null Nepalin tulvat ovat surmanneet noin sata ihmistä ja tuhonneet tuhansia koteja

Nepalissa on viime viikkoina ollut pahimmat sateet 15 vuoteen.

Nepalissa on viime viikkoina ollut pahimmat sateet 15 vuoteen.

Nepalin tulvat ovat surmanneet noin sata ihmistä ja tuhonneet tuhansia koteja

Suomen Lähetysseura lähettää 70 000 euroa hätäapua tulvien uhreille.

Parhaillaan käynnissä oleva sadekausi on Nepalissa ollut rankin 15 vuoteen ja sateet ovat aiheuttaneet poikkeuksellista tuhoa varsinkin tasaisilla alueilla Etelä-Nepalissa.

– Tulvat alkoivat sunnuntaina. Normaalistikin tulvia on sadekaudella jonkin verran, mutta nyt tulvat ovat paljon tavallista isommat, kertoo Nepalissa työskentelevä Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyökoordinaattori Teressa Juhaninmäki.

Nepalin sisäministeriön tiistaina julkaisemien tietojen mukaan tulvissa ja niiden aiheuttamissa maanvyöryissä on kuollut 91 henkeä. Uhreja lienee enemmän, sillä kymmeniä on ilmoitettu kadonneiksi. Ainakin 2800 kotia ja 3700 muuta rakennusta on tuhoutunut täysin ja kaikkiaan yli 35 000 kotitaloutta on kärsinyt tulvista. On arvioitu, että noin 100 000 nepalilaista elää tulvien vaikutusalueella.

Suomen Lähetysseura lähettää Nepalin tulvien uhreille hätäapua 70 000 eurolla. Apu toimitetaan perille Lähetysseuran ja kirkkojen kansainvälisen avustusjärjestön ACT Alliancen paikallisten kumppanien kautta. Järjestöt toimivat yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa kartoittaessaan pahiten kärsineitä alueita ja toimittaessaan sinne apua.

– Tällä hetkellä tarvitaan kipeimmin puhdasta juomavettä, ruokaa, vaatteita, peittoja ja väliaikaisia majoitustiloja. Akuutin vaiheen jälkeen avustusta jatketaan antamalla psykososiaalista tukea, tukemalla muun muassa maanviljelyä ja muita elinkeinoja ja korjaamalla vesi- ja sanitaatiorakenteita, Juhaninmäki kertoo.

Rankkasateet ovat haitanneet maanviljelyä ja tuhonneet tulevaa satoa, minkä odotetaan nostavan ruoan hintaa. Esimerkiksi Lähetysseuran työalueella Morangin piirikunnassa 80 prosenttia sadosta on tuhoutunut.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi