null Nepalissa tarvitaan apua

Nepal on yksi maailman köyhimpiä maita. Kuva: Jenny Rostain/Suomen Lähetysseura

Nepal on yksi maailman köyhimpiä maita. Kuva: Jenny Rostain/Suomen Lähetysseura

Nepalissa tarvitaan apua

Kirkolliset järjestöt reagoivat nopeasti maanjäristykseen avustuksilla ja käynnistämällä keräyksen.

Nepalin pääkaupunkia Katmandua ja ympäröivää maaseutua ravisteli lauantaina raju maanjäristys. Uhrien määrä on koko ajan noussut, kuolleita ja loukkaantuneita on tuhansia. Kun maaseutukyliin päästään, uhreja löytyy lisää, sillä Katmandun laakso on tiheään asuttu.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura reagoivat tapahtuneeseen nopeasti. Ulkomaanapu ilmoitti heti lauantaina toimittavansa alueelle 200 000 euron edestä muun muassa väliaikaisia asumuksia, kotitalous- ja hygieniatarvikkeita, huopia ja vettä. Apu menee perille järjestön Nepalin maatoimiston ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta.

Suomen Lähetysseura päätti sunnuntaina lähettää Nepaliin 100 000 euroa. Avun jakelusta huolehtii Luterilaisen maailmanliiton Nepalin osasto ja työhön osallistuvat Lähetysseuran kahdeksan Nepalissa olevaa työntekijää.

– Sairaalat ovat täynnä. Meidänkin ympäristömme on paikoin kuin sotatanner, vaikka alueemme tuhoutui vain vähän. Kaikki pysyttelevät ulkona, kertoi Lähetysseuran työntekijä Anni Takko jälkijäristysten vaivaamasta Katmandusta.

Kirkon Ulkomaanapu lähettää katastrofiavun asiantuntijoita auttamaan avustustyön koordinoinnissa. Noin puolitoista miljoonaa ihmistä asuu itse rakentamissaan leireissä. Tilanne on kaoottinen.

- Maahan tarvitaan välittömästi suojaa ja vettä ja myös ruoasta on valtava pula, kertoo Ulkomaanavun maakoordinaattori Lila Bashayal. 

Hän on kyhännyt omalle perheelleen suojan bambutikuista ja muovista. Ulkomaanavun maatoimisto toimii tällä hetkellä teltassa. Pelastusvarusteista on Nepalissa niin ikään pulaa ja auttajia on kuollut töissä, koska heillä ei ole esimerkiksi kypäriä.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista, jonka asukkaista neljännes elää köyhyysrajan alapuolella. Väestöstä 80 prosenttia saa toimeentulonsa pienimuotoisesta maataloudesta.

Monet valtiot ovat jo vastanneet Nepalin hätään. Suomesta Nepaliin lähti maanantaina 29-jäseninen pelastajaryhmä ja kaksi koiraa etsimään rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

Kirkon Ulkomaanavun kautta maanjäristyksen uhreja voi auttaa tekemällä lahjoituksen täällä. Kirkon Ulkomaanavun keräystili on Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04. Viestikohtaan merkintä ”Nepal”.
Suomen Lähetysseuran keräystili on FI60 8179 9710 0312 86, viestikenttään AUTA. Suora linkki lahjoitukseen on järjestön nettisivuilla. Lähetysseuran kautta voi auttaa myös soittamalla numeroon 0600 11320 (puhelun hinta 20,28 e + pvm.) tai lähettämällä tekstiviestin AUTA5 (5 e) tai AUTA10 (10 e) numeroon 16155.

Lue Pauli Juuselan pääkirjoitus Nopea ja hidas katastrofi.

Jaa tämä artikkeli: