null Metsälintu Pahkinen teki tanssiteoksen Ávilan Teresan elämästä

Metsälintu Pahkinen esiintyy Paavalinkirkossa 29.9.

Metsälintu Pahkinen esiintyy Paavalinkirkossa 29.9.

Metsälintu Pahkinen teki tanssiteoksen Ávilan Teresan elämästä

Pahkinen törmäsi 1500-luvulla eläneen espanjalaisen nunnan nimeen etsiessään iltarukousta pojalleen.

Tanssitaiteilija-koreografi Metsälintu Pahkinen, olet tehnyt mystikko Ávilan Teresasta tanssiteoksen ja tanssit sen Paavalinkirkossa. Miksi?

– Ávilan Teresan Sisäinen linna -kirjan teksti on hyvin kehollista. Hän käyttää paljon fyysisiä vertauskuvia. Tanssiminen on oikea kieli sanoittaa hänen mystiikkaansa. Tanssiminen vie minut jonnekin tajunnan reuna-alueelle, jossa sanat loppuvat tai muuttuvat merkityksettömiksi.

Miten kiinnostuit 1500-luvulla eläneestä espanjalaisesta nunnasta?

– Etsin iltarukousta pojalleni. Kaikki tuntemani rukoukset olivat pelottavia, niin kuin "sijaltani jos en nousisi, taivaaseen ota tykösi". Löysin älyttömän kauniin Kristuksen kädet -rukouksen ja koin, että sen voin hyvin mielin opettaa lapselleni. Otin selvää, kuka rukouksen oli tehnyt, ja törmäsin Ávilan Teresa -nimeen.

– Ávilan Teresa ajoi naisten asemaa ja esimerkiksi sitä, että naisilla on oikeus rukoilla äänettömästi. Se toteutui. Siihen asti naisten oli aina pitänyt polottaa Ave Maria tai Isä meidän -rukouksensa ääneen.

Mitä sinulle merkitsee Ávilan Teresan toteamus: älä ajattele paljon, vaan rakasta paljon?

– Vaaleanpunaisia silmälaseja ei ole olemassakaan. Rakkaus on ainoa oikea tapa katsoa lähimmäistä. Se auttaa näkemään jumalallisuuden, joka meissä kaikissa on. Suhde Jumalaan on rakkaudellinen. Rakkaus avaa väylän niin, että minä olen sinussa ja sinä olet minussa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi