei muutenkaan ole suomalaisen yhteiskunnan mukainen.

Jos nuori ei tunnista omia rajojaan tai lähtee hakemaan hyväksyntää seksin kautta, voi seksistä pidättäytyminen suojella häntä. Jos taas neitsyyslupaukseen sitoutuminen ehkäisee sen luonnollisen kehityksen, joka ikätasoisesti ihmisellä on, kääntyy lupaus Ruotsalaisen mielestä jälleen itseään vastaan.

– Eri elämänvaiheissa on erilaisia kohtia, pohdiskeluineen, tunnusteluineen ja kokeiluineen. Jos kaikki, mikä kuuluisi tähän, estyisi tai jos kaikkeen seksuaalisuuteen liittyisi negatiivinen sävy, olisi varmasti hankalaa ajatella sitä kovin suurena nautintona.

Negatiivisuudesta seuraa Ruotsalaisen mukaan helposti häpeää, estyneisyyttä ja syyllisyyttä, joiden takia voi olla liki mahdotonta ajatella seksiä sellaisena ilon lähteenä, johon kuuluu leikkimielisyyttä ja huumoria - vaikka olisikin avioliitossa.

Seksuaalisuuteen kuuluu itsemääräämisoikeus

Tosi Rakkaus Odottaa -kampanjan amerikkalainen ilmentymä, jossa isät juhlistavat tytärtensä neitsyyttä, aiheuttaa Ruotsalaiselle omituisen olon.

– Ajattelen, että seksuaalisuus on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia, eikä se kuulu edes vanhemmille. Heidän tehtävänsä on kasvattaa nuori terveeseen seksuaalisuuteen, johon kuuluu itsemääräämisoikeus.

Ruotsalainen painottaa, ettei kenelläkään ei ole omistus- tai määräämisoikeutta toisen kehoon.

– Parhaimmillaan seksuaalinen kehitys etenee lapsuudesta lähtien omatahtisesti kokeillen ja tunnustellen, mikä on itselle hyväksi ja mitä itse haluaa. Jokaisella tulee olla oikeus sanoa missä tahansa kohdassa elämää ”ei vielä”. Kaikkia ovia ei tarvitse sulkea, muttei myöskään kulkea niistä, joihin vielä ei ole valmis.

Toista video

Paula Ruotsalaisen ajatuksia kirkkojakaupunki.fi:n lukijakommenteista:

"Neitsyyslupaus on ilmeisesti tehty siitä olettamuksesta, että seksuaalisuus on paha asia. Entä jos lupaus olisi tehty siksi, että seksuaalisuus on suuri ja pyhä, lahja ihmiselle?" (nainen)

– Jos neitsyyslupaukseen liittyisi mahdollisuus oman elämäntilanteen ja kokemuksen mukaan itse sitä säätää, se voisi olla hyödyllistäkin. Kun on hyvä ja vakiintunut parisuhde, voi siinä yhdessä opetella, mitä seksuaalisuus minulle ja meille on.

Jos odotetaan avioliittoon saakka, että yhdessä turvallisen ja hyvältä tuntuvan ihmisen kanssa etsitään, millainen seksuaalisuus on arvokasta ja kunnioitettavaa pyhää ja herkkää, on lupaus hyvä asia. Avioliitto ei kuitenkaan automaattisesti tätä takaa.

"Varmasti tuosta (neitsyyslupauksesta) on ollut myös hyviä kokemuksia. Toivottavaahan on, että seksi kuuluisi vain avioliittoon ja kirkko, joka julistaa muuta, on lähellä loppuaan." (mies)

– Kapeakatseisuus olisi kirkolle tie, joka ei varmasti kanna pitkälle. Tämä täytyy nähdä laajasti ja elämänmakuisesti. Tiedämme, etteivät asiat elämässä ole yksioikoisia. On paljon vastuullisia aikuisia, jotka eivät koskaan mene naimisiin tai löydä sopivaa kumppania. Silti seksuaalisuus on tärkeä osa heidän elämäänsä ja ihmisyyttään.

Kirkon opetus on sitä, että seksuaalisuus on Jumalan lahja ja hänen luomansa asia, johon kannattaa suhtautua niin, että se on kaunis ja pyhä, ei niin, että neitsyys on jotain, mistä pitää päästä eroon tai jota käytetään kaupankäynnin välineenä. Se on osa jokaista ihmistä, ja siihen tulee suhtautua arvostavasti ja kunnioittavasti.

Kommentit on annettu Kirkko ja kaupungissa 10.7.2017 julkaistuun juttuun "Neitsyyslupaus ei tuonut auvoista avioelämää"

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkimus: Neitsyyslupaus ei tuonut auvoista avioelämää

Ajankohtaista

Millaista jälkeä syntyy, kun keski-ikäiset miehet suunnittelevat teinitytöille neitsyyskampanjan ja tytöt elävät avioliittoon saakka neitsyyttään varjellen? Tuoreen pro gradu -tutkimuksen perusteella ei mitään kovin hienoa tai tavoiteltavaa.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.