null Nuoret äidit yhdessä

Eetu Heikkinen ja Henna Heikkilä tapasivat ikätovereitaan.

Eetu Heikkinen ja Henna Heikkilä tapasivat ikätovereitaan.

Nuoret äidit yhdessä

Nuorten äitien ryhmä tarjoaa Hennalle ja Eetulle vaihtelua arkeen.

Viisikuinen Eetu Heikkinen makaa vihreän huovan päällä ja nauraa, kun äiti Henna Heikkilä, 20, kutittaa häntä vatsasta. Henna tulee joka tiistai Eetun kanssa kotoa Maarukanmetsästä bussilla Tikkurilaan Tonttulan nuorisotilan nuorten äitien tapaamiseen.

Henna löysi ilmoituksen Vantaan Nuoret Asujat -yhdistyksen järjestämästä alle 25-vuotiaille äideille suunnatusta toiminnasta neuvolan seinältä.

— Olin tosi iloinen huomatessani ilmoituksen. Olin jo raskausaikana etsinyt vertaistukea, Henna kertoo.

— Kenelläkään kavereistani ei ole vielä lapsia. Päivisin on välillä tylsää ja yksinäistä, kun olemme kotona kaksin Eetun kanssa.

Suunniteltu vauva

Käytyään peruskoulun Henna aloitti lähihoitajan opinnot. Kahden vuoden jälkeen hän keskeytti opinnot väliaikaisesti taloudellisista syistä ja meni töihin.

— Opintojen jatkaminen olisi onnistunut, jos olisin jäänyt vanhempieni luokse asumaan. Halusin kuitenkin muuttaa poikaystäväni kanssa yhteiseen asuntoon, Henna sanoo.

Ensin Henna työskenteli vanhainkodin dementiaosastolla. Kun työt vanhainkodissa loppuivat talouden taantuman myötä, Henna alkoi tehdä keikkatyötä päiväkodeissa. Raskaus ei ollut Hennalle ja hänen avopuolisolleen Joona Heikkiselle, 22, yllätys.

— Yritimme raskautta puoli vuotta. Olen pienestä saakka tiennyt haluavani äidiksi nuorena.

Henna oli 7-vuotias, kun hänen isosiskonsa sai ensimmäisen lapsensa. Hennalle on siitä saakka kertynyt lastenhoitokokemusta, joten Eetun synnyttyä vauvanhoito kävi tottuneesti. Sen sijaan äitiyteen liittyvät tunteet yllättivät.

— Minulle oli yllätys, että joka hetki ei tunnekaan maailman suurinta rakkautta vaan pienen vauvankin kanssa voi mennä hermot, Henna kertoo.

— Onneksi muut äidit, varsinkin ne, joiden lapset ovat jo muuttaneet kotoa, ovat kertoneet, että on aivan normaalia tuntea välillä niin.

Taloudellisesti tiukkaa

Joona on töissä esimiestehtävissä huoltoasemalla ja Hennalla on iltapäivisin kaksi ekaluokkalaista hoidossa. Pariskunta muutti äskettäin isompaan ja uudempaan vuokra-asuntoon, koska he halusivat satsata asumisen laatuun. Nuoren perheen elämä on taloudellisesti tiukkaa.

— Rahaa ei riitä mihinkään ylimääräiseen. Vanhempani ovat auttaneet meitä tosi paljon. Vaippoja ei ole tarvinnut ostaa varmaan pariin kuukauteen, koska isäni tulee aina kylään vaippapaketin kanssa.

Vaatteita Henna ostaa Eetulle kirpputorilta.

— Luultavasti ostaisin vauvan vaatteet kirpputorilta joka tapauksessa, koska se on ekologista. Itselle olisi kuitenkin kiva ostaa kaupasta joskus jotain uutta tämän muuttuneen vartalon päälle, Henna sanoo.

Joonalle ja Hennalle jää iltaisin runsaasti yhteistä aikaa, sillä Eetu nukahtaa yöunille jo seitsemältä.

— Ehkä parisuhde voi siksi niin hyvin, että illat on pyhitetty kahdenkeskeiselle ajalle.

Henna haluasi hoitaa Eetua pitkään kotona, mutta hänen on jatkettava opintoja ensi syksynä.

— Toivon, että äitini voisi sitten hoitaa Eetua päivisin.

— Olen haaveillut kätilön ammatista. Se vaatisi kuitenkin usean vuoden opintoja. Myös vanhustyö ja lasten parissa tehtävä työ kiinnostavat. Luultavasti pysyn hoitoalalla.

Ryhmästä löytyi kaveri

Henna on löytänyt nuorten äitien ryhmästä kaverin, jonka kanssa hän on tekemisissä ryhmän ulkopuolellakin.

— On tärkeää saada omanikäistä vertaistukea. Tunnen itseni ulkopuoliseksi kolmekymppisten äitien seurassa, hän pohtii.

Moni entinen kaveri on jäänyt kuvioista pois Eetun synnyttyä.

— En oikein jaksa kuunnella kavereiden valitusta poikaystävästä tai siitä, ettei heillä ole rahaa mennä baariin. Kaverit saattavat soittaa minulle viideltä illalla ja pyytää kahville. Eivät he ymmärrä, etten minä voi lähteä kahville, kun Eetu on kohta menossa nukkumaan.

Nuorten äitien kokoontumisiin on suunniteltu äitien toiveiden mukaista ohjelmaa. Tapaamisissa on tarjolla kahvia, teetä ja pientä syötävää. Ryhmässä on ulkoiltu yhdessä, tehty ruokaa ja askarreltu ovikransseja.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on muun muassa äitien hemmottelua, piparkakkutalojen tekoa ja uintiretki lasten kanssa.

— Puhumme ryhmän äitien kanssa ihan tavallisia juttuja. Olemme esimerkiksi vaihtaneet kokemuksia neuvolasta, Henna kertoo.

 

Nuoret äidit kokoontuvat tiistaina 9.11. klo 14–16 Tikkurilan Tonttulassa (Ratatie 2)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.